autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Smantanita

Autor: miha278 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: miha278 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 martie 2009

Ingrediente
Pentru foi avem nevoie de:, 250 g faina, 200 g zahar, 1 ou, 1 lingurita bicarbonat, 3 linguri smantana, 1 praf de sare, , Pentru crema avem nevoie de:, 200 g unt, 200 g zahar, 250 ml lapte, 3 linguri faina, 2 linguri cacao, 1 plic zahar vanilat, , Pentru glazura avem nevoie de:, 100 g ciocolata, 50 g unt, 50 ml frisca lichida, esenta de rom

Dificultate: Medie Timp: 1h

54 voturi

Mod de preparare

Foile:
Se amesteca toate ingredientele pentru foi si se framanta un aluat elastic.
Se imparte in 3 parti egale din care se intind 3 foi ce se coc pe dosul tavii in cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute.
Eu le-am intins direct pe fundul tavii,mi s-a parut mai usoara operatiunea,chiar daca s-au lipit un pic.
Dupa ce se coace foaia se despinde cu grija cat inca e calda.Cand se racesc foile devin casante.

Crema:
Laptele rece se amesteca impreuna cu faina apoi se pune la fiert la foc mic,pana se ingroasa.
Untul se topeste,dar nu de tot.Sa mai ramana bucati netopite.
Se mixeaza pana devine ca o crema,adaugam zaharul si mixam in continuare.
Cate putin se adauga in compozitia de lapte racita.Dupa omogenizare se imparte crema in 2 parti : in una se adauga vanilia si in cealalta cacaoa.

Glazura:
Se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca,adaugam si esenta de rom,omogenizam si dam la rece.

Asamblarea:
Peste prima foaie se intinde crema cu cacao,se aseaza a doua foaie si se pune crema de vanilie,ultima foaie si glazura.
Se da la rece pana a doua zi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Smantanita" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Tarta cu capsuni si ciocolata alba

Tarta cu capsuni si ciocolata alba

Incepem cu umplutura: Spalam capsunile, le indeparatam coditele apoi le taiem in 4-6 bucati, depinde

3 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Dinte negru

Dinte negru

Se amesteca zaharul (200 g) cu untul moale. Se adauga cacaua, 200 ml lapte, galbenusurile si se amesteca

11 voturi    3 comentarii
30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Nasser Amalia , 03 aprilie 2015

    trebuie grasime nu ?...

  • Fara foto

    Vlad Daniela , 27 martie 2015

    Bicarbonat de sodiu sau de amoniu?

  • Fara foto

    Rodica Rotarasu , 03 ianuarie 2015

    compozitia pt foi nu stiu daca e corecta ca mie mia iesit un aluat f elastic care nu sa putut intinde ca o foaie.

    • Fara foto

      Rodica Comaniciu , 27 septembrie 2014

      da, ce foaie perfecta ai intans! o sa o incerc, pare foarte buna

    • Fara foto

      Mariana Doina , 23 ianuarie 2014

      compozitia pt foi nu stiu daca e corecta ca mie mia iesit un aluat f elastic care nu sa putut intinde ca o foaie.

    • Fara foto

      Barna Maria , 12 octombrie 2013

      ptr crema, recomand o budinca de vanilie ( faina in creme se folosea in comunism, cand mamele noastre nu aveau de unde sa ia o budinca), iar in loc de unt, e mult mai sanatoasa o cutie de Mascarpone. Oricum, reteta are nevoie de ajustari!

    • Fara foto

      Barna Maria , 12 octombrie 2013

      compozitia ptr foi nu e chiar cea mai buna- cantitatile sunt prea mici ptr 3 foi, iar proportiile nu sunt corecte.

    • Fara foto

      Elena Tirca , 12 octombrie 2013

      va plac prajiturile ?

    • Fara foto

      Aurelia Marcu , 22 august 2013

      este foooooooarte buna si se face usor.

    • Fara foto

      Scurtu Maria , 22 august 2013

      incercam si revenim see you impresiile dupa ce o savuram.

    • Fara foto

      Suciu Cecilia , 21 august 2013

      FOARTE BUNA! EU O NUMEAM >verita>.

    • Fara foto

      miha278 (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

      Maria, tava mea este de 20/30 cm. Nu ma supar de atentionare, fii linistita. :)

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

      Miha, salvat reteta, dar un amanunt daca poti sa-mi dai: dimensiunea tavii, care este f. importanta si care nu ar trebui sa lipseasca niciodata din detalii. Sper sa nu te superi, vreau sa incerc aceasta frumoasa ,,smantinita,,.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 16 martie 2010

      Sunt sigura ca este delicioasa ! Salvat reteta....

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 martie 2010

      Foarte apeisanta

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 15 martie 2010

      Interesanta!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

      Arata ft bine, iar reteta este deosebita!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 24 iulie 2009

      Arata extraordinar!Mi-a lasat gura apa...Apropo:azi uitandu-ma prin diferite retete pe site am aflat ceva important:foile le poti intinde pe hartie de copt.Nu mai stiu a cui a fost ideea,dar i-am multumit oricum.Succes!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 24 iulie 2009

      Arata extraordinar!Mi-a lasat gura apa...

    • Fara foto

      miha278 (Chef de cuisine) , 03 mai 2009

      Maria,prajitura se taie a doua zi,cand se inmoaie foarte bine,de la crema de unt.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 mai 2009

      Miha, daca foile devin casante, inseamna ca trebuie facuta crema la inceput si cum se coace o foaie se unge cu crema. Am si eu o reteta de praji la care foile sunt casante. Cand am incercat-o prima oara, s-au spart foile, le-am dat alta utilizare(bile cu vanilie). Ma bucur ca ai specificat lucrul acesta despre foi. O sa fiu atenta daca o incerc.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

      Arata bine prajiturica.

    • Fara foto

      Monika K (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

      Si eu stiu prajitura asta, de pe vremuri, dar eu am botezat-o DANA, dupa numele celei care mi-a dat-o.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

54 voturi

Ingrediente

  • Pentru foi avem nevoie de:
  • 250 g faina
  • 200 g zahar
  • 1 ou
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 linguri smantana
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • esenta de rom

Raporteaza reteta

Retete
de miha278
Pulpe in aluat de bere si tagliatelle cu sos de smantana

Pulpe in aluat de bere si tagliatelle cu sos de smantana

Ouale se bat bine impreuna cu condimentele.Eu am pus sare,piper si boia de ardei iute. Se adauga

7 voturi    2 comentarii
1h
Paste si pizza
Piept de pui crocant

Piept de pui crocant

Ouale se bat bine impreuna cu sarea,piperul si boiaua de ardei. Se adauga faina si se omogenizeaza. Fulgii

6 voturi    3 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Lamingtons

Lamingtons

Blatul: Ouale le-am mixat bine cu un praf de sare,pana si-au dublat volumul,apoi am adaugat pe rand

18 voturi    18 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

miha278 (Chef de cuisine)

Maria, tava mea este de 20/30 cm. Nu ma supar de atentionare, fii linistita. :)

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Chec in doua culori Chec in doua culori

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare. Pune cele 300 g zahar impreuna cu apa la fiert intr-un

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Chec cu zmeura si glazura de ciocolata alba Chec cu zmeura si glazura de ciocolata alba

Se spala zmeura si se lasa intr-o strecuratoare, pentru a se scurge de apa. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se freaca

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Musuroi de cartita cu zmeura