Tort Avion, cu crema de mascarpone si ciocolata

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort Avion, cu crema de mascarpone si ciocolata

Ingrediente

  • Blat 1:
  • 90 g unt nesarat
  • 8 oua (6 oua mari (L) + 2 oua medii)
  • 140 g zahar tos
  • 160 g faina
  • 85 g cacao
  • 10 g praf de copt
  • un praf de sare
  • Blat 2
  • 3 oua (L)
  • 100 g zahar
  • 25 ml ulei
  • 50 ml lapte
  • 65 g faina
  • 30 g cacao
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • Crema de mascarpone si ciocolata neagra
  • 200 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 3 galbenusuri (2 galbenusuri mari si 1 mediu)
  • 250 g mascarpone
  • Crema de ciocolata alba:
  • 800 g smantana pentru frisca
  • 600 g ciocolata alba
  • 250 g mascarpone
  • Sirop:
  • 50 ml sirop concentrat de salcam amestecat cu 200 ml apa plata

Mod de preparare

Blat 1:

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade C.

2. Topim untul si-l lasam sa se racoreasca.

3. Separam albusurile de galbenusuri.

4. Mixam galbenusurile cu 60 g zahar pana cand se deshid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit, cacaoa si 100 g faina amestecata cu praf de copt, mixam pana la incorporarea ingredientelor.

5. Albusurile le mixam spuma cu praful de sare, apoi incorporam zaharul si batem pana a dizolvarea completa a acestuia.

6. Luam 2-3 lg din albusurile spuma si punem peste compozitia cu galbenusuri si cacao si invartim usor.

7. Turnam toate albusurile in compozitie si amestecam cu spatula. Punem si restul de faina in compozitie si omogenizam usor cu ajutorul spatulei/lingurii.

8. Punem compozitia intr-o tava tapetata (35 x 25 cm) cu hartie de copt si introducem la cuptor pentru 40-50 min. Faceti testul scobitorii pentru a vedea daca e copt.

9. Dupa ce s-a copt il scoatem pe un gratar la racit.

Blat 2:

1. Separam albusurile de galbenusuri.

2. Mixam galbenusurile cu 40 g zahar pana cand se deshid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam uleiul, laptele, cacaua, faina amestecata cu praful de copt si omogenizam totul cu ajutorul mixerului.

3. Albusurile le mixam spuma cu praful de sare, apoi incorporam zaharul si batem pana a dizolvarea completa a acestuia.

4. Luam 2-3 lg din albusurile spuma si punem peste compozitia cu galbenusuri, amestecam usor. Punem apoi toata compozitia cu albusuri peste cea cu galbenusuri si amestecam cu spatula, usor, cu miscari circulare de sus in jos.

5. Punem compozitia intr-o tava tapetata (30 x 12 cm) cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30 min. Dupa ce s-a scurs timpul, scoatem tava si introducem o scobitoare in blat. Daca iese curata = copt, daca nu il mai lasati 5-10 min.

6. Lasam sa se racoreasca complet inainte de a-l prelucra.

Crema de mascarpone si ciocolata neagra se prepara ca aici - http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/2013/09/crema-de-mascarpone-si-ciocolata.html

Crema de ciocolata alba:

1. Punem frisca lichida intr-un vas non-aderent pe foc mediu si lasam pana cand se infierbanta, fara insa a da in clocot.

2. Punem ciocolata rupta in bucati, lasam 2 minute apoi invartim cu simt de raspundere pana cand ciocolata s-a topit complet. :)

3. Lasam sa se raceasca apoi introducem in frigider pentru cel putin 4-5 ore (eu am lasat-o pana a doua zi), apoi mixam pentru 5 minute. Adaugam apoi mascarponele si mixam pentru 2-3 min.

Asamblare:

1. Pe o foaie A4 desenam un sablon.

2. Taiem marginile blatului 1, apoi decupam dupa sablon.

3. Pregatim intai blaturile, razuind partea de jos si decupand aripile.

4. Insiropam baza, punem jumatate din crema de mascarpone si ciocolata (oprim 2-3 lg de crema de mascarpone pentru ornat), punem bucatile rezultate din blatul 1, insiropam din nou, punem restul de crema si blatul 2, pe care il vom insiropa. Fixam codita cu un pai. Introducem in frigider macar 1 ora.

5. Scoatem blatul si il invelim intr-un strat fin de crema de ciocolata alba, dam la frigider pentru inca o ora apoi punem restul de crema si finisam. Introducem din nou in frigider pentru inca o ora.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi