SALATA DE VINETE DIETETICA

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
SALATA DE VINETE DIETETICA

Ingrediente

  • - 1 kg de vinete
  • - 1/2 kg dovlecei
  • - 1 lamaie
  • - 3 lingurite rase de sare
  • - 150 ml de ulei de floarea soarelui sau de masline

Mod de preparare

Spalam bine legumele. Curatam dovleceii de coaja, ii taiem pe jumatate si daca au samburi mari, scoatem acea parte din mijloc afara, apoi ii taiem in bucati potrivite si ii lasam intr-o sita, presarati cu sare, sa stea pana isi lasa o cantitate apreciabila de apa, dupa care ii stoarcem usor si ii punem la fiert in apa curata pentru 15-20 de minute, pana vedem ca sunt moi. Strecuram dovleceii si ii punem intr-un bol unde ii zdrobim ca si cartofii in cazul piureului.

Pe o tabla incinsa, coacem vinetele, avand grija sa le intoarcem pe toate partile, inclusiv vertical, pana cand in acea parte coaja lor prinde o crusta tare. Cand sunt gata coapte, le luam pe rand si, cu ajutoul unui cutit cu lama subtire si scurta, despicam si inlaturam crusta, tinandu-le de codita. Daca la mijlocul vinetei gasim zone necoapte, cu samburi foarte negri sau cu alta textura decat normala, le inlaturam pentru ca vor strica preparatul. Punem vinetele curatate intr-o strecuratoare putin inclinata si le lasam pana se scurge zeama lor amaruie si raman doar foarte usor caldute.

Intre timp stoarcem lamaia.

Tocam bine vinetele cu cutitul de lemn si punem miezul intr-un bol unde le vom freca putin, adaugam sarea si zeama de lamaie si la sfarsit piureul de dovlecei, amestecandu-le ca sa se omogenizeze bine. Incepem sa le frecam mestecand spre dreapta, in aceeasi directie, pana picuram usor tot uleiul. Daca sunt bine lucrate, ele devin din ce in ce mai albe si mai pufoase. Desi unele persoane tind sa creada ca numai oul de la maioneza se poate taia, va atentionez ca taierea poate apare la orice emulsionare cu ulei, inclusiv icre de peste sau salata de vinete. Eu am vazut si vinete taiate. Deci respectati aceasta regula, a mestecatului cu grija ca la maioneza.

Eu pefer sa le prepar asa decat sa le trec prin blender sau mixer si asta pentru a-si pastra acea textura din pulpa legumei, salata fiind mai savuroasa in final.

Daca ati folosit cantitati diferite de legume, pastrati proportia de jumatate cantitate de dovlecei fata de vinete.

Se pune salata intr-un vas curat cu capac, apoi se lasa la frigider minim 1-2 ore. Calda poate produce indigestii din cauza uleiului. Intre timp ce sta la frigider, se mai poate ridica la suprafata putin ulei sau suc de la legume dar nu inseamna ca trebuie sa-l aruncam ci sa-l reincorporam in salata atunci cand o servim.

Se poate servi alaturi de salata de ardei capia copti sau dupa preferinte. Este foarte consistenta si se poate manca si de catre persoanele cu diverse afectiuni digestive, fara probleme.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure