Tort cu cremă de cacao si dulceaţă de gutui

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
medie
Tort cu cremă de cacao si dulceaţă de gutui

Ingrediente

  • pentru blat
  • 8 ouă
  • 8 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină albă
  • 3 linguri nucă măcinată
  • 1 pacheţel de praf de copt
  • coaja de la o portocală mică tăiată în cubuleţe mici de tot
  • pentru crema de cacao
  • 150 ml lapte
  • 400 grame unt
  • 100 grame cacao
  • o fiolă de rom
  • o lingură de făină albă
  • 250 grame cu zahăr
  • pentru crema de dulceaţă
  • un borcan de 450 grame dulceaţă de gutui făcută în casă, cea din magazine are prea multă zeamă.
  • pentru sirop
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 1 pahar de 150 ml apă
  • o fiolă de rom
  • pentru ornarea tortului
  • bomboane sidefate în 2 culori şi multă fantezie

Mod de preparare

Se separă albuşurile de gălbenuşuri, si se bat cu 8 linguri de zahăr. Se consideră terminată baterea în momentul în care dacă se rastoarnă castronul, albuşul nu cade. Se adaugă albuşurile unul cate unul, apoi faina amestecată cu praful de copt şi la urmă, nuca şi coaja de la portocală. Se pune în forma rotundă de tort şi se bagă în cuptorul preâncălzit timp de 40 min. Se încearcă dacă este copt cu vârful de la un cuţit. Dacă vârful cuţitului iese încărcat, se mai lasă la copt. Se răstoarnă după ce se răcoreşte pe un fund de lemn, eu am un fund de lemn care se roteşte, şi-l tăiem în 3 părţi egale.

În timp ce blatul se coace şi apoi se răcoreşte, pregătim crema de cacao.

Într-un vas rezistent la foc, punem zahărul şi laptele rece în care am desfăcut făina albă si-l fierbem până se îngroaşă. Adăugăm 50 grame de cacao şi amestecăm. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.

După ce s-a răcit se freacă cu untul. Observăm ca se face o cremă moale. Se adaugă restul de cacao şi ea se strânge. Se dă la rece pentru ca untul să se întărească şi el.

Se face siropul pentru blat din 3 linguri de zahăr ars şi fiert cu 150 ml apa si o fiolă de rom.

Se aşează pe farfuria de tort prima felie de blat, se însiropează si se unge cu dulceaţă de gutui.

Se aşează peste ea a doua felie de blat. Se însiropează si se unge gros cu crema de cacao.

Se aşează a treia felie de tort. Se acoperă cu restul de cremă de cacao şi se ornează.

Eu am ornat cu bomboane sidefate, colorate, astfel:

Am trasat cu vârful de la un cuţit două cercuri concentrice între care am scris cu bomboane LA MULŢI ANI, în partea de sus şi am făcut simbolul perpetuării vieţii în partea de jos. În mijloc am făcut semnul zodiacal care reprezintă scorpionul, adică un "m". Am gândit acest simbol deoarece tortul l-am facut de ziua de naştere al soţului meu, care este născut în zodia scorpionului iar numele lui începe cu "m".

Tortul este foarte gustos, dulceaţa de gutui în combinaţie cu crema de cacao scoate din anonimat banalul blat cu nucă.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise