Ingrediente
* Pentru blat:, * 200 g unt, * 150 g zahar, * 100 g mac, * 5 oua, * 1 praf de copt, * 2 cani faina, * esenta de vanilie, * Pentru crema:, * 400 ml frisca lichida, * 200 g ciocolata alba, * 1 plic Crem Ole de vanilie
Dificultate: Redusa | Timp: 3h
26 voturi
Mod de preparare
Macul il punem la inmuiat in apa fierbinte, timp de 1 ora, apoi il scurgem bine de apa intr-o sita deasa.
Untul moale, la temperatura camerei il frema bine cu zaharul (pudra) pana devine ca o crema. Adaugam macul si vanilia si omogenizam.
Separam albusurile de galbenusuri. Acestea din urma le adaugam, unul cate unul, in crema de unt, mixand bine dupa fiecare.
Faina o amestecam cu praful de copt si o adaugam cate putin, in crema de unt cu mac.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, ca pentru bezea. Rasturnam peste compozitia de mai sus si ametecam usor, cu miscari de jos in sus.
Turnam aluatul rezultat intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor, la foc mediu, pana incepe sa se rumeneasca.
Crema:
Ciocolata rupta bucati o punem la topit impreuna cu frisca lichida. Omogenizam si dam la rece, 1-2 ore.
Mixam aceasta compozitie si cand incepe sa se ingroase adaugam praful de budinca. Mixam in continuare pana se intareste.
Blatul copt si racit il taiem in 2. Crema o punem intre cele 2 blaturi.
Acoperim tortul cu frisca si ornam dupa preferinta.
Eu am vrut sa fac un \"tort ceas\" pentru noaptea de Revelion. Prin urmare am spritat 12 moturi de frisca, fiecare fiind marcat de cifre de ciocolata.
Cifrele le-am desenat mai intai pe hartie de copt, apoi le-am pictat cu pensonul. :)) Am pus cred ca vreo 4 straturi de ciocolata, intre fiecare strat fiind o pauza de congelator de cateva minute. :)
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 12 iulie 2011
Imi place ca are mac, sunt preferatele mele deserturile cu mac.
constanta proca (Chef de cuisine) , 09 august 2010
O bunatate !
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 06 martie 2010
Cred ca e foarte bun tortul cu mac, eu i-as mai spune si ,,ora 12,, Felicitari!
vera (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010
Felicitari,deosebit!
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010
Super fin!Felicitari si pentru decor.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010
La cum arata tortuletul tau tare delicios trebuie sa fie...
panseluta (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010
imi plac prajiturile cu mac.am salvat-o
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2010
Foarte frumos expusa atat reteta cat si pozele.Sunt sigura ca este un deliciu acest tort.Ai votul meu,felicitari.
miha278 (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2010
Multumesc fetelor! Meryln, noua ne-a placut tare mult. Sper sa va placa si voua. :)
meryln116 (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010
Tare-mi place cum arata...l-am salvat si-l voi incerca si eu, felicitari ! sunt convinsa ca este si tare gustos.
miha278 (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010
Multumesc Silvia. :)
miha278 (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010
Lumi, nu stiam de chestia asta cu rasnitul. Multumesc!
lumi (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010
cred ca e delicios dar trebuie sa rasnesti macul sa iasa mai omogena compozitia!
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010
Cred ca e foarte bun
Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010
Cred ca este o bunatate.Felicitari,imi place cum arata.
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2010
Foarte bun tort