Tort cu crema de gutui

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de gutui

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua medii (M)
  • 240 g zahar
  • 220 g faina
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1 praf sare
  • Crema de gutui:
  • 600 g smanatana lichida (30%grasime)
  • 320g gem de gutui
  • 100 g smantana fina si cremoasa (20% grasime)
  • 10 g gelatina
  • Crema de mascarpone:
  • 500 g smantana lichida
  • 250 g mascarpone
  • 80g zahar
  • Sirop citrice:
  • sucul de la 3 clementine potrivite
  • sucul de la 1/2 portocala
  • 2 lg zahar
  • Decor:
  • coaja de portocala
  • coaja de lamaie
  • felii de lamaie
  • felii de portocala
  • felii de gutuie

Mod de preparare

Blat

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (240 g) in doua transe si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.

4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand 1-2 minute (pana cand sunt total incorporate).

5. Cerne faina in compozitie in trei transe amestecand usor cu o spatula prin miscari circulare dupa fiecare transa adaugat.Inglobeaza si coaja rasa de portocala si de lamaie.

6. Toarna compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala (vor rezulta 3 felii).

Pentru siropul e citrice, amesteca sucurile cu zaharul si pune-l intr-un vas pe foc potrivit 2-3 minute. Vei folosi acest sirop la insiropat feliile de blat.

Crema de gutui:

ATENTIE! Prepari crema in momentul asamblarii.

1. Hidratezi gelatina in 50 ml smantana lichida apoi o dizolvi pe bain-marie.

2. Mixezi restul de smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si consitenta. Adaugi gemul de gutui (gemul facut de mine are bucati mai mari asa ca le-am tocat mai fin) si gelatina dizolvata si mixezi pana la inglobarea acestora.

Crema de mascarpone:

Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand capata consistenta, adaugi mascarponele si mixezi pana la incorporarea acestuia.

Asamblare:

1. Pui prima felie de blat pe un platou, intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, torni jumatate din crema de gutui, egalizezi crema, pui a doua felie de blat, insiropezi, cealalata parte din crema de gutui si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introduci tortul in frigider pentru 4 ore minumum.

2. Scoti tortul din frigider, dai deoparte inelul reglabil si imbraci tortul intr-un strat fin de crema de mascarpone. Restul de crema de mascarpone ilpui intr-un pos cu dui stea deschisa si ornezi lateralele tortului. Decorezi cu feliile de portocala, lamaie si gutuie fierte in prealabil in sirop pentru 2 minute si apoi racite. Introduci in frigider pana in momentul servirii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Saramura de miel

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, putin lapte caldut si o lingura de faina.

Pasca cu branza dulce
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise