Ingrediente
Pentru 8-10 persoane:, 500 g carne tocata de porc (sau amestec porc cu vita), 50-60 frunze de vita tinere de la varful lastarilor, 3 linguri cu varf de orez, 1 morcov, 1 ceapa mai mare, 200 ml bulion, 1 lingura pasta de rosii (sau 3-4 rosii), 1 lingura pasta ardei rosu (sau 1 ardei rosu), 1 legatura marar si patrunjel, optional cateva ciuperci sau 1 cub concentrat de ciuperci, 1 cub concentrat costita afumata, sare, piper, 1 lingurita zahar, cimbru, 2-3 foi de dafin, condimente pentru sarmale, 1 lingurita faina, 20 ml ulei de floarea soarelui
Dificultate: Medie | Timp: 1h 30 min
49 voturi
Mod de preparare
Dupa cateva minute adaugati pasta de rosii si de ardei (sau rosiile dejite si tocate marunt si jumatate din ardeiul rosu tocat marunt), cubul concentrat de costita afumat (optional ciupercile tocate sau cubul de ciuperci), orezul spalat.
Lasati sa se umfle putin orezul (ca sa nu crape sarmalele) si adaugati verdeata tocata. Turnati totul peste carnea tocata intr-un lighenas sau castron mai mare. Amestecati bine si condimentati.
Opariti foarte putin frunzele de vita, cufundand 7-8 deodata in apa fiarta si scotandu-le dupa cateva secunde pe o farfurie pana le terminati.
Impachetati sarmalutele in frunze astfel: asezati frunza cu fata lucioasa in jos pe o farfurie sau fund de lemn si puneti in mijloc o lingurita plina bine din compozitie. Indoiti o margine peste umplutura, apoi partile dinspre codita frunzei si continuati s-o rulati nu prea strans. La urma indesati cu degetul varful frunzei in sarmaluta, rasucind degetul.
Eu le asez radial intr-o oala de tuci in doua straturi. Puteti pune cateva feliute de ardei gras rosu intre ele. Adaugati bulionul, eventual si putina apa daca mai este nevoie, in care ati dizolvat si lingurita de zahar. Acoperiti cu foile de vita ramase si cu capac sau staniol, dati la cuptor la foc mic 30-40 de minute, apoi descoperiti oala si mai lasati 20-25 de minute, daca mai trebuie adaugati putina apa sau bulion amestecat cu lingurita de faina.
Serviti-le cu smantana sau iaurt, decorate cu verdeata si ardei rosu.
Sunt bune si calde si reci.
Pofta buna.
mirey (Chef de cuisine) , 13 mai 2010
Mmmm...ce bune sunt!
Doina Varga (Chef de cuisine) , 10 martie 2010
Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.
panseluta (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010
preferatele mele !
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010
Delicios! Draga Doina, m-ai facut sa plang cu indicatia pt. 8-10 persoane! Eu cand am 10 musafiri fac sarmalute din 1 kg!!!!!! de frunze de vita! Stii ce inseama asta? O ora imi ia doar rulatul sarmalutelor! Un secret arabesc: frunzele de la strugurii negrii sunt cele mai bune fiind mai aromate si mai moi. Eu asez pe fundul cratitei un rand de foi de vita , apoi o rosie taiata felii foarte subtiri, apoi sarmalutele , apoi un alt rand de felii de rosii, un rand de foi de vita si 3-4 rondele de lamaie; lamaia ii da un plus de acreala si aroma. Rastorn sarmalele pe un platou si raman ca un tort. Mihaela
Doina Varga (Chef de cuisine) , 14 august 2009
Multumesc mult. Ma bucur ca va place.
mirey (Chef de cuisine) , 13 august 2009
Anul trecut a fost prima data cand am conservat frunzele asa si am fost foarte multumita.Anul acesta le-am facut la fel.
Alina (Chef de cuisine) , 28 iunie 2009
Sarmalutele in foi de vita sunt preferatele mele !!! Imi vine sa intind mana sa iau una !!! Am auzit de aceasta metoda de conservare, dar nu am incercat-o. Am sa incerc si eu.
Doina Varga (Chef de cuisine) , 15 iunie 2009
Ca sa conservati foarte simplu frunze de vita, fasole verde, mazare in stare naturala le spalati, asteptati sa se usuce apa de pe ele (eventual le si stergeti) si le introduceti intr-o sticla de plastic, cat mai indesate, ca sa nu fie mult aer si strangeti dopul foarte tare. Vor ramane proaspete, asa cum le-ati bagat.
Doina Varga (Chef de cuisine) , 09 iunie 2009
Imi pare bine ca v-au placut. Sunt foarte gustoase.
Sidy (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009
Doina...iar te-ai intrecut pe tine !!! Felicitari ! O prezentare excelenta...
valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009
Cred ca sunt delicioase.
Alexandrina (Chef de cuisine) , 08 iunie 2009
Doina, ce bune sunt sarmalutele! Imi plac mult cu frunza de vie, asa proaspata. Si ti-au iesit foarte bine!
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 iunie 2009
Doina e o reteta buna, o sa incerc si eu.