autor:

Victoria Gabriela

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 octombrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 25 octombrie 2016

Ingrediente
Pentru BLAT:, 6 ouă, 150 gr. făină, 25 gr. cacao, 180 gr. zahăr tos, 1 varf cuțit vanilină sau 1 plic zahăr vanilinat, 1 varf cuțit de sare, Pentru SIROPUL DE VANILIE:, 70 ml apă, 50 gr. zahăr tos, 1/2-1 linguriță esență vanilie (după gust și preferință), Pentru PERELE CARAMELIZATE:, 600 gr. pere coapte (3 buc.), 50 gr. zahăr tos, 1 baton vanilie, Pentru SOSUL CARAMEL:, 60 gr zahăr tos, 150 ml smantană lichidă pentru frișcă, 30 gr. unt, Pentru MOUSSE DE CARAMEL:, 12 gr. gelatină, 6 gălbenușuri, 190 gr. + 30 gr. zahăr tos, 75 ml apă, 270 ml lapte, 550 ml. smantană lichidă pentru frișcă, 1/2 linguriță esență vanilie, Pentru DECOR- NUCI CARAMELIZATE:, 1/2 cană nuci tăiate, 150 gr. zahăr tos, 1 linguriță unt, 1 vf. cuțit sare

Dificultate: Medie Timp: 1h 45 min

3 voturi

Mod de preparare

Rețeta acestei prăjituri deși pare mai elaborată, nu este deloc complicată.



Preparare BLAT:



-Se încălzește cuptorul la 180°C .



-Se cerne făina împreună cu cacaoa și se amestecă.



-Se separă albușurile de la cele 6 ouă aflate la temperatura camerei și se pun deoparte într-un vas de mixer, iar gălbenușurile se amestecă ușor cu telul sau cu o furculiță.



-Se bat bine cu mixerul cele 6 albușuri cu un praf de sare.



-Când albușurile devin spumă tare, se adaugă treptat zahărul împreună cu vanilina (sau zahărul vanilinat) și se bat/mixează bine în continuare, până când zahărul nu se mai simte, iar spuma de albușuri rămâne fermă pe vasul de mixer.



-Se adaugă gălbenușurile și se omogenizează în spuma de albușuri.



-Peste compoziția de mai sus se adaugă amestecul cernut de făină + cacao și se incorporează, amestecând ușor cu ajutorul unei palete până când rezultă o compoziție omogenă și fermă.



-Se toarnă și se întinde compoziția rezultată în strat subțire (cât se poate de uniform și în mod egal) în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt (eu am folosit tăvi cu dimensiunea aproximativă de 30/40cm).



-Se bagă tăvile în cuptorul încins la 180 grd C și se coc cele două blaturi timp de cca. 10 minute (depinde de cuptor).



-Când sunt gata, se scot tăvile din cuptor și se lasă blaturile să se răcească.



Preparare SIROP DE VANILIE:



-Se pregătește siropul de vanilie amestecând apa cu zahărul într-un ibric și lăsând să fiarbă câteva minute până se topește bine tot zahărul.



-Când siropul s-a răcorit se adaugă esența de vanilie.



-Se lasă siropul preparat să se răcească foarte bine.



Preparare PERE CARAMELIZATE:



-Perele se spală, se curăță de coajă și de sâmburi și se taie în cuburi mici.



-Se secționează în două batonul de vanilie și cu lama cuțitului se răzuiesc semințele.



-Într-un vas se topește zahărul la foc mic, până când se formează caramelul de culoare brun deschis.



-Peste zahărul caramelizat se adaugă perele tăiate, semințele de vanilie, precum și batonul de vanilie secționat și se lasă la foc potrivit să fiarbă cca. 5 minute, amestecându-se ușor din când în când, sau doar agitând vasul.



-Când sunt gata se oprește focul și se lasă să perele să se răcească.



Preparare SOS CARAMEL:



-Într-un vas se topește zahărul tos la foc mic, până când se formează carmelul de culoare brun deschis-auriu.



-Când caramelul este gata, se dă la o parte de pe foc și se toarnă peste el smântâna lichidă ușor încălzită înainte (la microunde, sau pe foc), în cca. 3 reprize, amestecând încet cu o lingură de lemn după fiecare turnare.



-Când smântâna este incorporată se adaugă untul, se omogenizează bine și se pune vasul din nou pe foc mediu (spre mic) timp de aproximativ 10- 12 secunde, până când caramelul este gata.



-Se oprește focul și se lasă sosul caramel să se răcească la temperatura camerei.



Preparare MOUSSE DE CARAMEL:



-Se pune gelatina la înmuiat conform instrucțiunilor de pe ambalaj. (Eu am folosit foi de gelatină și mi s-a părut că se lucrează mult mai ușor cu ele).



-Într-o cratiță se topește la foc mic 190 gr. zahăr tos, până se formează caramelul de culoare brun închis. (Aici trebuie să fiți foarte atenți deoarece, cantitatea fiind mică, zahărul se caramelizează rapid și se poate arde! )



-Când zahărul s-a caramelizat se adaugă apa, se amestecă rapid și se fierbe puțin până rezultă un sirop dens/vâscos.



-Se dă siropul la o parte de pe foc și se lasă să se răcorească puțin.



-Se amestecă ușor cu ajutorul telului cel 6 gălbenușuri cu 30 gr. zahăr, fără ca acestea să se albească.



-Se fierbe laptele și se toarnă fierbinte, treptat și încet peste gălbenușuri, amestecând bine (Atenție să nu faceți ceva omletă! ;) ).



-Peste amestecul de gălbenușuri și lapte se toarnă caramelul lichid, se omogenizează bine și tot amestecul se răstoarnă într-o cratiță.



-Se pune cratița cu crema caramel la foc mic și se lasă să fiarbă câteva minute, amestecând încet cu ajutorul telului, până ce aceasta se îngroașă și capătă consistența unei smântâni.



-În crema de caramel se adaugă foile de gelatină stoarse și se amestecă bine până ce acestea se incorporează.



-Cu ajutorul mixerului/telului se bate smântâna care a fost ținută câteva ore în frigider, până se obține frișca.



-O treime din frișcă se toarnă peste crema caramel și se omogenizează bine cu ajutorul unei spatule.



-Se toarnă treptat amestecul rezultat peste restul de frișcă, se adaugă esența de vanilie și se amestecă încet cu o spatulă până acesta se incorporează și rezultă un mousse fin de caramel.



Preparare DECOR-NUCI CARAMELIZATE:



-Într-o crăticioară se topește zahărul la foc mic, până când rezultă un caramel brun deschis.



-Se adaugă untul și praful de sare și se amestecă rapid până se omogenizează.



-Se ia o parte din caramelul cu unt și se întinde în strat subțire pe o hârtie de copt, folosind o spatulă din inox.



-În restul de caramel se adaugă nucile tăiate, se amestecă și se mai țin câteva secunde pe foc.



-La fel ca și la caramelul simplu, se întinde amestecul de nuci caramelizate pe o hârtie de copt și se lasă să se răcească.



-După răcire, se zdrobesc/sfarmă cu ajutorul unui sucitor atât nucile caramelizate cât și.caramelul simplu.



-Dacă preferați, caramelul întărit se poate rupe și în bucăți mai mari cu care puteți decora ulterior prăjitura.



-În fotografie apar și perele fierte în sirop de zahăr (părți egale apă și zahăr), pe care le-am servit alături de prăjitură.



ASAMBLARE:



-Mai întâi se potrivesc cele două blaturi, tăindu-se la aceleași dimensiuni.



-Se așează primul blat pe tava/platoul/suportul de montat și cu ajutorul unei pensule se însiropează puțin cu sirop de vanilie.



-Peste primul blat se așează uniform perele caramelizate, după care se toarnă sosul gros de caramel.



-Se întinde jumătate din mousse-ul de caramel peste pere și sos și se așează cel de-al doilea blat, care la fel se însiropează ușor.



-Peste cel de-al doilea blat se întinde restul de mousse de caramel și se dă prăjitura la rece pentru câteva ore (cel puțin 3 ore).



-Înainte de servire se decorează prăjitura cu krantz, respectiv cu nuci carmelizate și mărunțite și/sau bucăți de caramel mărunțite sau rupte mai mare.



-Cu ajutorul unui cuțit subțire și bine ascuțit se taie și se porționează prăjitura după preferință, sau, pentru un aspect deosebit,cu ajutorul unor inele de inox, dându-i o formă cilindrică.



-Prăjitura se consumă simplă, ca atare, sau, cu sos de caramel, ori, cu pere fierte în sirop de zahăr (părți egale de apă și zahăr).



-Prăjitura se păstrează la rece, în frigider.



Poftă bună!



Mai multe detalii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu nuca de cocos

Prajitura cu nuca de cocos

Mai intai pregatim foile. Amestecam bine toate ingredientele pana obtinem un aluat neted. Ii dam

8 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Prajitura

Prajitura "chinezeasca"

Aceste componente sint pt o tava de cca 20/30 cm. Pt.blat,zaharul se freaca bine cu untul;se adauga

33 voturi    15 comentarii
3h
Prajituri
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 45 min

3 voturi

Ingrediente

  • Pentru BLAT:
  • 6 ouă
  • 150 gr. făină
  • 25 gr. cacao
  • 180 gr. zahăr tos
  • 1 varf cuțit vanilină sau 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 varf cuțit de sare
  • Pentru SIROPUL DE VANILIE:
  • 70 ml apă
  • 50 gr. zahăr tos
  • 1/2-1 linguriță esență vanilie (după gust și preferință)
  • Pentru PERELE CARAMELIZATE:
  • 600 gr. pere coapte (3 buc.)
  • 50 gr. zahăr tos
  • 1 baton vanilie
  • Pentru SOSUL CARAMEL:
  • 60 gr zahăr tos
  • 150 ml smantană lichidă pentru frișcă
  • 30 gr. unt
  • Pentru MOUSSE DE CARAMEL:
  • 12 gr. gelatină
  • 6 gălbenușuri
  • 190 gr. + 30 gr. zahăr tos
  • 75 ml apă
  • 270 ml lapte
  • 550 ml. smantană lichidă pentru frișcă
  • 1/2 linguriță esență vanilie
  • Pentru DECOR- NUCI CARAMELIZATE:
  • 1/2 cană nuci tăiate
  • 150 gr. zahăr tos
  • 1 linguriță unt
  • 1 vf. cuțit sare

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu gutui Prajitura cu gutui

Gutuile le spalam de puf, le curatam si le razuim sau le taiem in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta, punem gutuile, 2-3 linguri de

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Prajitura Fanta Prajitura Fanta

Mod de preparare pentru blat: Se pun ouale la robot, se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o pasta densa. Se amesteca faina

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tiramisu