Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am pus în chiuvetă şi am lăsat să curgă ceva apă rece peste ei, ca să se "învioreze".
Luaţi o oală mai mare în care o să fierbeţi racii. Aduceţi apa la fierbere şi adăugaţi o linguriţă de sare.
Luaţi racii şi puneţi-i direct în oala cu apă clocotindă.
Fierbeţi racii în cantităţi care să nu vă umpleţi oala. Îi fierbeţi circa 3-4 minute, până când carapacea lor devine roşie la culoare.
Dacă fierbeţi racii mai mult de 5 minute, carnea devine tare şi îşi pierde mult din savoarea ei de delicatesă.
Carnea racului e alb-rozalie, cu un gust asemănător ca de homari/lobster. De obicei se consumă carnea din coada racului şi carnea din interiorul cleştilor.
Rupem coada (o detaşăm faţă de capul racului) şi o decorticăm. Cleştii cei mari se rup şi se desfac în două, până scoatem carbea din interior.
Nu uitaţi să scoateţi firişorul negru de pe spatele cozii (exact ca la creveţi) cu ajutorul unui cuţit mic şi ascuţit, cu care tăiem uşor carnea de pe partea superioară a cozii (acela de fapt este intestinul racului).
Separăm toate aceste bucăţele suculente de carne de rac şi pe punem în farfurie.
Turnăm sosul peste carne. Nu ne mai rămâne decât să ne înfruptăm din aceste două delikatese!
_________________________________________
*) Atenţie, racii trebuie să fie vii, nu morţi, chiar dacă unii consideră că racii morţi sub 4-5 ore, încă mai sunt comestibili! (personal nu aş recomanda asta!)
Deosebirea racilor fierti morţi faţă de cei fierţi vii se face în funcţie de ţinuta cozii:
la racii fierţi vii, coada este încovoiată şi rigidă, iar la racii fierţi morţi, coada este moale şi extinsă.

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii