autor:

Dan65

» » Dulciuri diverse

Galuste de cartofi

Autor: Dan65 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 13 octombrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dan65 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 13 octombrie 2012

Ingrediente
-8-10 cartofi mai mic i(pentru a fierbe mai repede. -Faina cit cuprinde(Aproximativ 800g). -1 galbenus de ou. -100g pesmet sau gris. -150g miez de nuca macinat. -2 linguri de zahar. -150-200 ml ulei. -Sare.

Dificultate: Redusa Timp: 1h 20 min

3 voturi

Mod de preparare

Intr-o oala cu apa punem cartofii la fiert in coaja pentru circa 30 de minute. Ii incercam cu furculita din cind in cind pentru a vedea cind sunt fierti. Luam cartofii fierti si ii bagam sub jet de apa rece pentru a se raci mai repede. Curatam cartofii de coaja si ii zdrobim ca pentru piure cu o furculita sau fiecare cu ce avem. Ii lasam sa se mai raceasca dupa care adaugam o lingurita de sare, jumate din cantitatea de faina si galbenusul de ou. Incepem sa framantam adaugind din cind in cind faina pina devine un aluat consitent si omogen si nu se mai prinde de miini. Intr-o oala punem la fiert 3 l de apa cu 2 linguri de sare. Golim aluatul pe planseta sau pe masa infainata unde il mai framintam un pic dindu-i o forma alungita, dupa care il impartim in 4-5 portii mai mici. Luam cite o portie si o alungim, pina devine ca o bagheta groasa cit un deget, dupa care aceasta bagheta o sectionam cu un cutit in mai multe bucatele mici. Luam aceste bucatele mici si le frecam intre palme pina capata o forma lunguiata.Cind apa a dat in clocot punem galustele la fiert chiar daca se suprapun una peste alta nu are nimic, avind grija la inceput sa mestecam un pic pentru a le desprinde de fund. Cind toate plutesc deasupra, galustele sunt fierte si cu o paleta le punem intr-un strecurator si le bagam sub jet de apa rece pentru a indeparta amidonul, care le face sa se lipeasca. Repetam operatiunea pina fierbem toate galustele. Cind toate galustele sunt fierte, amestecam simburii de nuca cu 2 linguri de zahar si cu pesmetul sau grisul, intr-o tava sau o cratita mai mare, punem uleiul la incins. Cind uleiul este destul de incins, adaugam amestecul de miez de nuca si pesmet si lasam sa se friga pina incep sa se rumeneasca usor. Tot acest timp este nevoie sa amestecam intruna. Cind amestecul a inceput sa se rumeneasca, luam tava de pe foc si adaugam galustele, toate o data sau pe rind, amestecam bine pina cind toate galustele si-au facut un invelis cu amestecul din tava. La servire daca le vrem mai dulci, mai putem presara deasupra putin zahar. Se servesc calde, dar sunt bune si reci. Aceasta reteta este desertul copilariei mele pe care mi-l facea bunica in timp de iarna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste de cartofi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Galuste de cartofi umplute cu branza , cu garnitura de varza rosie

Galuste de cartofi umplute cu branza , cu garnitura de varza rosie

Cartofii se fierb in coaja cam 20 minute. Varza se feliaza fasii. Ceapa se curata si se infig cuisoarele

10 voturi    3 comentarii
1h
Retete vegetariene
Ciorba de cartofi cu carnati si galuste

Ciorba de cartofi cu carnati si galuste

Se toaca ceapa marunt si se pune la foc impreuna cu carnaciorii si cartofii taiati cubulete.Cand

14 voturi    9 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Dan65

    Dan65 (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2012

    eu degustatorul bune bune........

Dificultate

Redusa

Timp

1h 20 min

3 voturi

Ingrediente

  • -8-10 cartofi mai mic i(pentru a fierbe mai repede. -Faina cit cuprinde(Aproximativ 800g). -1 galbenus de ou. -100g pesmet sau gris. -150g miez de nuca macinat. -2 linguri de zahar. -150-200 ml ulei. -Sare.

Raporteaza reteta

Retete
de Dan65
Salata de castraveti cu smantana si usturoi

Salata de castraveti cu smantana si usturoi

Se iau castravetii, se curata de coaja, se dau pe razatoarea de feliat (sau ii taiati rondele cit

5 voturi    2 comentarii
15 min
Salate de legume
Pilaf de orez cu legume

Pilaf de orez cu legume

Se spala si se curata de coaja toate legumele. Se taie cit mai marunt ceapa. Se taie in cubulete

1 vot    1 comentariu
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Risoto Mantovano (Orez Mantovan)

Risoto Mantovano (Orez Mantovan)

Este o reteta italiana specifica provincie Mantova. Intr-o cratita,anti aderenta,punem orezul la

3 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Dan65

Dan65 (Chef de cuisine)

eu degustatorul bune bune........

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Gem de caise