autor:

Camelia

» » Prajituri

Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie

Autor: Camelia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 iunie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Camelia (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 iunie 2016

Ingrediente
BLAT:, 2 oua, 100 g nuca macinata, 100 g zahar pudra, 25 g faina, 2 albusuri, 50 g zahar tos, 25 g unt topit, CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE:, 250 ml lapte, 2 galbenusuri, 40 g amidon, 100 g zahar, 100 ml smantana pentru frisca, 250 g mascarpone, 1 lingura esenta de vanilie, JELEU DE FRUCTE:, 400 g mix fructe congelate (zmeura, capsuni, visine), 70 ml apa, 150 g zahar, 1 lingurita amidon, 8 g gelatina, 30 ml apa, PENTRU INSIROPAT:, sirop de la compot de ananas, DECOR:, ciocolata alba+fructe

Dificultate: Medie Timp: 1h 40 min

1 vot

Mod de preparare

JELEU DE FRUCTE: Prima data trebuie sa facem jeleul de fructe. Intr-o craticioara punem zaharul, fructele congelate, si 70 ml apa. Fierbem la foc mic si spumam cand este nevoie. Cand amestecul nostru se transforma intr-o substanta mai lichida, luam craticioara de pe foc si trecem amestecul prin sita. Turnam compozitia in craticioara si adaugam amidonul dizolvat in putina apa (1-2 linguri). Amestecam pana incepe sa se lege. Hidratam gelatina in apa (30 ml apa) iar apoi o lasam putin pana se umfla. Dizolvam gelatina la cuptorul cu microunde iar apoi o turnam peste jeleul de fructe. Tapetam o tava de 24/24 cu folie de prospetime si turnam jeleul de fructe. Introducem tava in congelator timp de 1 ora. Dupa ce a trecut o ora, scoatem jeleul din tava si il punem din nou in congelator pana asamblam prajitura.

BLAT: Mixam cele 2 oua putin cu mixerul. Intr-un bol punem faina, nucile maruntite si zaharul pudra. Amestecam cu o lingura. Adaugam amestecul de oua peste amestecul cu ingrediente uscate (faina, nuci si zahar pudra). Omogenizam cu telul. Intr-un bol batem spuma cele 2 albusuri cu 1 praf de sare. Adaugam treptat zaharul. mixam pana devine o spuma densa. Incorporam usor spuma in amestecul de oua, faina si nuci. Amestecam cu grija de jos in sus. La sfarsit incorporam untul topit si racit. Tapetam tava de 24x24 cm cu hartie de copt sau o ungem cu unt si o tapetam cu faina. Adaugam jumatate din compozitie. Introducem tava in cuptorul preincalzit si o coacem timp de 15-20 de minute la temperatura medie. Cand se rumeneste usor pe margini inseamna ca s-a copt. Asa procedam si cu cealalta foaie. Le lasam sa se raceasca.

CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE: Incalzim laptele la foc mic impreuna cu 1 lingura de esenta de vanilie. Intr-un vas mixam galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnam laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri. Mixam bine sau maestecam energic cu un tel pana se omogenizeaza si pana dizolva cocoloasele micute (daca s-au format). Punem din nou amestecul la foc mic si amestecam continuu pana se ingroasa. Cand este gata acoperim suprafata cremei cu o folie alimentara ca sa nu se usuce la suprafata. Lasam crema sa se raceasca complet. Mixam frisca foarte bine iar apoi o incorporam cu grija in crema de vanilie racita. Punem cate 1 lingura si amestecam cu grija de jos in sus. Amestecam crema de mascarpone cu o lingura pana devine cremoasa. O incorporam usor in crema de vanilie si frisca. Punem cate 1 lingura de mascarpone si amestecam de jos in sus.

ASAMBLARE: In tava in care am copt foile de blat punem folie alimentara. Asezam prima foaie de blat si o insiropam putin si punem 3-4 linguri de crema de vanilie. Nivelam. Punem jeleul (de la congelator), iar apoi adaugam si restul de crema. Nivelam bine. Insiropam putin si a doua foaie de blat si acoperim cu ultima foaie. Acoperim prajitura cu foaia de prospetime si o lasam in frigider pentru 2-3 ore. Mie mi-au iesit 6 portii mari. Felia de prajitura nu este atat de inalta. In poza eu am pus doua felii una peste alta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Ciocolata cu portocala si scortisoara

Ciocolata cu portocala si scortisoara

Se amesteca laptele praf cu cacaoa. Se face un sirop gros din apa si zahar. Se adauga siropul peste

1 vot    1 comentariu
30 min
Prajituri
Prajitura cu crema de vanilie si frisca

Prajitura cu crema de vanilie si frisca

Pentru cele patru foi de aluat procedam in felul urmator: separam albusurile de galbenusuri si frecam

7 voturi    1 comentariu
40 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 40 min

1 vot

Ingrediente

  • BLAT:
  • 2 oua
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g zahar pudra
  • 25 g faina
  • 2 albusuri
  • 50 g zahar tos
  • 25 g unt topit
  • CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE:
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 40 g amidon
  • 100 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • JELEU DE FRUCTE:
  • 400 g mix fructe congelate (zmeura
  • capsuni
  • visine)
  • 70 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 8 g gelatina
  • 30 ml apa
  • PENTRU INSIROPAT:
  • sirop de la compot de ananas
  • DECOR:
  • ciocolata alba+fructe

Raporteaza reteta

Retete
de Camelia
Mini cupcakes

Mini cupcakes

Topim untul. Lasam untul sa se raceasca putin. Mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat pana se

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Gogosi glazurate cu ciocolata alba

Gogosi glazurate cu ciocolata alba

Intr-o craticioara punem la incalzit laptele. Adaugam si untul. Amestecam usor pana se topeste untul

1 vot    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Baclava inghetata

Baclava inghetata

Intindem o foaie de prospetime, scoatem inghetata din cutie si trebuie sa ii dam o forma dreptunghiulara.

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Samba cu crusta de nuci Samba cu crusta de nuci

Se dau biscuitii la robot, apoi se framanta cu untul si miezul de nuca maruntit. Se intinde in forma de tort, in strat uniform, presat

0 voturi    0 comentarii
99h 45 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu caise Prajitura cu caise

Se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si-si dubleaza volumul, se adauga ulei cate putin, apoi iaurtul, coaja de lamaie,faina

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Cremsnit cu frisca