autor:

nela

» » Torturi

Tort cu cremă de cacao si dulceaţă de gutui

Autor: nela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 ianuarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: nela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 ianuarie 2013

Ingrediente
pentru blat, 8 ouă, 8 linguri de zahăr, 5 linguri de făină albă, 3 linguri nucă măcinată, 1 pacheţel de praf de copt, coaja de la o portocală mică tăiată în cubuleţe mici de tot, , pentru crema de cacao, 150 ml lapte, 400 grame unt, 100 grame cacao, o fiolă de rom, o lingură de făină albă, 250 grame cu zahăr, , pentru crema de dulceaţă, un borcan de 450 grame dulceaţă de gutui făcută în casă, cea din magazine are prea multă zeamă., , pentru sirop, 3 linguri de zahăr tos, 1 pahar de 150 ml apă, o fiolă de rom, , pentru ornarea tortului, bomboane sidefate în 2 culori şi multă fantezie

Dificultate: Medie Timp: 2h 15 min

8 voturi

Mod de preparare

Se separă albuşurile de gălbenuşuri, si se bat cu 8 linguri de zahăr. Se consideră terminată baterea în momentul în care dacă se rastoarnă castronul, albuşul nu cade. Se adaugă albuşurile unul cate unul, apoi faina amestecată cu praful de copt şi la urmă, nuca şi coaja de la portocală. Se pune în forma rotundă de tort şi se bagă în cuptorul preâncălzit timp de 40 min. Se încearcă dacă este copt cu vârful de la un cuţit. Dacă vârful cuţitului iese încărcat, se mai lasă la copt. Se răstoarnă după ce se răcoreşte pe un fund de lemn, eu am un fund de lemn care se roteşte, şi-l tăiem în 3 părţi egale.
În timp ce blatul se coace şi apoi se răcoreşte, pregătim crema de cacao.
Într-un vas rezistent la foc, punem zahărul şi laptele rece în care am desfăcut făina albă si-l fierbem până se îngroaşă. Adăugăm 50 grame de cacao şi amestecăm. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.
După ce s-a răcit se freacă cu untul. Observăm ca se face o cremă moale. Se adaugă restul de cacao şi ea se strânge. Se dă la rece pentru ca untul să se întărească şi el.

Se face siropul pentru blat din 3 linguri de zahăr ars şi fiert cu 150 ml apa si o fiolă de rom.

Se aşează pe farfuria de tort prima felie de blat, se însiropează si se unge cu dulceaţă de gutui.
Se aşează peste ea a doua felie de blat. Se însiropează si se unge gros cu crema de cacao.
Se aşează a treia felie de tort. Se acoperă cu restul de cremă de cacao şi se ornează.
Eu am ornat cu bomboane sidefate, colorate, astfel:
Am trasat cu vârful de la un cuţit două cercuri concentrice între care am scris cu bomboane LA MULŢI ANI, în partea de sus şi am făcut simbolul perpetuării vieţii în partea de jos. În mijloc am făcut semnul zodiacal care reprezintă scorpionul, adică un "m". Am gândit acest simbol deoarece tortul l-am facut de ziua de naştere al soţului meu, care este născut în zodia scorpionului iar numele lui începe cu "m".
Tortul este foarte gustos, dulceaţa de gutui în combinaţie cu crema de cacao scoate din anonimat banalul blat cu nucă.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu cremă de cacao si dulceaţă de gutui" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu mousse de ciocolata si sos de zmeura

Tort cu mousse de ciocolata si sos de zmeura

Blatul: Albusurile se bat spuma cu apa si pe urma cu zaharul .Galbenusurile se freaca putin cu uleiul

18 voturi    4 comentarii
2h 30 min
Torturi
Tarte cu gem de cirese

Tarte cu gem de cirese

Amestecam zaharul cu untul rece la mana sau in robotul de bucatarioe,omogenizam,adsaugam unul cate

10 voturi    11 comentarii
50 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 15 min

8 voturi

Ingrediente

  • pentru blat
  • 8 ouă
  • 8 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină albă
  • 3 linguri nucă măcinată
  • 1 pacheţel de praf de copt
  • coaja de la o portocală mică tăiată în cubuleţe mici de tot
  • pentru crema de cacao
  • 150 ml lapte
  • 400 grame unt
  • 100 grame cacao
  • o fiolă de rom
  • o lingură de făină albă
  • 250 grame cu zahăr
  • pentru crema de dulceaţă
  • un borcan de 450 grame dulceaţă de gutui făcută în casă
  • cea din magazine are prea multă zeamă.
  • pentru sirop
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 1 pahar de 150 ml apă
  • o fiolă de rom
  • pentru ornarea tortului
  • bomboane sidefate în 2 culori şi multă fantezie

Raporteaza reteta

Retete
de nela
Salată de legume fierte şi piept de curcan

Salată de legume fierte şi piept de curcan

Se taie în cubuleţe cartofii, morcovul şi pieptul de curcan, care sunt deja gata fierte şi răcite.

7 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Salate reci
Mamaliga dezvelita

Mamaliga dezvelita

Pun pe foc un ceaun cu apa rece, sarea si malaiul in ploaie. Amestec continuu ca sa nu faca cocoloase.

13 voturi    9 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Fursecuri cu ghimbir

Fursecuri cu ghimbir

Am folosit faina 650, Clever, unt de masa Clever, zahar tos Margaritar, bicarbonat si zahar pudra

7 voturi    7 comentarii
2h 45 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort de morcovi cu nuca Tort de morcovi cu nuca

Se curata morcovii de coaja. Se spala si rad marunt. Se cantaresc, este nevoie de o cantitate de 300 gr morcov ras. Se asaza intr-un

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tort cu iaurt si caise Tort cu iaurt si caise

Este un desert care se pregateste repede, este gata in 20- 30 minute maxim. Se spală fructele, se lasă sa se scurga intr-o sita,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Tort cu crema caramel