autor:

Shari

» » Torturi

Tort Clopotel

Autor: Shari (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Shari (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 ianuarie 2010

Ingrediente
Blat:, -6 oua, -5 linguri de zahar, -2 pliculete de zahar vanilat, -1 sticluta de rom(de 30 ml), -1 mana de cacao, -2 linguri cu varf de faina, -2 maini de nuca macinata, -coaja rasa de la o lamaie si o portocala (din care puneti si la sirop), , Frisca:, -800 gr.smantana proaspata, -2 linguri de zahar, , Sirop:, -o cana de apa, -coaja rasa de lamaie si portocala, -o sticluta de rom, -3 linguri de zahar

Dificultate: Redusa Timp: 2h 19 min

50 voturi

Mod de preparare

Mai intai, asezam toate ingredientele pe masa si le lasam vreo 20 minute ca sa ajunga toate la aceeasi temperatura. Primul pas este sa facem siropul, apoi frisca, apoi blatul.

1.Siropul
Intr-un ibric punem apa , o lasam sa dea in clocot, apoi adaugam zaharul, coaja rasa si romul.Mai lasam cateva secunde sa fiarba,apoi stingem focul si lasam sa se raceasca.

2.Frisca
Intr-un castron punem smantana, adaugam zaharul si incepem sa amestecam cu mixerul la viteza 1.Mie mi-a luat vreo 4 minute ca, de la o smantana aproape lichida (se incalzise), sa ajung la o frumusete de spuma.Dovada suprema ca e frisca adevarata si ca este gata , este atunci cand ea ramane pe lingura intoarsa fara sa cada :))))


Inainte sa incepeti să-i daţi o bătăiţă bună , lăsaţi smantana la frigider sa se intareasca putin.Este singurul ingredient dintre toate celelalte care trebuie sa fie rece.
Dupa ce ati facut frisca, o bagati la frigier .


3.Blatul
Separati galbenusurile de albusuri.Amestecati galbenusurile cu 5 linguri de zahar, adaugati zaharul vanilat si continuati sa amestecati pana obtineti un fel de crema (mie mi-au trebuit vreo cateva minute ).
In alt castron, puneti cele 6 albusuri si le bateti cu mixerul(sau telul) pana obtineti o spuma.Apoi, in acelasi castron, adaugati faina, crema de galbenusuri, romul, coaja rasa , nuci si cacao.Amestecati la inceput cu lingura de lemn, ca sa se omogenizeze aluatul, apoi bagati si dintii mixerului pentru un minut, doua.Aluatul astfel format il puneti intr-o tava rotunda cat mai mare, in care ati asezat hartie de copt (eu am folosit tigaia de clatite, dar am uitat ca manerul e din plastic, si s-a incins peste masura.Noroc ca nu a trebuit sa tin decat 30 de minute blatul in cuptor, ca altfel ramaneam fara tigaie:)) . Data viitoare o sa folosesc alta tava).

Dupa ce s-a copt, il scoateti, il puneti la racit, apoi taiati un sablon din hartie sub forma de clopotel, il asezati peste blat si decupati forma.Abia dupa ce ati obtinut clopotelul, taiati-l in doua.

Pe un platou, puneti primul clopotel, il insiropati bine(dar nu excesiv), adaugati frisca, apoi puneti al doilea clopotel, il insiropati si pe acesta, apoi frisca.Urmati marginile clopotelului cu atentie, netezind bine frisca, apoi ornati-l cu ce doriti.Eu i-am facut limbuta cu ciocolata rasa, iar dungile, cu ornamente colorate..Dupa primele poze , am scos cu un cutit ornamentele si am lasat tortuletul natural. Imi pare rau ca nu l-am ornat pe tot doar cu ciocolata data pe razatoare, data viitoare asa voi face.

Am reusit sa fac un tort normal si sanatos , fara nici un fel de aditivi , coloranti sau alte otravuri alimentare!
Am demonstrat ca si un blat de tort/prajitura poate creste fara praf de copt (bateti albusurile spuma, cred ca aici e secretul),si am mai demonstrat ca pot face o frisca naturala....Oricum, frisca la cutie, lichida sau spuma, mi se pare infioratoare! Nu stiu cum pot unii sa o manance, numai cand ma gandesc din ce e e facuta, imi piere orice pofta de dulciuri!

Reteta am gasit-o in revista Practic, si am adaptat-o.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Clopotel" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort din piscoturi cu crema de lamaie

Tort din piscoturi cu crema de lamaie

Pregatim o tava intinsa pentru montarea tortului.Pregatim crema pt prajituri conform instructiunilor

56 voturi    6 comentarii
30 min
Torturi
Cheesecake

Cheesecake

Crusta: Se dau biscuitii prin razatoare. Se pun intr-o forma rotunda cu diametrul de 23 cm, inalta

6 voturi    16 comentarii
1h 30 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Oita Cleopatra Balau Cleopatra , 25 noiembrie 2014

    cred ca este f bun ; il voi face si eu

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2012

    Foarte reusit!

  • monik

    monik (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2011

    felicitari pentru prezentare si aspect bravo,************

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Felicitari pentru prezentare !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

      Delicios!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

      Foarte reusit, frumoasa felia!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2010

      Un clopotel superb,cu o prezentare superba.Felicitari.

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

      Interesant!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2010

      Frumos si gustos!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Mi-a placut prezentarea si gustul cred ca e grozav...

    • Fara foto

      Shari , 02 februarie 2010

      Multumesc mult, Valentina!....pupici...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

      Felicitari din toate punctele de vedere...

    • Fara foto

      Shari , 27 ianuarie 2010

      Multumesc, Lumi, pe blog'sor am fost chiar mai ferma, dar nu am copiat totul aici... Merci, Cely!

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Chiar te felicit! Atat pentru aspect cat si pentru ca folosesti ingrediente naturale,meriti un 10! Deseori am intalnit retete postate cu blaturi din comert si plicuri de budinci sau creme! Nu am sa ma jenez sa le spun ca dau banii si pierd timpul degeaba!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

      Foarte frumo. Felicitari

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 19 min

50 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • -6 oua
  • -5 linguri de zahar
  • -2 pliculete de zahar vanilat
  • -1 sticluta de rom(de 30 ml)
  • -1 mana de cacao
  • -2 linguri cu varf de faina
  • -2 maini de nuca macinata
  • -coaja rasa de la o lamaie si o portocala (din care puneti si la sirop)
  • Frisca:
  • -800 gr.smantana proaspata
  • -2 linguri de zahar
  • Sirop:
  • -o cana de apa
  • -coaja rasa de lamaie si portocala
  • -o sticluta de rom
  • -3 linguri de zahar

Raporteaza reteta

Retete
de Shari
Sarmale in dovleac

Sarmale in dovleac

Dupa ce am amestecat carnea cu condimentele si orezul, am taiat frunzele de varza in 3, 4 bucati,

38 voturi    5 comentarii
4h 10 min
Mancaruri cu carne
Papanasi

Papanasi

Am amestecat totul bine si am lasat sa se odihneasca vreo 10 minute. Am format gogosele mai mari

41 voturi    9 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de boeuf

Salata de boeuf

Cantitatile le hotaraste fiecare, unuia ii place cu mai multe acrituri, altuia mai dulce etc. Desi

43 voturi    11 comentarii
1h 10 min
Salate de legume

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Foarte reusit!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort de morcovi cu nuca Tort de morcovi cu nuca

Se curata morcovii de coaja. Se spala si rad marunt. Se cantaresc, este nevoie de o cantitate de 300 gr morcov ras. Se asaza intr-un

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tort cu iaurt si caise Tort cu iaurt si caise

Este un desert care se pregateste repede, este gata in 20- 30 minute maxim. Se spală fructele, se lasă sa se scurga intr-o sita,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Tort de branza si iaurt cu vanilie