autor:

tania

» » Prajituri

Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 19 ianuarie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 19 ianuarie 2016

Ingrediente
-4 oua mari sau 5 mici, -400 g zahar, -460 ml lapte lichid, -230 ml ulei, -70 g scortisoara macinata, -250 g faina, -250 g gem caise, -100g nuci maruntite, -3 lingurite praf de copt, -2 lingurite vanilie, -1 praf de sare, -1/2 lingura ulei pentru uns, -foaie de copt

Dificultate: Medie Timp: 1h 40 min

9 voturi

Mod de preparare

Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.

Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand galbenusurile, praful de sare, esenta de vanilie amestecand pana cand totul devine omogen. Peste compozitie adaugam treptat, uleiul, laptele, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta nu este prea groasa, este un aluat mult mai aproape de aluatul de clatite decat cel de chec. Amestecam totul bine, dupa care pregatim vasul in care vom coace prajitura. Eu am folosit o tava cu peretii detasabili, peste care am pus hartie de copt unsa cu putin ulei, ca sa fiu mai sigura ca nu se va lipi prajitura de hartie. Incalzim cuptorul la 180 de grade, avand totul pregatit incepem coacerea prajiturii.

Luam din compozitie 2 polonice si le turnam in tava.Intindem bine compozitia ca sa acopere toata suprafata tavii si o dam la cuptor pana se coace, apoi rumenim putin fata si o scoatem din cuptor. Coacerea primul strat nu dureaza mult, fiind vorba de o cantitate foarte mica de aluat. Atunci cand marginile sunt aurii oprim focul jos si aprindem pe cel de sus pentru a rumeni putin prajitura, pana capata o culoare aurie. Scoatem tava din cuptor si presaram deasupra prajiturii scortisoara si cu ajutorul unei pensule din silicon, imprastiem pe toata suprafata pentru a fi uniform.Apoi mai luam din compozitie un polonic de aluat si turnam din nou in tava, asta va fi al doilea strat, dar de data asta unul mai subtire si dam din nou la cuptor, dar flacara va fi aprinsa doar partea de sus.

Lasam in jur de 1,5-2 minute, pana se face culoarea putin aurie(e bine sa urmariti si pozele postate, care sunt facute pe etape) si din nou vom scoate tava, peste care presaram scortisoara si continuam sa turnam al treilea strat tot subtire, adica un polonic de compozitie. Si din nou dam la cuptor, tot numai la flacara de sus.Procedam la fel pana se va termina toata compozitia, iar intre straturi presaram tot timpul scortisoara folosind doar flacara de sus al cuptorului pentru coacere.Numarul de straturi nu e tot timpul acelasi, depinde de marimea tavii si a polonicului folosit.In cazul meu au iesit 14 straturi, dupa cum o sa vedeti si in poze.

Dupa coacerea ultimului strat scoatem tava din cuptor, presaram cu scortisoara si lasam 10 minute sa se raceasca, dupa care desprindem marginele prajiturii cu ajutorul unei lame de cutit subtire, apoi deschidem tava (in cazul meu tava este cu margini detasabile). Rasturnam prajitura pe o farfurie plata(incat partea de sus va deveni cea de jos si invers) si o ungem cu gem de caise (deasupra si desigur partile laterale).

Prajitura se orneaza cu nuca maruntita si cu jumatati de miez de nuca. Acum putem spune ca am terminat, intr-adevar este o prajitura migaloasa, dar are un aspect si un gust deosebit. Asadar merita oboseala, trebuie sa incercati si sa uimiti musafirii. Supriza placuta pentru toti va fi la taierea ei, are un aspect deosebit de frumos.Eu nu am stiut ce nume sa-i dau si am numit-o "Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca". Este foarte gustoasa, combinatia de scortisoara, nuca si gemul de caise "dulce-acrisor" ii da o aroma "de neuitat".

Va doresc pofta buna!

Specific : Iordania
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu pere si fistic

Prajitura cu pere si fistic

1. Pentru aluat, se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen, apoi se da aluatul

5 voturi    8 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura Valurile Dunarii

Prajitura Valurile Dunarii

Batem ouale cu zaharul pana ce compozitia devine cremoasa. Adaugam laptele si uleiul, iar la final

29 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Tania Kiswani , 02 februarie 2016

    Iti multumesc pentru comentariu , draga Lulu..,intr-adevar este foarte gustoasa prajitura, dar necesita ceva munca..! !

  • Fara foto

    Iancu Lubita , 21 ianuarie 2016

    Daaa,ceva asemanator am facut cu multi ani in urma,foarte buna a fost dar nu am avut curaj s-o repet!

Dificultate

Medie

Timp

1h 40 min

9 voturi

Ingrediente

  • -4 oua mari sau 5 mici
  • -400 g zahar
  • -460 ml lapte lichid
  • -230 ml ulei
  • -70 g scortisoara macinata
  • -250 g faina
  • -250 g gem caise
  • -100g nuci maruntite
  • -3 lingurite praf de copt
  • -2 lingurite vanilie
  • -1 praf de sare
  • -1/2 lingura ulei pentru uns
  • -foaie de copt

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii ,vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura fara zahar - rulada perfecta pentru dieta sau diabet