Prajitura pufoasa cu capsuni

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura pufoasa cu capsuni

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 6 linguri apă fierbinte
  • 250 gr.zahăr tos
  • 50 gr. zahăr farin
  • 300 gr. făină
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat
  • 500 gr. căpșuni
  • 1 praf de sare
  • opțional: zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

-Se pregătesc toate ingredientele și se tapetează tava fie cu hârtie de copt, fie ”clasic” se unge cu puțin ulei și se presară făină. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile 35 cm x 30 cm.

-Se aleg/ curăță căpșunile, se spală, se taie codițele, se taie în jumătăți și se pun la scurs într-o sită.

-Se separă gălbenușurile de albușurile care se dau deoparte.

-Într-un vas de mixer/ castron se bat gălbenușurile bine cu un praf de sare (cât luați ”între două degete”) până își dubleză volumul, după care adăugați treptat zahărul tos amestecat cu zahărul vanilat, continuați să bateți cu mixerul sau telul, până gălbenușurile se deschid la culoare și devin o cremă spumoasă.

-Peste crema de gălbenușuri se adaugă cele 5 linguri de apă clocotită, pe rând câte o lingură, amestecând bine după fiecare.

-Se adaugă făina cernută înainte, toată odată și se mixează în continuare, până ce compoziția se omogenizează.

-Se aprinde cuptorul și se regleză temperatura la 180 grd.C.

-Albușurile împreună cu un praf de sare se bat bine, spumă tare, după care se adaugă treptat zahărul farin și se mixează în continuare până ce bezeaua devine sticloasă, este densă și lasă urme vizibile și ferme de la tel (formează acele ”vârfuri”).

-Se adaugă spuma de albușuri în două părți peste aluat, amestecând ușor cu o paletă sau o lingură de lemn, cu mișcări circulare de sus în jos, până se incorporează. A doua parte se adaugă după ce s-a incorporat prima tranșă de albușuri. Aluatul rezultat este omogen, spumos și nu foarte moale.

-Se toarnă aluatul în tavă, se nivelează ușor și se așează după dorință jumătățile de căpșuni deasupra, cu partea tăiată în jos.

-Se bagă tava în cuptorul încins la 180 grd. C pentru cca. 30 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă, adică se desprinde de pe margini și se rumenește ușor deasupra (se poate face ”testul cu scobitoarea”).

-Când este gata, se scoate tava din cuptor și prăjitura se lasă să se răcească în tavă.

-Înainte de servire se porționează după preferință și se decorează opțional cu zahăr pudră și frunze de mentă.

Mai multe fotografii, detalii și explicații găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura