Tort

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat: 4 oua,
  • 125 g zahar,
  • 50 g faina,
  • 50 g amidon,
  • 1 zahar vanilat,
  • 1 varf de cutit sare.
  • Pentru umplutura: 200 g prune uscate (fara samburi),
  • zeama de la 1 1/2 lamaie,
  • 3 galbenusuri,
  • 1/4 l lapte,
  • 250 g frisca,
  • 100 g zahar,
  • 200 ml coniac.

Mod de preparare

Intr-un castron mare se prepara aluatul: se separa galbenusurile si se freaca (cu mixerul) impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, pana ce amestecul devine cremos. Intr-un alt castron, se bat spuma albusurile cu sarea. Se amesteca faina cu amidonul si se incorporeaza, alternand - albusuri-faina - in ouale batute cu zahar. Se incinge cuptorul la 190°C. Se unge o tava rotunda (diametrul 24 cm) si se intinde aluatul, apasand cu degetele pentru ca sa acopere (egal) toata suprafata. Se coace circa 30 de minute, pana ce se rumeneste, si se lasa sa se raceasca. Intre timp, se prepara umplutura: se fierbe laptele impreuna cu coaja de lamaie. Intr-un castron se freaca bine ouale cu zaharul si se incorporeaza laptele cald putin cate putin, amestecand continuu. Se toarna apoi intr-o cratita, se pune pe foc si se lasa sa se ingroase - fara sa dea in clocot - amestecand intruna. Se ia cratita de pe foc, se baga in apa rece si se raceste compozitia amestecand. Se taie blatul in trei parti iar prunele taiate bucati si crema se impart si ele in trei. Se asaza prima bucata de blat pe fundul unei forme (din ceramica sau Jena), se unge cu crema si se presara cu prune. Deasupra se pune a doua bucata, care se stropeste cu 1/2 din cantitatea de coniac. Se intinde din nou un strat de crema si se presara prunele. Se acopera apoi cu ultima bucata de blat, se stropeste cu alcool, se unge cu crema si se presara cu bucati de prune. Peste prune se mai intinde un strat de crema. Se amesteca frisca cu zaharul, se toarna intr-un cornet si se decoreaza tortul. Peste frisca se pot presara migdale prajite taiate felii. Daca doriti un \"Diplomat\" mai copios, preparati o cantitate si jumatate de crema.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte sarate cu branza

Placinte sarate cu branza

Drojdia proaspata se marunteste într-un castronel.

Placinte sarate cu branza
Cotlet de porc cu rosii la tigaie

Cotlet de porc cu rosii la tigaie

Reteta de cotlet de porc cu rosii la tigaie. Cum prepari acasa reteta de cotlet de porc cu rosii la tigaie.

Cotlet de porc cu rosii la tigaie
Dulceata din fructe de soc

Dulceata din fructe de soc

Reteta de dulceata din fructe de soc. Cum se prepara reteta de dulceata din fructe de soc fara conservant.

Dulceata din fructe de soc