autor:

Sinziana

» » , , Retete de post, Retete vegetariene, Salate

SALATA DE VINETE DIETETICA

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 august 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 august 2015

Ingrediente
- 1 kg de vinete, - 1/2 kg dovlecei, - 1 lamaie, - 3 lingurite rase de sare, - 150 ml de ulei de floarea soarelui sau de masline

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Spalam bine legumele. Curatam dovleceii de coaja, ii taiem pe jumatate si daca au samburi mari, scoatem acea parte din mijloc afara, apoi ii taiem in bucati potrivite si ii lasam intr-o sita, presarati cu sare, sa stea pana isi lasa o cantitate apreciabila de apa, dupa care ii stoarcem usor si ii punem la fiert in apa curata pentru 15-20 de minute, pana vedem ca sunt moi. Strecuram dovleceii si ii punem intr-un bol unde ii zdrobim ca si cartofii in cazul piureului.
Pe o tabla incinsa, coacem vinetele, avand grija sa le intoarcem pe toate partile, inclusiv vertical, pana cand in acea parte coaja lor prinde o crusta tare. Cand sunt gata coapte, le luam pe rand si, cu ajutoul unui cutit cu lama subtire si scurta, despicam si inlaturam crusta, tinandu-le de codita. Daca la mijlocul vinetei gasim zone necoapte, cu samburi foarte negri sau cu alta textura decat normala, le inlaturam pentru ca vor strica preparatul. Punem vinetele curatate intr-o strecuratoare putin inclinata si le lasam pana se scurge zeama lor amaruie si raman doar foarte usor caldute.
Intre timp stoarcem lamaia.
Tocam bine vinetele cu cutitul de lemn si punem miezul intr-un bol unde le vom freca putin, adaugam sarea si zeama de lamaie si la sfarsit piureul de dovlecei, amestecandu-le ca sa se omogenizeze bine. Incepem sa le frecam mestecand spre dreapta, in aceeasi directie, pana picuram usor tot uleiul. Daca sunt bine lucrate, ele devin din ce in ce mai albe si mai pufoase. Desi unele persoane tind sa creada ca numai oul de la maioneza se poate taia, va atentionez ca taierea poate apare la orice emulsionare cu ulei, inclusiv icre de peste sau salata de vinete. Eu am vazut si vinete taiate. Deci respectati aceasta regula, a mestecatului cu grija ca la maioneza.
Eu pefer sa le prepar asa decat sa le trec prin blender sau mixer si asta pentru a-si pastra acea textura din pulpa legumei, salata fiind mai savuroasa in final.
Daca ati folosit cantitati diferite de legume, pastrati proportia de jumatate cantitate de dovlecei fata de vinete.
Se pune salata intr-un vas curat cu capac, apoi se lasa la frigider minim 1-2 ore. Calda poate produce indigestii din cauza uleiului. Intre timp ce sta la frigider, se mai poate ridica la suprafata putin ulei sau suc de la legume dar nu inseamna ca trebuie sa-l aruncam ci sa-l reincorporam in salata atunci cand o servim.
Se poate servi alaturi de salata de ardei capia copti sau dupa preferinte. Este foarte consistenta si se poate manca si de catre persoanele cu diverse afectiuni digestive, fara probleme.
Daca ti-a placut reteta noastra "SALATA DE VINETE DIETETICA" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Salate
10 Aperitive festive (tabla de sah, tartine vesele, snitzele si salate)

10 Aperitive festive (tabla de sah, tartine vesele, snitzele si salate)

Chiftelele cu susan: se amesteca carnea tocata cu 1 cartof fiert dat pe razatoare, cu condimentele

219 voturi    50 comentarii
6h 30 min
Salate
Salata de napi cu oua de prepelita a la Diana - Mic dejun satios

Salata de napi cu oua de prepelita a la Diana - Mic dejun satios

Fierbem ouale de prepelita si le lasam sa se racoreasca. Intre timp, curatam napii si ii taiem cubulete.

0 voturi    0 comentarii
20 min
Salate

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Salate

Paste cu dovlecei si ciuperci Paste cu dovlecei si ciuperci

Ciupercile se spala si se curata, apoi se taie felii. Dovlecelul se curata de coaja, se taie in doua si se scot semintele, apoi se taie

0 voturi    0 comentarii
40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
10 Aperitive festive (tabla de sah, tartine vesele, snitzele si salate) 10 Aperitive festive (tabla de sah, tartine vesele, snitzele si salate)

Chiftelele cu susan: se amesteca carnea tocata cu 1 cartof fiert dat pe razatoare, cu condimentele si oul batut, se dau prin faina si

219 voturi    50 comentarii
6h 30 min
Aperitive
Salata cu gulie, ridichi si masline