autor:

Doina  Varga

» » , Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

Sarmalute banatene in foi de vita

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 31 mai 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 31 mai 2009

Ingrediente
Pentru 8-10 persoane:, 500 g carne tocata de porc (sau amestec porc cu vita), 50-60 frunze de vita tinere de la varful lastarilor, 3 linguri cu varf de orez, 1 morcov, 1 ceapa mai mare, 200 ml bulion, 1 lingura pasta de rosii (sau 3-4 rosii), 1 lingura pasta ardei rosu (sau 1 ardei rosu), 1 legatura marar si patrunjel, optional cateva ciuperci sau 1 cub concentrat de ciuperci, 1 cub concentrat costita afumata, sare, piper, 1 lingurita zahar, cimbru, 2-3 foi de dafin, condimente pentru sarmale, 1 lingurita faina, 20 ml ulei de floarea soarelui

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

49 voturi

Mod de preparare

Tocati ceapa marunt, radeti morcovul pe razatoarea mica si caliti-le in ulei la foc mic, adaugati putina apa sa nu se arda uleiul.
Dupa cateva minute adaugati pasta de rosii si de ardei (sau rosiile dejite si tocate marunt si jumatate din ardeiul rosu tocat marunt), cubul concentrat de costita afumat (optional ciupercile tocate sau cubul de ciuperci), orezul spalat.
Lasati sa se umfle putin orezul (ca sa nu crape sarmalele) si adaugati verdeata tocata. Turnati totul peste carnea tocata intr-un lighenas sau castron mai mare. Amestecati bine si condimentati.
Opariti foarte putin frunzele de vita, cufundand 7-8 deodata in apa fiarta si scotandu-le dupa cateva secunde pe o farfurie pana le terminati.
Impachetati sarmalutele in frunze astfel: asezati frunza cu fata lucioasa in jos pe o farfurie sau fund de lemn si puneti in mijloc o lingurita plina bine din compozitie. Indoiti o margine peste umplutura, apoi partile dinspre codita frunzei si continuati s-o rulati nu prea strans. La urma indesati cu degetul varful frunzei in sarmaluta, rasucind degetul.
Eu le asez radial intr-o oala de tuci in doua straturi. Puteti pune cateva feliute de ardei gras rosu intre ele. Adaugati bulionul, eventual si putina apa daca mai este nevoie, in care ati dizolvat si lingurita de zahar. Acoperiti cu foile de vita ramase si cu capac sau staniol, dati la cuptor la foc mic 30-40 de minute, apoi descoperiti oala si mai lasati 20-25 de minute, daca mai trebuie adaugati putina apa sau bulion amestecat cu lingurita de faina.
Serviti-le cu smantana sau iaurt, decorate cu verdeata si ardei rosu.
Sunt bune si calde si reci.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute banatene in foi de vita" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
PUI IN SOS DE VIN ROSU

PUI IN SOS DE VIN ROSU

Puiul se transeaza in 6-8 bucati si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se incing 2 linguri

7 voturi    7 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Musaca de vinete

Musaca de vinete

Asa cum spuneam si la ghiveciul de legume, vinetele trebuie sa fie lucioase si tari si mai degraba

4 voturi    4 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    bety23 (Bucatar) , 14 decembrie 2013

    Sper sa invat cum se fac sarmalele ! Sarmalele sunt mancarea mea preferata.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 februarie 2013

    Foarte gustoase!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2012

    Tare bune, fac si eu cu carne de pasare, un deliciu!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 13 mai 2010

      Mmmm...ce bune sunt!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

      Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

    • panseluta

      panseluta (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      preferatele mele !

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010

      Delicios! Draga Doina, m-ai facut sa plang cu indicatia pt. 8-10 persoane! Eu cand am 10 musafiri fac sarmalute din 1 kg!!!!!! de frunze de vita! Stii ce inseama asta? O ora imi ia doar rulatul sarmalutelor! Un secret arabesc: frunzele de la strugurii negrii sunt cele mai bune fiind mai aromate si mai moi. Eu asez pe fundul cratitei un rand de foi de vita , apoi o rosie taiata felii foarte subtiri, apoi sarmalutele , apoi un alt rand de felii de rosii, un rand de foi de vita si 3-4 rondele de lamaie; lamaia ii da un plus de acreala si aroma. Rastorn sarmalele pe un platou si raman ca un tort. Mihaela

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Multumesc mult. Ma bucur ca va place.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Anul trecut a fost prima data cand am conservat frunzele asa si am fost foarte multumita.Anul acesta le-am facut la fel.

    • Alina

      Alina (Chef de cuisine) , 28 iunie 2009

      Sarmalutele in foi de vita sunt preferatele mele !!! Imi vine sa intind mana sa iau una !!! Am auzit de aceasta metoda de conservare, dar nu am incercat-o. Am sa incerc si eu.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 15 iunie 2009

      Ca sa conservati foarte simplu frunze de vita, fasole verde, mazare in stare naturala le spalati, asteptati sa se usuce apa de pe ele (eventual le si stergeti) si le introduceti intr-o sticla de plastic, cat mai indesate, ca sa nu fie mult aer si strangeti dopul foarte tare. Vor ramane proaspete, asa cum le-ati bagat.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 09 iunie 2009

      Imi pare bine ca v-au placut. Sunt foarte gustoase.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

      Doina...iar te-ai intrecut pe tine !!! Felicitari ! O prezentare excelenta...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

      Cred ca sunt delicioase.

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009

      Doina, ce bune sunt sarmalutele! Imi plac mult cu frunza de vie, asa proaspata. Si ti-au iesit foarte bine!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 iunie 2009

      Doina e o reteta buna, o sa incerc si eu.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

49 voturi

Ingrediente

  • Pentru 8-10 persoane:
  • 500 g carne tocata de porc (sau amestec porc cu vita)
  • 50-60 frunze de vita tinere de la varful lastarilor
  • 3 linguri cu varf de orez
  • 1 morcov
  • 1 ceapa mai mare
  • 200 ml bulion
  • 1 lingura pasta de rosii (sau 3-4 rosii)
  • 1 lingura pasta ardei rosu (sau 1 ardei rosu)
  • 1 legatura marar si patrunjel
  • optional cateva ciuperci sau 1 cub concentrat de ciuperci
  • 1 cub concentrat costita afumata
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita zahar
  • cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • condimente pentru sarmale
  • 1 lingurita faina
  • 20 ml ulei de floarea soarelui

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

bety23 (Bucatar)

Sper sa invat cum se fac sarmalele ! Sarmalele sunt mancarea mea preferata.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Aripioare de pui crocante Aripioare de pui crocante

Din meniul rapid al weekendului care-a trecut :) . Ai nevoie de trei vase: - in primul vas pui jumatate din cantitatea de faina -

23 voturi    13 comentarii
30 min
Fripturi
Piept de pui tailandez Piept de pui tailandez

Se pune laptele pe foc intr-un vas impreuna cu pieptul taiat suvite,dupa 10-15 min. se adauga pasta de curry, sare,. piper daca mai

0 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Mancare din muschi de manzat