Ingrediente
Blat, 8albusuri, 230g zahar, 230g nuci macinate fin, 2 linguri cacao, 1 lingura faina, 1 lingurita rasa praf de copt, un praf de sare, 1 plic zahar vanilat, , Crema de ciocolata:, 5 galbenusuri, 1 ou intreg, 150g zahar, 250g unt, 100g ciocolata neagra, , Crema de vanilie:, 4 galbenusuri ou, 4 linguri amidon de porumb, 2 plicuri zahar vanilat, 700ml lapte, 6 linguri zahar, 500ml frisca lichida, 1 plic intaritor frisca, 1 plic gelatina fina, , Sirop:, 3-4 lingurite lichior Amaretto
Dificultate: Medie | Timp: 1h 20 min
20 voturi
Mod de preparare
Se incalzeste cuptorul la 180gC.Albuşurile de ou se bat spuma tare, adăugând încet zahărul,ca la bezea, apoi se adauga nucile,faina impreuna cu pudra de cacao si praful de copt. Se toarna compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie pergament.Este bine sa aveti o forma detasabila.Timpul de coacere depinde de cuptorul fiecaruia. Verificaţi dupa 30-40 de minute.Este gata atunci când scobitoare iese curata.
Crema de ciocolata:
Se topeste mai intai ciocolata la bain-marie,apoi se amesteca in untul frecat spuma.Separat se bat galbenusurile plus oul intreg cu zaharul,pe foc mic,pana ce amestecul devine ca o crema groasa.Se lasa la rece,apoi se amesteca cate putin in untul cu ciocolata.Se baga crema la frigider pana o vom folosii.
Crema de vanilie:
Se amestecă gălbenuşurile de ou cu zahărul vanilat, zahărul, amidonul de porumb şi cu aproximativ 250ml lapte . Se fierbe restul de lapte, iar cand aproape a dat in fiert, se toarnă în fir subtire amestecul din oua şi se amestecă în mod constant până ce crema s-a ingrosat. Se lasa sa se răcească, apoi se adauga gelatina topita conform instructiunilor de pe pachet,iar la final se adauga treptat frisca.
Asamblare:
Se aseaza blatul intr-o forma cu peretii detasabili.Se pune blatul pe suport,apoi se stropeste cu putin lichior, se pune prima data crema de ciocolata,se intinde uniform,iar peste ea se aseaza crema de vanilie,se niveleaza frumos si se lasa la rece cateva ore,cel mai bin ear fi pana a doua zi.Se scoate apoi din forma se aseaza pe platou si se orneaza cu ciocolata si frisca.
susu (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2010
Superb arata iar reteta e minunata. Banuiesc ca blatul din albusuri e asa pufos.... Am salvat reteta
emadina (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2010
un desert minunat. cum imi plac la nebunie smochinele si acum tocmai e sezonul lor o sa o incerc neaparat reteta asta pentru ca merita
vera (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2010
Arata super felicitari!
husni (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2010
Wow,ce bunatate aratoasa! Silvia,scrie-mi,te rog,cite grame are un plic de gelatina? Un mesaj sau mp(aici,pe forum,unde ti-e mai la indemina);poate aici,la comentarii,nu vad.
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2010
Extraordinar de tentanta!*****
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2010
Mihaela are dreptate, chiar e pãcãtos de bun!!!felicitãri:)
mia (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2010
O bunatate.......arata super....*****
Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2010
Multumesc Mihaela.
mihaela idriceanu (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2010
pacatos de bun!!:)