autor:

Doina  Varga

» » , , Retete de Craciun, Retete de post, Retete vegetariene

Sarmalute cu soia si ciuperci in foi de vita (de post)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 martie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 martie 2010

Ingrediente
200 g cuburi soia, 300 g ciuperci champignon, 2 cepe, 1 morcov, 40-50 frunze de vita de vie, 1 legatura marar + patrunjel (proaspat sau uscat), 4 linguri ketchup, 300 ml bulion, 20 ml ulei, 2 linguri faina, 1 ceasca orez, 4-5 foi de dafin, 1-2 rosii, 2 lingurite condimente pentru sarmale (optional concentrat de ciuperci), sare, piper, boia, cimbru

Dificultate: Medie Timp: 1h 20 min

17 voturi

Mod de preparare

Puneti la inmuiat cuburile de soia in 350-400 ml apa clocotita cu condimente pentru sarmale, sau sare si piper, pentru aproximativ 15-20 minute. Intre timp curatati si tocati marunt cepele si morcovul. Puneti-le la calit in 10 ml ulei, fara sa prajiti si adaugati ketchup. Lasati-le la calit cateva minute si adaugati putina apa.
Stoarceti soia cu mana, puneti-o intr-un blender si mixati 10 secunde (sau dati cuburile prin masina de tocat). Spalati, tocati ciupercile si adaugati-le peste ceapa calita, amestecati si adaugati orezul spalat. Lasati la calit pana orezul absoarbe zeama. Puneti totul intr-un castron impreuna cu soia tocata si condimente. Adaugati verdeata tocata si omogenizati compozitia.
Puneti frunzele de vita in apa rece, daca sunt congelate sau sarate. Daca aveti frunze proaspete, opariti-le cateva secunde, cate 5-6 deodata, in apa clocotita. Infasurati sarmalutele nu prea strans si asezati-le radial intr-o cratita, in straturi, pana terminati sarmalele. Acoperiti-le cu foile de vita ramase, felii de rosii, adaugati uleiul ramas, bulionul, foi de dafin, cimbru si apa cat sa le acopere.
Puneti cratita la fiert, la foc mic, iar cand incepe sa clocoteasca, dati-o la cuptorul preincalzit pentru inca 35-40 minute la foc mediu. Controlati sa nu scada zeama, mai completati cu 300-400 ml apa cu boia.
Dupa ce au fiert sarmalele, desfaceti faina in apa, turnati-o peste sarmale, scuturand cratita de manere pentru a amesteca sosul. Mai lasati la cuptor inca 5 minute si este gata. Dregti gustul sosului de sare si piper.
Scoateti sarmalele pe un platou, decorati cu verdeata si feliile de rosii, adaugati si sos din cratita. Se pot servi cu peperoni sau le puteti acri cu putina zeama de lamaie sau otet, dupa preferinta.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute cu soia si ciuperci in foi de vita (de post)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Falafel

Falafel

Se da pe masina de tocat nautul cu verdeata, ceapa, usturoiul,ardeiul iute, dupa care se amesteca

10 voturi    3 comentarii
2h
Retete vegetariene
Ciuperci cu smantana

Ciuperci cu smantana

Ciupercile \"champignon\" daca nu sunt foarte murdare de pamant,eu nu le spal,in schimb le rup pielita

41 voturi    4 comentarii
45 min
Retete vegetariene

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Proca Constanta , 01 decembrie 2013

    Foarte bune

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 iunie 2010

    O bunatate !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

    Imi plac sarmalutele cu foi de vita, la vara am sa pun la congelat, anul trecut nu am pus.

Dificultate

Medie

Timp

1h 20 min

17 voturi

Ingrediente

  • 200 g cuburi soia
  • 300 g ciuperci champignon
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 40-50 frunze de vita de vie
  • 1 legatura marar + patrunjel (proaspat sau uscat)
  • 4 linguri ketchup
  • 300 ml bulion
  • 20 ml ulei
  • 2 linguri faina
  • 1 ceasca orez
  • 4-5 foi de dafin
  • 1-2 rosii
  • 2 lingurite condimente pentru sarmale (optional concentrat de ciuperci)
  • sare
  • piper
  • boia
  • cimbru

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

constanta proca (Chef de cuisine)

O bunatate !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete vegetariene

Saratele usoare vegane Saratele usoare vegane

Intr-un bol, se amesteca toate ingredientele treptat, intai cele uscate, dupa care se adauga uleiul si apa. Devine o compozitie destul

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Dulce cu susan Dulce cu susan

Susanul il prajesc10 minute in cuptor. Mierea, zaharul si margarina le topesc la foc mic, pana zaharul se dizolva complet, se adauga

0 voturi    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Baba Ghanouj( salata de vinete -stil arab)