Prajitura cu nuci si crema de caramel – desert de casa fin, cu ciocolata alba si nuca crocanta

Descopera reteta unei prajituri fine cu nuci, crema caramel si ciocolata alba. Un desert de casa delicios, perfect pentru sarbatori sau ocazii speciale.

Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu nuci si crema de caramel – desert de casa fin, cu ciocolata alba si nuca crocanta

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 albusuri
  • 200 g zahar
  • 100 g nuca macinata
  • 2 linguri faina (aprox. 30 g)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 200 g ciocolata alba/cu lapte sau neagra (pentru ras deasupra blatului copt)
  • Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 240 g zahar
  • 250 g unt cu 82% grasime
  • 2 linguri apa
  • 200 g nuca taiata grosier

Mod de preparare

Daca esti in cautarea unui desert cu adevarat special, aceasta prajitura cu nuci si crema de caramel este alegerea ideala. Blatul aerat din albusuri si nuca, acoperit cu ciocolata alba si completat de o crema bogata, transforma reteta intr-un deliciu festiv. Este perfecta pentru mesele de sarbatoare, dar si pentru momentele cand vrei sa-ti rasfeti familia.

Incearca si alte deserturi rafinate:

Prajitura Alba ca Zapada – reteta clasica
Tort cu crema de ciocolata si rom
Tort Dobos

Bate albusurile spuma cu zaharul adaugat treptat, pana obtii o bezea ferma.
Incorporeaza usor, cu o spatula, nuca macinata, faina cernuta si praful de copt.
Toarna compozitia in tava (25x35 cm) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.

Coace blatul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

Imediat ce scoti blatul din cuptor, rade deasupra ciocolata alba si lasa la racit complet.

Crema:
Mixeaza galbenusurile cu 5 linguri de zahar (100 g) pana devin o crema spumoasa.
Caramelizeaza restul de zahar (140 g) intr-o craticioara, pana capata o culoare aramie.

Adauga untul si cele 2 linguri de apa peste caramel, amestecand continuu la foc mic pana se dizolva complet caramelul.
Toarna rapid galbenusurile batute, amestecand energic pentru a evita coagularea.
Adauga nuca taiata si continua sa amesteci la foc mic pana cand crema se ingroasa usor (aprox. 3–5 minute).
Ia crema de pe foc, las-o sa se racoreasca 5–10 minute, apoi intinde-o uniform peste blat.

Da prajitura la rece pentru minimum 2 ore inainte de portionare.

Sugestie de servire:
Poti decora cu extra nuci sau fulgi de ciocolata alba. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise