autor:

Fara foto

» » Aperitive

Prepararea cascavalului

Autor: vio (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 26 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: vio (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 26 martie 2009

Ingrediente
lapte proaspat (aprox 10 l), cheag. Cheagul folosit este in pliculete sub forma de pulbere (30 grame)Se dizolva continutul pliculetului in 100 ml apa fiarta si racita, sau se respecta recomandarile de pe plic.

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

123 voturi

Mod de preparare

Se incalzeste putin laptele, se adauga 3-4 linguri de cheag si se asteapta ca laptele sa se coaguleze.Se asteapta cam o ora si jumatate.Cand laptele s-a coagulat se taie cu o lingura de lemn in mai multe bucati si apoi se incalzeste foarte putin vasul (la foc mic ,in acelasi timp incercand sa se adune incet casul.Casul obtinut se pune intr-o strecuratoare , si se lasa sa se scurga foarte bine.

Apoi casul se tine la dospit cam 2 zile, pana face niste gaurele.

Se fierbe apoi apa intr-un vas, casul se taie felii si se scufunda in apa fiarta, pana se inmoaie ca o guma. Se aseaza apoi intr-o forma speciala, se modeleaza cu o lingura si se lasa in forma pana se raceste. Se pune apoi in sare, se lasa cam o zi.Saramura se face destul de tare , se lasa pe o parte jumatae de zi si apoi se intoarce.Dupa ce este scos din saramura casul se lasa la scurs.
Cand este foarte bine scurs (se tine cam 3-4 zile intr-o camera racoroasa, atarnat) cascavalul se afuma in afumatori speciale.Pentru afumat am vazut ca se folosesc la foc lemne si conuri de brad .

Este o reteta din zona Vrancei (Soveja), cascavalul este foarte gustos si sanatos si poate fi pastrat destul de mult timp.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prepararea cascavalului" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu brinza
Bulete de cascaval

Bulete de cascaval

Se da cascavalul prin razatoare mica se adauga oul batut, praful de copt si la urma faina. Se framanta

120 voturi    44 comentarii
30 min
Aperitive cu brinza
Alivenci cu mărar

Alivenci cu mărar

Ungem o tavă cu unt - sau se pot folosi două tăvi de chec. Separăm gălbenușurile de albușuri. Într-un

10 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Aperitive cu brinza

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Elena Bogdan , 28 ianuarie 2015

    Foarte bun

  • Fara foto

    Murea Simona , 14 septembrie 2014

    multumim frumos pt sfaturi

  • Fara foto

    strava lavinia , 28 mai 2014

    unde las casul la dospit in camera ?

    • Fara foto

      Rodica Talvan , 13 decembrie 2013

      foarte bun

    • Fara foto

      Dragan Marian , 04 septembrie 2013

      ok...foarte gustos...

    • Fara foto

      Marian Viteza , 29 august 2013

      foarte bun cascavalul de soveja...

    • Fara foto

      Elena Andrei , 05 iunie 2013

      si eu fac cascaval cam aceeasi reteta dar le afun see you lemn de arine.

    • Fara foto

      adriana (Bucatar) , 22 martie 2011

      aceata reteta o face si mama mea si sunt tare multumita cum iese. pentru cine e interest sa stiti ca e foarte buna reteta.

    • Fara foto

      M. Danciu , 26 mai 2010

      Reteta o fi ea complicata (sau nu ?), dar e redata foarte simplist. Eu nu as incerca-o, desi imi doresc sa pregatesc cascaval in casa. Mai ales lucrand cu cantitati atat de mari, daca nu iti iese, ce te faci ?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

123 voturi

Ingrediente

  • lapte proaspat (aprox 10 l)
  • cheag. Cheagul folosit este in pliculete sub forma de pulbere (30 grame)Se dizolva continutul pliculetului in 100 ml apa fiarta si racita
  • sau se respecta recomandarile de pe plic.

Raporteaza reteta

strava lavinia

unde las casul la dospit in camera ?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive cu brinza

Tarta cu legume si branza de capra Tarta cu legume si branza de capra

Intai pregatim legumele. Taiem vanata felii rotunde, le ungem cu ulei de masline si le frigem in cuptor pana se rumenesc putin, 15-20

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mamaliga cu branza (in straturi) Mamaliga cu branza (in straturi)

Acest preparat se serveste foarte des in zona Ardealului, mai ales la tara. In timpul vacantelor petrecute la tara, nu exista saptamana

0 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive
Plăcintă cu brânză, mărar și ciuperci