Tarta cu caise din blat de pandispan

Tarta cu caise este una din cele mai delicioase tarte.

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie
Tarta cu caise din blat de pandispan

Ingrediente

  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 150 g faina
  • 150 g unt
  • 16-18 caise
  • (+100 g zahar)
  • 30 g unt pentru uns tava
  • un praf de sare
  • vanilie
  • zahar vanilat pentru a pudra tarta

Mod de preparare

Tarta cu caise este una din cele mai delicioase tarte, cel putin pentru mine, desigur in sezonul fructelor de vara. Blatul pufos din pandispan va fi usor insiropat de caise si in acelasi timp va parfuma tarta noastra, iar atunci cand o vom rasturna, vom obtine o tarta cu un aspect deosebit de frumos si cu un gust dulce-acrisor. O puteti face si cu alte fructe dorite, cirese, capsuni, mere, piersici, ananas, prune, pere.. etc. Daca fructele folosite nu sunt prea dulci puteti sa le amestecati cu zahar mai mult, iar dupa coacere fructele vor fi usor caramelizate. Initial, stratul de fructe va fi baza prajiturii, deasupra blatul de pandispan, iar atunci cand vom rasturna tarta, ele se vor inversa. Desigur ca la blatul de pandispan nu vom folosi praf de copt, dar pentru a obtine un blat pufos, va trebui sa mixam ouale cu zaharul pana cand obtinem o crema consistenta, iar cu cat vom bate mai mult, cu atat blatul va fi mai aerat si mai pufos. Asta este unul din secretele blatului reusit, iar al doilea secret este, sa nu deschidem usa cuptorului pe timpul coacerii, minim primele 30 de minute, ca sa nu se lase blatul. Eu am folosit o tava de teflon cu diametrul de 26 cm, in prealabil unsa bine cu unt, dar puteti folosi si o tava dreptungiulara sau patrata, dar sa aveti grija sa fie cu peretii mai inalti.Si acum sa trecem la prepararea tartei. Mai intai, ne vom ocupa de caise. Dupa ce le-am spalat bine, le vom scoate samburii, iar daca sunt mai acrisoare, le vom presara cu peste 100 g de zahar si le vom lasa deoparte.

Ouale le vom punem intr-un bol, sau in vasul de la mixer, la care vom adauga, sarea, zaharul, vanilia apoi vom incepe sa mixam, mai intai la viteza mica si treptat, marim viteza pana cand amestecul isi va tripla volumul si va deveni albicios, avand consistenta unei creme si nu se mai simt cristalele de zahar.

La sfarsit, vom adauga untul putin caldut si faina, dar incercam sa nu mixam, ci cu ajutorul unei spatule, vom amesteca de jos in sus, pana se va omogeniza complet compozitia de pandispan. Intre timp, vom incalzi cuptorul la 180 grade C si vom unge tava cu untul moale, care a fost deja la temperatura camerei. Mai intai vom aseza in tava caisele, iar daca au fost amestecate cu zahar le vom rasturna cu tot cu sucul lasat, dar vom incerca sa acoperim bine toata suprafata vasului. Deasupra vom turna aluatul pentru blat si vom introduce tava in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 40-45 de minute(depinde de cuptorul fiecaruia).

De retinut : Nu deschideti cuptorul primele 30 de minute! Dupa 40 de minute, putem sa deschidem si sa verificam tarta noastra; daca este deja rumenita, iar marginile se desprind de tava, putem spune ca este gata, dar nu inainte de a-i face testul scobitorii, daca scobitoarea este curata, atunci o vom scoate din cuptor si o vom lasa sa se raceasca cateva minute. Dupa racire, deasupra tavii vom pune un platou care e mai mare decat tava in care am copt tarta si tinand strans, o vom rasturna dintr-o singura miscare. Dar inainte de a rasturna, va trebui sa ne asiguram ca nu sunt lipite marginile, ca prin rasturnare sa nu se rupa. Daca nu a cazut, o mai lasam intoarsa, dar fara sa o fortam. O vom lasa sa se raceasca complet, iar sucul lasat prin coacere va insiropa si parfuma tarta noastra. Lasam sa se raceasca bine, dupa care o putem servi alaturi de o cafea sau de un ceai. Gustul ei dulce-acrisor este deosebit, trebuie sa va reamintesc ca este una din cele mai gustoase tarte si o veti savura cu mare placere..!

Pentru aspectul ei, inainte de servire o puteti pudra cu zahar vanilat.

Puteti sa incercati, daca nu va plac caisele si cu alte fructe care va plac mai mult.

Va doresc spor la treaba si

Pofta buna!

Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Vinete umplute cu carne

Vinete umplute cu carne

Reteta de vinete umplute cu carne. Vinete umplute cu carne reteta simpla si delicioasa.

Vinete umplute cu carne
Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel

Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel

Reteta de limba soacrei. Reteta de rulouri de vinete si dovlecel. Limba soacrei reteta de aperitiv cu vinete si dovlecei....

Limba soacrei. Rulouri de vinete si dovlecel
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise