autor:

Pompy_Aranyos

» » Prajituri

Tarta de lamaie

Autor: Pompy_Aranyos (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 05 martie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Pompy_Aranyos (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 05 martie 2014

Ingrediente
Pentru aluat:, 120g unt nesarat, la temperatura camerei, 75g zahar pudra,  3 galbenusuri,  250g faina, 2 linguri de apa, , Pentru crema de lamaie:, 5 oua, 150g zahar pudra, 85ml suc de lamaie proaspat stors, 2 linguri de coaja de lamaie rasa fin, 150ml smantana dulce

Dificultate: Medie Timp: 1h 35 min

1 vot

Mod de preparare

Prepararea aluatului:



Intr-un bol mare amestecam untul moale si zaharul pudra pana se formeaza o crema; dupa care adaugam 2 dintre cele 3 galbenusuri. Adaugam si faina si frecam amestecul cu varful degetelor pana se formeaza un aluat sfaramicios. Adaugam apa si strangem bine aluatul intr-o bila. Dupa aceea cu palma maini, framantam aluatul pe o suprafata presarata usor cu faina pana e bine legat, dar nu mai mult de 30 de sec caci altfel isi va pierde textura sfaramicioasa si va deveni tare. Aplatizam aluatul cat sa formam o mini pizza, il impaturim in folie de plastic si il punem la frigider 30 de min (asta ajuta aluatul sa-si piarda elasticitatea).



Prepararea cremei de lamaie:



Intr-un bol mare, amestecam ouale, zaharul, sucul de lamaie si coaja de lamaie cu un tel pana se omogenizeaza bine. Adaugam smantana, amestecam bine si o dam la frigider. Intre timp intindem aluatul pe o suprafata presarata cu faina. Il intindem pana ajungem la grosimea de cam 3 mm.



Asezarea aluatului:



Rulam aluatul pe un sucitor si il desfacem usor pe o tava de tarta. Impingem bine aluatul in colturile tavi sa fie asezat uniform. Taiem excesul de aluat de pe marginea tavi si ne asiguram ca aluatul e bine presat pe tava. Cu o furculita intepam baza aluatului si il mai dam 30 de min la frigider. Intre timp incalzim cuptorul la 160°C.



Gatirea aluatului:



Punem deasupra aluatului o folie de aluminiu cat sa acopere tava, presand-o bine pe aluat si punem deasupra boabe de fasole uscata avand grija sa fie bine asezate pe toata suprafata aluatului. Dam aluatul la cuptor 10 min, dupa care il scoatem si indepartam folia si boabele de fasole. Punem din nou tarta la cuptor si o lasam 20 de min. O scoatem, si cu o pensula tapetam aluatul cu galbenusul ramas si o mai dam 1 min la cuptor (in modul acesta, se creaza o crusta pe aluat, prevenind aluatul sa se inmoaie dupa ce adaugam crema. Coboram temperatura la 140°C.



Gatirea cremei:



Turnam crema intr-un bol si o incalzim usor pe bain-marie amestecand continuu doar cat sa fie calduta. Turnam amestecul caldut peste aluatul din tava si punem tarta la cuptor 25 de min pana ce abia s-a asezat. O scoatem de la cuptor, o lasam un pic sa se raceasca dupa care o punem la frigider cel putin 1 ora.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta de lamaie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Tarta cu lamaie si mac

Tarta cu lamaie si mac

Punem faina intr-un vas, adaugam coaja rasa de la lamaie, untul moale, zaharul, galbenusurile, vanilia

8 voturi    4 comentarii
1h 15 min
Prajituri
Tartă rapidă cu mere și cremă de lămâie

Tartă rapidă cu mere și cremă de lămâie

1. Aluatul foietaj se lasă să se decongeleze în voie, iar după ce a ajuns la temperatura camerei

3 voturi    1 comentariu
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Pompy_Aranyos

    Pompy_Aranyos (Chef de cuisine) , 06 martie 2014

    Multumesc frumos, a fost prima data cand am facut-o dar a iesit foarte buna. Nu prea sunt eu cu dulciurile in bucatarie dar din cand in cand mai merge :)

  • Alexandra_Botezatu

    Alexandra_Botezatu (Chef de cuisine) , 06 martie 2014

    arata bine...bravo!

Dificultate

Medie

Timp

1h 35 min

1 vot

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 120g unt nesarat
  • la temperatura camerei
  • 75g zahar pudra
  •  3 galbenusuri
  •  250g faina
  • 2 linguri de apa
  • Pentru crema de lamaie:
  • 5 oua
  • 150g zahar pudra
  • 85ml suc de lamaie proaspat stors
  • 2 linguri de coaja de lamaie rasa fin
  • 150ml smantana dulce

Raporteaza reteta

Retete
de Pompy_Aranyos
Muschi de caprioara, piure de telina cu morcovi si sos de mure

Muschi de caprioara, piure de telina cu morcovi si sos de mure

Piureul: Se taie telina si morcovii cubulete si se calesc cu putina sare, unt si ulei intr-o

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Fripturi
Clatite Gundel

Clatite Gundel

Clatitele: Amestecam intr-un bol, ouale, laptele, vanilia, zaharul coaja de lamaie si sarea.

1 vot    3 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Muschi de porc in crusta de alune, umplut cu prune uscate

Muschi de porc in crusta de alune, umplut cu prune uscate

Perele: Curatam perele de coaja si lasam coditele. Lasam un guler de coaja in jurul coditelor.

0 voturi    0 comentarii
2h
Fripturi

Pompy_Aranyos (Chef de cuisine)

Multumesc frumos, a fost prima data cand am facut-o dar a iesit foarte buna. Nu prea sunt eu cu dulciurile in bucatarie dar din cand in cand mai merge :)

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Chec in doua culori Chec in doua culori

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare. Pune cele 300 g zahar impreuna cu apa la fiert intr-un

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Chec cu zmeura si glazura de ciocolata alba Chec cu zmeura si glazura de ciocolata alba

Se spala zmeura si se lasa intr-o strecuratoare, pentru a se scurge de apa. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se freaca

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Briose din albus cu dulce de leche