Raci cu sos "O Mie de Insule"

Timp pregatire
5 minute
Complexitate
redusa
Raci cu sos "O Mie de Insule"

Ingrediente

  • Reţeta nu presupune cantităţi fixe din ingrediente.
  • Vă puteţi folosi de orice cantitate doriţi de raci vii*) şi de orice cantitate de sos!

Mod de preparare

Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am pus în chiuvetă şi am lăsat să curgă ceva apă rece peste ei, ca să se "învioreze".

Luaţi o oală mai mare în care o să fierbeţi racii. Aduceţi apa la fierbere şi adăugaţi o linguriţă de sare.

Luaţi racii şi puneţi-i direct în oala cu apă clocotindă.

Fierbeţi racii în cantităţi care să nu vă umpleţi oala. Îi fierbeţi circa 3-4 minute, până când carapacea lor devine roşie la culoare.

Dacă fierbeţi racii mai mult de 5 minute, carnea devine tare şi îşi pierde mult din savoarea ei de delicatesă.

Carnea racului e alb-rozalie, cu un gust asemănător ca de homari/lobster. De obicei se consumă carnea din coada racului şi carnea din interiorul cleştilor.

Rupem coada (o detaşăm faţă de capul racului) şi o decorticăm. Cleştii cei mari se rup şi se desfac în două, până scoatem carbea din interior.

Nu uitaţi să scoateţi firişorul negru de pe spatele cozii (exact ca la creveţi) cu ajutorul unui cuţit mic şi ascuţit, cu care tăiem uşor carnea de pe partea superioară a cozii (acela de fapt este intestinul racului).

Separăm toate aceste bucăţele suculente de carne de rac şi pe punem în farfurie.

Turnăm sosul peste carne. Nu ne mai rămâne decât să ne înfruptăm din aceste două delikatese!

_________________________________________

*) Atenţie, racii trebuie să fie vii, nu morţi, chiar dacă unii consideră că racii morţi sub 4-5 ore, încă mai sunt comestibili! (personal nu aş recomanda asta!)

Deosebirea racilor fierti morţi faţă de cei fierţi vii se face în funcţie de ţinuta cozii:

la racii fierţi vii, coada este încovoiată şi rigidă, iar la racii fierţi morţi, coada este moale şi extinsă.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
Musaca de toamna

Musaca de toamna

Se indeparteaza cotorul la vinete, se spala, se sterg si se taie pe lung, in feliii groase de 1 cm.

Musaca de toamna
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor