Ingrediente
1 varza noua proaspata( 1,5 kg), 3/4 cana orez, 1 kg carne tocata amestec, 1 ceapa, marar, cimbru, 1/2 l bulion facut in casa, oase afumate, 150 g bacon, sare, piper
Dificultate: Medie | Timp: 1h 50 min
6 voturi
Mod de preparare
Ceapa se curata , se toaca marunt si se caleste in foarte putin ulei pina cand devine sticloasa.
Varza o oparim cateva minute in apa ce fierbe cu o lingurita cu sare( dupa ce i-am scos cotorul).Desfacem frunzele si taiem partea tare. Daca frunzele sunt prea mari, le taiem in doua.Bucatelele de varza ramase le taiem marunt.
Carnea tocata o amestecam bine cu orezul spalat, marar verde tocat, ceapa calita, sare, piper.
Luam cate o bucata de foaie de varza in palma si cu ajutorul unei linguri luam din compozitia de carne tocata , cam 1/2 de lingura , o asezam in palma peste foaie si o rulam cat mai strans avand grija sa rulam si marzinile verzei sa nu iasa umplutura.
Dupa ce toate sarmalele au fost rulate, punem pe funsul unei oale varza taiata marunt, cimbru, , marar, o parte din oasele afumate( celelate le punem la mijlocul sarmalelor stivuite)si incepem sa stivuim sarmalele,
Deasupra presaram cimbru si marat, acoperim cu apa si lasam sa fiarba la foc mic cam 50 minute. Adaugam apoi bulionul si lasam sa mai fiarba 15 minute acoperit, dupa care stingem focul si lasam sarmalele sa se odihneasca putin.
La servire , la fiecare portie de sarmale adaugam carne afumata si bacon.
Cine doreste, poate servi sarmalutele cu smantana sau cu mamaliguta.
Pofta mare !
mira (Chef de cuisine) , 28 mai 2010
Putem desface intai foile de varza si apoi sa le oparim. Iar in loc de bacon, merge o slanina adevarata.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 mai 2010
Bun,bun,bun si in plus arata super bine...
Alice85 (Chef de cuisine) , 28 mai 2010
Iti fur si eu 1 sarmaluta si o bucatica de bacon,ca tare bine mai arata:)
Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 28 mai 2010
Ce bunatate,vine si eu la o portie.
maria mihalache , 28 mai 2010
Ce pofta mi-ai facut........bune rau.
Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 28 mai 2010
Excelente!, mie, inainte de a le servi, imi place sa le dau un picut la cuptor, sa prinda o culoare maronie ! , nu le punem pe toate, ci doar cate apreciem ca se vor manca la momentul respectiv. Sigur, ale tale, le vom pune toate, fiind asa de bune, se vor manca imediat ?, nu ?