Tarta cu ceapa

Drojdia impreuna cu zaharul o dizolvam in putin lapte caldut si o lasam 10 minute acoperita.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tarta cu ceapa

Ingrediente

  • Aluat:
  • 250 g faina
  • 50 g unt
  • 12 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 150 ml lapte caldut
  • cimbru uscat (optional)
  • Umplutura:
  • 500 g ceapa
  • 50 g unt
  • 1 lingura faina
  • 2 oua
  • 100 ml smantana pentru frisca (neandulcita)
  • sare si piper
  • chimen
  • 75 g carnati afumati sau kaiser

Mod de preparare

Drojdia impreuna cu zaharul o dizolvam in putin lapte caldut si o lasam 10 minute acoperita.

Intr-un castron cernem faina si facem o gropita in mijloc unde adaugam drojdia activata.

Pe margini adaugam sarea si cimbrul, avand grija ca sarea sa nu intre in contact cu drojdia. Adaugam si restul de lapte caldut si incepem sa framantam. Adaugam apoi untul topit, dar nu fierbinte. Framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini.

Acoperim castronul si il lasam la loc cald, pana cand isi dubleaza volumul (~1 ora).

Intre timp pregatim umplutura. Calim ceapa in untul topit pana devine sticloasa, amestecand continuu. Dam de pe foc si adaugam lingura de faina, amestecam bine, apoi lasam la racit pana cand creste aluatul.

Dupa ce a crescut aluatul, adaugam ouale batute si smantana lichida in umplutura. Condimentam cu sare si piper si amestecam pana se omogenizeaza.

Aluatul dospit il intindem in tava unsa cu unt ridicandu-l putin si pe marginea tavii. Eu am folosit o tava cu diametrul de 28 cm.

Punem umplutura peste aluat si nivelam.

Carnatul il taiem bucatele si il punem peste umplutura apoi presaram chimen si cateva bucatele mici de unt. Dam tava la cuptor, la foc potrivit timp de 30-40 de minute, pana cand marginile se rumenesc frumos.

Se poate servi calda sau rece, alaturi de un pahar de vin rosu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pudra de rosii

Pudra de rosii

Reteta de pudra de rosii. Cum se face pudra de rosii, reteta simpla si usor de praparat.

Pudra de rosii
Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca. Mai intai se pun la copt miezurile de nuca intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade C...

Placinta frageda cu dovleac si nuca
Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Pentru orez: taiem ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei pana devina sticloasa.

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta