autor:

tania

» » Mancaruri cu carne

Sarmalute arabesti cu usturoi si lamaie-"Malfouf"

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 22 martie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 22 martie 2016

Ingrediente
-500 g orez, -400 g carne tocata vita, -14-15 catei de usturoi, -2 linguri cumin, -2 lingurite curry, -2 linguri vegeta, -70 ml ulei de masline, -o varza proaspata de 2 kg(sau 2 mai mici), -apa pentru oparit varza si pentru fiert sarmalele, -3-4 lamai mijlocii, -sare, piper, dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 2h 20 min

5 voturi

Mod de preparare

Nu se poate sa nu facem si o mica introducere inainte de a trece la lucru.
Aceste sarmalute cu specific arabesc, se fac in general cu orez cu bobul rotund. Reteta se poate gasi si sub numele "malfouf", numele provenind de la varza, care in araba inseamna malfouf. Sarmalutele sunt o bunatate, ele nelipsind la masa noastra pe timpul postului din Ramadan sau mai mult in sezonul de iarna, cand varza se gaseste in cantitati mari pe piata.Forma sarmalelor este diferita de cele romanesti, ca de altfel si gustul lor.Condimentele folosite dau un gust aparte sarmalutelor, mai ales cuminul.
Am mai amintit de CUMIN si in alte retete, care la noi se foloseste foarte des, mai ales in mancarurile care au la baza peste, conopida, varza, spanacul.. etc.
Cuminul creste motilitatea tractului gastro-intestinal, ajuta la digestie datorita cresterii secretiilor enzimatice, are sursa de fier, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu, plus ca este bogat in vitamina B si B6, dar si vitamina A si C.
Si acum sa trecem la modul de preparare. Mai intai vom pune varza la oparit.Vom scoate o parte din frunzele care sunt de un verde mai inchis, iar cu ajutorul unui cutit scoatem cotorul de la varza.Intr-o oala de capacitate peste 5-6 l vom pune apa si o lingura de sare, o vom lasa sa dea un clocot, doua. Dupa primele clocote vom introduce capatana de varza si o vom lasa pana cand frunzele oparite se desprind apoi le vom scoate treptat intr-o tava mai mare.Procedam astfel pana vom termina de oparit toata varza. Mijocul de la varza il vom scoate dupa ce s-a oparit si il vom umple cu compozitia de sarmale. La noi se cheama "geage", adica "puiut" si atunci cand se servesc sarmalele este prima data consumat, fiind apreciat.
Intr-un vas vom amesteca toate ingredientele, carnea tocata, orezul care a fost in prealabil spalat bine in cateva ape, 3-4 linguri din uleiul de masline, vegeta, cuminul, curry, sarea si piperul dupa gust. Foile de varza vor fi taiate in 3 sau 4 bucati, in functie de marimea lor, iar partea groasa va fi scoasa.
Frunzele rupte sau cele care sunt mai groase le vom toca marunt, jumatate din ele vor forma patul pentru sarmalute, iar cealalta jumatate va fi pusa deasupra lor.
Pentru gatit vom avea nevoie de o oala inalta, iar la fundul oalei vom aseza jumatate din varza tocata si 4-5 catei de usturoi, iar pe mijloc vom pune "puiutul" umplut. Si acum vom incepe formarea sarmalutelor. Vom lua o lingura din umplutura si o vom intinde pe frunza de varza, si vom rula pe latimea frunzei(sarmalele le vom rula pe un blat de bucatarie sau o farfurie, urmariti imaginile postate). Dupa ce le-am rulat le vom aseaza in oala, unele peste altele, iar intre straturi vom pune usturoi. Dupa ce am terminat de rulat toate sarmalele, deasupra vom adauga restul de varza tocata si usturoiul ramas. La sfarsit vom adauga zeama de la 3-4 lamai, uleiul ramas si apa calda cat sa acopere sarmalele.Se va sara dupa gust, iar deasupra vom pune o greutate speciala sau eventual o farfurie intinsa(in cazul meu o greutate, urmariti imaginile postate), ca la fierbere sa nu se ridice deasupra.
Din momentul cand incepe sa fiarba apa vom lasa sa dea cateava clocote dupa care vom da focul la mic, vom pune capacul si vom lasa sa fiarba cca 50-60 minute. Inainte de a inchide focul vom verifica o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte.
Se servesc calde cu lamaie, muraturi, ceapa verde, ridichi si ardei iute.La noi se servesc cu paine calda(turtite), dar cred ca ar merge bine si cu mamaliguta fierbinte.
Aceste sarmalute le putem gati si pe perioada de post, inlocuind carnea cu ciuperci, sunt convinsa ca vor iesi minunate.
Nu vreau sa ma laud, dar sarmalutele au iesit foarte gustoase si au o aroma deosebita.
Va doresc pofta buna si chiar va invit sa le incercati..!

Specific:Iordania
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute arabesti cu usturoi si lamaie-"Malfouf"" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Friptura de vitel frageda si piure de cartofi dulci cu merisoare

Friptura de vitel frageda si piure de cartofi dulci cu merisoare

In primul rand, am cumparat antricoate de vitel de la macelarie arabeasca, nu am gasit nici macar

0 voturi    0 comentarii
20 min
Mancaruri cu carne
Rulouri din piept de curcan umplute cu stafide in sos de must cu rodie

Rulouri din piept de curcan umplute cu stafide in sos de must cu rodie

In 50 ml must inmuiem stafidele, rodia o taiem in doua si scoatem bobitele (https://www.youtube.com/watch?v=PxrzE7-rWJ8

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 20 min

5 voturi

Ingrediente

  • -500 g orez
  • -400 g carne tocata vita
  • -14-15 catei de usturoi
  • -2 linguri cumin
  • -2 lingurite curry
  • -2 linguri vegeta
  • -70 ml ulei de masline
  • -o varza proaspata de 2 kg(sau 2 mai mici)
  • -apa pentru oparit varza si pentru fiert sarmalele
  • -3-4 lamai mijlocii
  • -sare
  • piper
  • dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii ,vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Aripioare de pui crocante Aripioare de pui crocante

Din meniul rapid al weekendului care-a trecut :) . Ai nevoie de trei vase: - in primul vas pui jumatate din cantitatea de faina -

23 voturi    13 comentarii
30 min
Fripturi
Piept de pui tailandez Piept de pui tailandez

Se pune laptele pe foc intr-un vas impreuna cu pieptul taiat suvite,dupa 10-15 min. se adauga pasta de curry, sare,. piper daca mai

0 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Chili con carne