autor:

Camelia

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni

Autor: Camelia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 martie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Camelia (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 martie 2017

Ingrediente
Blat:, 5 albusuri, 1 lingura zahar tos, 1 praf de sare, 170 g nuci macinate, 60 g zahar pudra, Crema de ciocolata:, 250 ml frisca lichida, 100 ml lapte, 4 galbenusuri, 80 g zahar, 250 g ciocolata, 6 g gelatina, Crema de vanilie:, 150 ml frisca, 70 ml lapte, 3 galbenusuri, 70 g zahar, 6 g gelatina, Jeleu de capsuni:, 600-700 g capsuni congelate, 90 ml apa, 150 g zahar, 1 lingura amidon, 10 g gelatina, Decor:, nuci, mousse de ciocolata, Insiropat:, 1 pliculet cafea instant + zahar

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

2 voturi

Mod de preparare

Blat:

Intr-un bol, batem albusurile spuma, cu un praf de sare. Adaugam zaharul tos si mixam pana obtinem o bezea stralucitoare.

Nucile trebuie sa fie maruntite. Eu le-am batut intr-un prosop, cu un ciocan pentru carne. Puteti sa le maruntiti si cu un blender. Nucile maruntite se amesteca cu zaharul pudra, iar apoi se incorporeaza cu o spatula in spuma de albus.

Tapetam tava cuptorului cu hartie de copt, dupa ce am uns-o cu ulei, iar apoi turnam compozitia si o nivelam. Coacem blatul in cuptorul preincalzit, timp de 25-30 minute sau pana cand este gata.



Crema de ciocolata:

Punem gelatina intr-un castronel micut impreuna cu una sau doua linguri de apa rece. Amestecam galbenusurile cu zaharul. Intr-o craticioara punem frisca si laptele la foc mic. Le lasam pana se incalzesc usor. Amestecul caldut se toarna peste crema de oua cu zahar si se pune din nou pe foc mic. Se amesteca in continuu cu un tel, pana se ingroasa putin.

Rupem ciocolata in bucatele cat mai mici si apoi o punem intr-un bol. Turnam crema de oua si se amesteca pana se topeste complet ciocolata. Punem gelatina dizolvata in cuptorul cu microunde. Lasam o ora sa se raceasca la frigider, iar apoi se pune 15-20 minute (sau pana se intareste) la congelator.



Crema de vanilie:

Punem gelatina intr-un bol micut, cu 2 linguri cu apa rece. Frisca lichida si laptele se pun intr-o craticioara si se incalzesc. Amestecam galbenusurile cu zaharul ,iar apoi se toarna amestecul lichid si se amesteca. Punem craticioara pe foc si amestecam in continuu pana se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat, luam craticioara de pe foc. Adaugam gelatina dizolvata in cuptorul cu microunde. Lasam crema sa se racesca complet la frigider.



Jeleu de capsuni:

Intr-o craticioara, punem zaharul, capsunile strivite cu o furculita si 90 ml apa. Fierbem la foc mic si spumam cand este nevoie. Cand amestecul nostru se transforma intr-o substanta mai lichida, luam craticioara de pe foc si trecem amestecul prin sita. Turnam compozitia in craticioara si adaugam amidonul dizolvat in putina apa (1-2 linguri). Amestecam pana incepe sa se lege. Hidratam gelatina in apa, conform instructiunilor de pe ambalaj. Dizolvam gelatina la cuptorul cu microunde, iar apoi o turnam peste jeleu. Tapetam o tava cu folie de prospetime si turnam jeleul. Introducem tava in congelator timp de 1 ora. Dupa ce a trecut o ora, scoatem jeleul din tava si il punem din nou in congelator pana asamblam prajitura.



Asamblare:

Taiem foaia de blat, obtinand 2 foi de aceeasi marime. Daca avem o tava de marimea foilor, asezam pe ea folie alimentara si asamblam acolo prajitura, iar daca nu avem, putem sa o facem si pe o tava de orice dimensiune. Am pregatit un pliculet de cafea instant cu apa si zahar, iar cu pensula am inceput sa ung usor foile. Folosim foarte putina cafea pentru insiropat. Adaugam crema de ciocolata. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la congelator 15 minute, apoi se pune cea de-a doua foaie, se insiropeaza putin si se toarna crema de vanilie.

Se lasa la frigider pana a doua zi, iar apoi o decoram. Pentru decor, eu am folosit mousse de ciocolata.

Cu un pos am decorat prajiturica, si am ales sa topesc zahar, iar apoi sa decorez prajitura cu el dupa se s-a racit. Am presat si cacao. Este o prajiturica minunata si foarte delicioasa!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Amandina Unicata

Amandina Unicata

Blat: Incepem prin a separa oule. Pentru blat, avem nevoie de 7 oua. Din celelalte trei, vom folosi

1 vot    0 comentarii
1h 40 min
Prajituri
Salam de biscuiti

Salam de biscuiti

Rahatul taiat cubulete mici si apa se pun la fiert la foc mic si se amesteca continuu pana se obtine

56 voturi    13 comentarii
30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

3h

2 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 albusuri
  • 1 lingura zahar tos
  • 1 praf de sare
  • 170 g nuci macinate
  • 60 g zahar pudra
  • Crema de ciocolata:
  • 250 ml frisca lichida
  • 100 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 80 g zahar
  • 250 g ciocolata
  • 6 g gelatina
  • Crema de vanilie:
  • 150 ml frisca
  • 70 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 70 g zahar
  • 6 g gelatina
  • Jeleu de capsuni:
  • 600-700 g capsuni congelate
  • 90 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 lingura amidon
  • 10 g gelatina
  • Decor:
  • nuci
  • mousse de ciocolata
  • Insiropat:
  • 1 pliculet cafea instant + zahar

Raporteaza reteta

Retete
de Camelia
Mini cupcakes

Mini cupcakes

Topim untul. Lasam untul sa se raceasca putin. Mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat pana se

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Gogosi glazurate cu ciocolata alba

Gogosi glazurate cu ciocolata alba

Intr-o craticioara punem la incalzit laptele. Adaugam si untul. Amestecam usor pana se topeste untul

1 vot    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Baclava inghetata

Baclava inghetata

Intindem o foaie de prospetime, scoatem inghetata din cutie si trebuie sa ii dam o forma dreptunghiulara.

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Tarta cu banane Tarta cu banane

Untul il topim si il lasam sa se raceasca Intre timp macinam biscuitii sau ii zdrobim bine si ii amestecam cu zaharul pudra si cu ciocolata

23 voturi    1 comentariu
30 min
Prajituri
Samba cu crusta de nuci Samba cu crusta de nuci

Se dau biscuitii la robot, apoi se framanta cu untul si miezul de nuca maruntit. Se intinde in forma de tort, in strat uniform, presat

0 voturi    0 comentarii
99h 45 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mere si nuci