Rata la ceaun cu paine pe vatra si chipsuri din cartofi

Se portioneaza carnea si se pune intr-un ceaun de tuci,eu am un ceaun foarte mare.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Rata la ceaun cu paine pe vatra si chipsuri din cartofi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru rata la ceaun:
  • -doua rate mari si grase,crescute in ograda mea,asa sa tot fie de cate 3 kg.de carne curata;
  • -10 cepe albe;
  • -2 capatani de usturoi;
  • -cateva fire de frunze de rozmarin;
  • -cateva fire de salvie;
  • -cateva fire de oregano;
  • -cateva fire de leustean;
  • -1 lingura sare;
  • -1 litru apa.
  • Ingrediente pentru paine pe vatra:
  • -1 kg.faina de grau;
  • -1 lingurita de sare;
  • -2 pliculete de drojdie uscata,2x7 gr.;
  • -2 oua;
  • -50 ml.ulei;
  • -600 ml.apa.
  • Pentru chipsuri de cartofi:
  • -cartofi rosii;
  • -sare grunjoasa.

Mod de preparare

Se portioneaza carnea si se pune intr-un ceaun de tuci,eu am un ceaun foarte mare,asa cam de 30 kg. pe care il folosesc la multe feluri de mancare,este bun deoarece nu sare mancarea din ceaun.Se lasa sa fiarba pret de un sfert de ora asa cat sa lasa grasime.Se adauga ceapa taiata solzisori,usturoiul taiat feliute,ierburile aromate si se mai lasa la fiert inca un sfert de ora sa se prajeasca ceapa si usturoiul dupa care se adauga apa,eu am pus 1 litru de apa la asa mare cantitate de carne.se pune un capac si se fierbe la foc molcom,(potrivit) pana cand carnea se inmoaie si este buna de servit!

Mod de preparare pentru paine pe vatra:

Se pune faina de grau intr-un bol,se pune un ou,sare,drojdia inmuiata in putina apa calda,se framanta un aluat suficient de tare,asa cat sa nu curga sa poata sta pe vatra.La final se adauga ulei putin cate putin si se framanta pana se dezlipeste aluatul de pe vas.Se pune un prosop peste aluat si se lasa sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul.Se presoara faina pe vatra,eu am pus caramida de samota in cuptor si am lasat sa se inclazeasca,am avut mari emotii,nu stiam daca imi va iesi cu toate ca am avut asa soba acasa in copilaria mea si faceam la ea prajituri si cozonaci,am pus aluatul pe vatra,l-am uns cu ou batut si am lasat in cuptor sa se rumeneasca.Cat timp painea a fost in cuptor eu am avut foc in soba.

Mod de preparare pentru chipsuri:

Se spala cartofii,se lasa cu tot cu coaja,se feliaza si stropesc cu sare grunjoasa si se pun pe plita ferbinte,se coc pe ambele parti!

Sa aveti pofta dragilor si la pofta dragilor la un deliciu intr-o gradina de vara plina de flori.

Soba mea este din anul 1978.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise