Ingrediente
1 kg de carne tocata de porc, 5 cepe taiate marunt, 3 ardei taiati marunti, marar, 1 plic condiment pentru sarmale, 3 verze, 250 g orez, piper, delicat, sare, boia, 250 ml bulion, marar uscat, cimbru uscat
Dificultate: Redusa | Timp: 2h
39 voturi
Mod de preparare
Intre timp se pune intr-o cratita apa pentru a opari varza. Se pune in apa sare si otet. Cand fierbe apa se pune o varza la care este taiat cotorul. NU se lasa mult in oala ca sa nu se inmoaie tare. Se lasa aproximativ 2,3 minute..depinde cum e varza. Se scoate afara si "se frunzaleste" (se taie ridicatura de la frunza:D).
Asa deci se pot umple sarmalele.
Pe fundul oalei se aseaza varza taiata marunt si marar uscat sau cimbru uscat,se pun sarmalele si deasupra se pune din nou varza taiat marunt.
Se pun la fiert cu apa cu sare care sa depaseasca 1 cm peste ele.Se fierb aprox 30 de min. La sfarsit se adauga peste ele bulionul. Apoi se ia oala si se pune in paturi. Se inveleste prima data cu un prosop si apoi se pun paturi sa tina cald. Atunci vor deveni foarte bune, ele se coc in continuare. Din acest motiv nu se fierb mai mult. Dar daca nu veti face asa le puteti fierbe mai mult pana la 2 ore, pana frunza este fiarta.
Pofta buna!!!
Se poate servi si cu smantana!
Rodica Georgescu , 08 iulie 2014
Viorica Suciu Multumesc Viorica, nu stiam.....
Viorica Suciu , 08 iulie 2014
Exact asa este Rodica.Carnea nici odata nu se prajeste ci orezul se pune peste ceapa pentru cateva minute si apoi se da deoparte si cand este rece atunci se adauga carnea tocata se amesteca bine si se mai adauga si putin bulion s-au suc de rosii.Este f. adevarat ca sarmalele in ardeal se fieb cam o jumtate de ora si apoi se pun intr-un loc unde se pot acoperi cu perine si ele fierb in continuarie acolo.Am mancat si eu din astea dar varza totusi nu este chiar asa de bine fiarta, dar sunt bune.
negrea victoria paula , 06 iulie 2014
sunt foarte bune si gustoase ca la mama acasa sunt,.
Nelu Monenciu , 28 iunie 2014
sarmale aldente ce va mirati ! an italia asa se mananca
Dana Gabriela , 27 iunie 2014
Ce va place sa mai criticati fara sa incercati macar. Fac asa sarmalele de ani de zile, si ies exact cum spune Monica, daca dupa ce le fierbi o perioada, le pui sub paturi, ele continua acolo procesul de fierbere mocnita. Inainte de a va da cu parerea incercati sau va place sa vorbiti doar ca sa va aflati in treaba. Cat despre carne, se poate cali sau nu dupa ce calesti ceapa, au doar gust diferit sarmalele cu carne calita si cele cu carne cruda. Nu inseamna ca "da gust rau sarmalelor".
Mirela Oscarsson , 26 iunie 2014
se pot servi si cu smantana? pai fara mamaliguta si smantana...nu au nici un farmec. <3
Mirela Oscarsson , 26 iunie 2014
nici eu. ale mele duduie pe foc ore intregi :/
Dumitru Marin (Chef de cuisine) , 22 iunie 2014
Rodica Georgescu. Ai dreptate 100%. Fac sarmale de 50 de ani si nu calesc niciodata carnea .La fiert stau cam doua -trei ore , altfel nu se fierbe varza .
Viorel Vio , 22 iunie 2014
in 25 de minute le impachetezi :))
Rodica Georgescu , 22 iunie 2014
In primul rand, nu au ce cauta condimentele pentru sarmale. apoi, ceapa se pune la calit si se adauga orezul, ca sa "infloreasca". Carnea nu se caleste(da un gust rau sarmalelor). Verze...nu varze...Iar in 25 min si in continuare faza cu paturile....in nici-un caz....
Roxana-Eugenia Mocanu , 17 decembrie 2013
de ce nu cititi cu atentie reteta-carnea se prajeste putin ,iar orezul se opareste(este deja aproape prefiert-dar doamnele,domnisoarele ce nu mi-s gospodine ies la comentat si nu,la incercat reteta
Roxana-Eugenia Mocanu , 17 decembrie 2013
de ce nu cititi cu atentie reteta-carnea se prajeste putin ,iar orezul se opareste(este deja aproape prefiert-dar doamnele,domnisoarele ce nu mi-s gospodine ies la comentat si nu,la incercat reteta
Lucia Mitu , 17 decembrie 2013
de ce nu cititi cu atentie reteta-carnea se prajeste putin ,iar orezul se opareste(este deja aproape prefiert-dar doamnele,domnisoarele ce nu mi-s gospodine ies la comentat si nu,la incercat reteta
magda , 14 noiembrie 2013
Carnea a fost pusa la calit se poate
Elena Siminiceanu , 14 noiembrie 2013
de ce nu cititi cu atentie reteta-carnea se prajeste putin ,iar orezul se opareste(este deja aproape prefiert-dar doamnele,domnisoarele ce nu mi-s gospodine ies la comentat si nu,la incercat reteta
Mihaela Lorinczi , 14 noiembrie 2013
te cred, pe cuvant, dak zici tu
Eliss Daniel , 14 noiembrie 2013
credema ati spune un bucatar
Eliss Daniel , 14 noiembrie 2013
deci 4 ore alea sant adevaratele sarmale moldovenesti
Eliss Daniel , 14 noiembrie 2013
250 min la foc mic in oala de lut
Mihaela Lorinczi , 14 noiembrie 2013
se poate sa ai dreptate..nu m.am gandit la asta..
Mihaela Lorinczi , 14 noiembrie 2013
da...e o idee Florin Prisan
Florin Prisan , 14 noiembrie 2013
de ce nu cititi cu atentie reteta-carnea se prajeste putin ,iar orezul se opareste(este deja aproape prefiert-dar doamnele,domnisoarele ce nu mi-s gospodine ies la comentat si nu,la incercat reteta
Mihaela Lorinczi , 14 noiembrie 2013
deci...am dreptate dupa cum am observat multe fete sunt de aceeasi parere k sarmalele nu au cum sa fiarba doar 25 de minute..ce naiba le mancam crude? nu inteleg dc spune reteta asta k in 25 min sunt gata..poate o fi vreo greseala de la ei..poate...:)))
Roxana-Eugenia Mocanu , 14 noiembrie 2013
de ce nu cititi cu atentie reteta-carnea se prajeste putin ,iar orezul se opareste(este deja aproape prefiert-dar doamnele,domnisoarele ce nu mi-s gospodine ies la comentat si nu,la incercat reteta
Mihaela Claudia , 14 noiembrie 2013
de ce nu cititi cu atentie reteta-carnea se prajeste putin ,iar orezul se opareste(este deja aproape prefiert-dar doamnele,domnisoarele ce nu mi-s gospodine ies la comentat si nu,la incercat reteta
Maria Teodorescu , 13 noiembrie 2013
sarmalele se fierb 3 ore la foc mic
Anka Mateo , 13 noiembrie 2013
de ce nu cititi cu atentie reteta-carnea se prajeste putin ,iar orezul se opareste(este deja aproape prefiert-dar doamnele,domnisoarele ce nu mi-s gospodine ies la comentat si nu,la incercat reteta
Mihaela Lorinczi , 13 noiembrie 2013
eu fierb cel putin 2 ore saramalele nu am auzit pana akma la nimeni sa fiarba doar 25 de minute
Dorina Ciorba , 13 noiembrie 2013
In sfarsit o reteta pe care o fac eu de cand am inceput sa gatesc!!! Si-mi ies niste sarmale tare bune!!! Felicitari,imi plac retetele voastre!
boitan tatiana , 13 noiembrie 2013
buneee rau
COSTEO (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2013
Foarte buneeeeeeeeee!sunt bune cu orice fel de frunza,de fasole,hrean,vita.etc
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2010
Eu n-am facut niciodata sarmale cu varza dulce. Sunt mai comoda, prefer sa muncesc mai putin, iar in afara de piper si sare nu pun altceva in compozitie. Cred ca sunt delicioase, sarmalele tale!
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2010
O bunãtate :)