Tort cu foi de nuca si crema patisera

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Tort cu foi de nuca si crema patisera

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 300g albusuri
  • 150g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • 200g nuca macinata
  • 200-250g faina
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom si vanilie
  • Pentru crema:
  • 1 plic crema patisera
  • 500ml lapte
  • esenta de vanilie
  • (in loc de vanilie puteti schimba aroma: in potocala, cacao, cafea...)
  • Sirop:
  • 1 cescuta apa
  • 2 cuburi zahar
  • esenta de rom
  • Glazura:
  • 130g ciocolata 52%cacao
  • 100ml frisca lichida

Mod de preparare

Albusurile le mixam spuma cu praful de sare si zaharul, pe urma adaugam zaharul vanilat si esentele(in functie de cat de aromat vreti sa fie blatul), adaugam si nuca macinata, amestecam usor cu o spatula, si la sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt. Incorporam bine totul si impartim aceasta compozitie in 3 parti egale (cantarite mi-au iesit in jur de 500g fiecare cu tot cu farfurioara).

Intr-o tava cu diametrul de 22cm tapetata cu hartie de copt, am copt cate o foaie cca. 10-15 minute fiecare (sau pana devine putin aurie pe margini), la ultima foaie am pus si o lingura de cacao in compozitie si o coacem la fel ca celelalte 2. Daca aveti 2 sau chiar 3 tavi de aceeasi dimensiune munca este mai usoara :D

Dupa ce am copt cele 3 foi, le lasam sa se raceasca, iar noi intre timp ne ocupam de crema:

Laptele rece il punem intr-un bol, peste, rasturnam plicul de crema patisera si putina esenta de vanilie, apoi mixam pana devine o crema fina, ca si budinca. Dam bolul la frigider pentru cateva minute, iar cand il scoatem il mai mixam putin.

Pentru sirop: Punem o ceasca cu apa la foc impreuna cu zaharul, iar cand s-a topit tot zaharul, oprim focul si adaugam putina esenta de rom.

Asamblare:

Pe un platou asezam prima foaie de nuca, insiropam toata suprafata, punem crema, a doua foaie, dar de data asta cea cu cacao, o insiropam si aceasta, punem din nou crema,

avand grija sa mai lasam putin si pentru ornat, si pe urma ultima foaie de nuca pe care o insiropam putin si pe ea.

Dam tortul la frigider si ne ocupam de glazura:

Intr-un ibric punem frisca lichida la incalzit, intre timp rupem ciocolata bucatele, o asezam intr-un bol, iar cand a inceput sa ajunga la punctul de fierbere, stingem focul si rasturnam peste ciocolata. Lasam cateva secunde, pana se inmoaie ciocolata, apoi amestecam pana formam glazura.

Scoatem tortul din frigider si rasturnam deasupra glazura de ciocolata pe toata suprafata, lasam sa se raceasca si ornam dupa preferinte cu crema oprita, eu am facut niste floricele pe margini si deasupra niste mingiute, atat cat sa termin crema.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
Musaca de toamna

Musaca de toamna

Se indeparteaza cotorul la vinete, se spala, se sterg si se taie pe lung, in feliii groase de 1 cm.

Musaca de toamna
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor