autor:

Sinziana

» » Aperitive

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 28 februarie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 28 februarie 2015

Ingrediente
3-4 radacini de morcov, 2 radacini de pastarnac, 2-3 radacini de patrunjel, 1 radacina de telina (1/2 sau 1/4 daca e mare), 3-4 cartofi medii sau 2 mai mari, 1 cutie mica cu mazare verde, 1 cutie mica cu porumb dulce, tarhon, sare dupa gust, , Pentru sosul de maioneza:, 4 oua fierte tari, 1 ou crud, 500 ml ulei de floarea soarelui, 2-3 linguri de mustar, sucul de la o lamaie, 3 linguri de smantana dulce, tarhon

Dificultate: Medie Timp: 2h

1 vot

Mod de preparare

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa sa iasa mineralele din legume in timpul fierberii). Eu le-am fiert cam 40 de minute in oala normala. Se strecoara si se lasa legumele sa se raceasca in sita (intre timp se mai scurge apa). Se scoate continutul celor 2 conserve si se da intr-un clocot in cratita separata, dupa care se strecoara separat.



Pana se racesc legumele, fierbem bine ouale 5-7 minute in apa cu putin otet (care ajuta la decojirea lor usoara). Dupa ce s-au racit si decojit, se taie in jumatati, iar galbenusurile se pun in bolul in care vom prepara maioneza. Se faramiteaza bine galbenusurile fierte cu o furculita, apoi adaugam galbenusul crud, mustarul si omogenizam bine. Punem sucul de lamaie treptat, in timp ce mestecam continuu. Cand compozitia a devenit omogena, incepem sa picuram uleiul in timp ce amestecam intr-un singur sens compozitia. Avem grija sa nu punem ulei mult deodata pana cand compozitia nu a inceput sa devina groasa si, de asemenea, sa nu schimbam sensul de amestecare. E gata atunci cand nu mai cade de pe lingura daca o ridicam sus, iar in vas raman urmele lingurii fara sa se mai acopere. Desigur, putem folosi un mixer care ne salveaza din timpul de lucru.



Punem intr-un bol 5-6 linguri de maioneza pentru ornat. Adaugam in maioneza ramasa smantana dulce si amestecam dupa fiecare lingura ca sa se omogenizeze bine, apoi, la sfarsit, adaugam tarhonul taiat marunt. (De obicei eu am tarhon pus la borcan cu sare sau otet). Taiem legumele cubulete mici si le punem intr-un castron suficient de incapator ca sa putem face amestecul. Adaugam porumbul si mazarea peste ele. La sfarsit putem sa le adaugam un strop de sare (1 lingurita rasa ajunge). Punem cu lingura sosul de maioneza peste legume si le amestecam incet, de jos in sus. Asezam apoi toata compozitia intr-un vas de servit, punem maioneza lasata pentru ornat si nivelam cu dosul unei lingure de metal sau spatula, apoi decoram cu masline si albusul taiat sau dupa fantezia fiecareia. Punem toata salata la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire. Se serveste rece si niciodata calduta asa cum e imediat dupa ca am preparat-o.



Daca vrem sa facem o salata de post fara maioneza, putem face un sos din 4-5 linguri de mustar frecate cu 50-100 ml de ulei si zeama de la 1-2 lamai, peste care adaugam tarhonul taiat marunt, apoi il turnam peste legumele taiate. Tarhonul face salata mai digestiva si ii da o aroma aparte, foarte placuta. Putem folosi si tarhon uscat, din punga, dar el nu are acelasi efect ca cel de la borcan pus cu sare sau congelat. Daca avem tarhon proaspat, cu atat mai bine, dar va trebui sa il fierbem putin, cam 1-2 minute, inainte sa-l taiem si sa-l adaugam in sos.
Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive
Rulouri cu bacon si pastai

Rulouri cu bacon si pastai

Pastaile se fierb in apa cu sare.Se scurg bine de apa si se ruleaza cu bacon.Se presara sare si piper.Intr-o

1 vot    2 comentarii
10 min
Aperitive
Zuchinni sticks (betisoare de dovlecel) cu ranch dressing

Zuchinni sticks (betisoare de dovlecel) cu ranch dressing

Se taie dovlecelul pe lung ; apoi il dati cu sare si-l lasati cam o ora, intr-o sita/strecuratoare

4 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Aperitive

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h

1 vot

Ingrediente

  • 3-4 radacini de morcov
  • 2 radacini de pastarnac
  • 2-3 radacini de patrunjel
  • 1 radacina de telina (1/2 sau 1/4 daca e mare)
  • 3-4 cartofi medii sau 2 mai mari
  • 1 cutie mica cu mazare verde
  • 1 cutie mica cu porumb dulce
  • tarhon
  • sare dupa gust
  • Pentru sosul de maioneza:
  • 4 oua fierte tari
  • 1 ou crud
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 2-3 linguri de mustar
  • sucul de la o lamaie
  • 3 linguri de smantana dulce
  • tarhon

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Ciuperci cu praz la cuptor

Ciuperci cu praz la cuptor

Se spala bine si se lasa la scurs toate legumele. In cratita in care facem preparatul de ciuperci,

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Retete vegetariene
Adauga reteta
Retete

din Aperitive

Placinta cu varza calita (varzari) Placinta cu varza calita (varzari)

Din faina, lapte, ou, drojdia activata cu sare si zahar, se framanta un aluat. Aluatul se lasa la dospit, iar in timpul acesta se caleste

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Briose aperitiv Briose aperitiv

Ouale se bat bine si se amesteca cu uleiul si laptele, peste care se adauga cascavalul taiat cubulete si ardeiul taiat fideluta. Se

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Gogonele in crusta