Ingrediente
700 g file de somon, Umplutura de legume:, o ceapa tocata marunt, 8 catei de usturoi, 200 g de spanac congelat sau proaspat, 4 linguri zeama de lamaie, 1 lingura otet de mere, 2 linguri sos de soia, 150 g mozzarella razuita, 100 g parmezan razuit, 5-6 linguri pesmet, 20 g de unt, 1 lingurita cummin, sare, piper, 1 ou, , Crusta:, 100 g unt rece, 200 g faina, un praf de sare, 2 linguri de apa rece(daca e nevoie), 1 ou rece
Dificultate: Medie | Timp: 2h 30 min
1 vot
Mod de preparare
Daca folosim spanacul congelat, il lasam sa se dezghete, apoi il punem peste ceapa si il lasam la calit tot pana cand se evapora toata apa din el. Dam focul mai tare, turnam zeama de lamaie, sosul de soia si otetul, condimentam si asezonam dupa gust si lasam sa fiarba 3-4 minute, cat sa se evapore tot lichidul. Adaugam trei linguri de pesmet si parmezanul razuit, omogenizam si mai lasam pe foc pana cand compozitia este cremoasa. Oprim focul si o lasam sa se raceasca. Incalzim cuptorul, apoi verificam bucata de somon sa nu aiba spini, trecand cu degetul peste bucata de somon si daca am gasit ii vom scoate cu o penseta tragand de ei in aceeasi directie in care sunt orientati.(E bine sa urmariti si pozele postate pe etapele de lucru, care sigur va vor fi de folos). Vom condimenta carnea de somon cu sare, cummin si piper macinat, apoi o vom aseza in mijlocul foii de aluat, care a fost intinsa pe masa de lucru si peste care am presarat 2-3 linguri de pesmet. Deasupra peste somon vom pune umplutura de spanac, pe care o vom intinde uniform pe toata suprafata lui, iar la sfarsit presaram mozzarella. Vom unge marginile foietajulul cu oul batut si vom imbraca fileul de somon in aluat, tragand peste el intai marginile mai mari. Vom unge cu ou fiecare imbinare, vom plia si marginile mai inguste si le vom unge tot cu ou. Vom pregati o tava cu diminsiunile potrivite, pe care o vom tapeta cu hartie de copt si vom pune bucata de somon, dar sa avem grija, imbinarea aluatului sa fie in jos, iar pe suprafata aluatului, cu ajutorul varfului unui cutit, vom cresta sub forma de romburi, din loc in loc, doar numai in aluat, fara a cresta si somonul, pentru a-ii da un aspect minunat. Vom unge toata suprafata cu ou batut si il vom pune in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 30-35 de minute, pana cand aluatul va fi rumenit. Dupa ce l-am scos, il vom lasa sa se raceasca aproximativ 10-15 minute, apoi il putem felia. Se serveste alaturi de o salata de cruditati si nelipsita baqdunsye, care e pasta de patrunjel cu sos de susan(tahini). A iesit foarte gustos si cu o aroma minunata de la condimentele folosite.
Va doresc : Pofta buna
Specific : Romania