autor:

Fara foto

» » Torturi

Tort cu mere si lamaie

Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 mai 2007

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 mai 2007

Ingrediente
Ingrediente (pentru 6 persoane):, Aluat fraged pentru blat: 250 g faina, , 1 lingurita zahar pudra, , 1/2 lingurita sare, , 150 g unt rece taiat bucatele, , 1 galbenus batut cu o lingurita zeama de lamaie si 2 linguri apa de la gheata. Umplutura: 4 mere acrisoare, , 1 ou, , 4 linguri zahar, , 4 linguri unt topit, , zeama si coaja unei lamai, , 1 galbenus batut, , eventual frisca pentru servit impreuna cu tortul.

Dificultate: Redusa Timp: 40 min

1 vot

Mod de preparare

Se pun intr-un castron faina, sarea si untul rupt bucatele si se freaca intre palme, pana ce amestecul devine nisipos. Se adauga oul batut cu o lingura de apa, cu restul de apa se clateste ceasca de galbenus si se toarna peste aluat si se incorporeaza cu furculita, amestecand pana ce incepe sa se lege. Se framanta apoi aluatul cu mana, se strange intr-o bila, se inveleste in hartie pentru copt si un servet umed si se tine cel putin o ora la frigider.
Se intinde aluatul pe planseta (de 1/2 cm grosime), se imbraca cu el o forma rotunda cu pereti detasabili (20 cm diametrul), se inteapa cu furculita si se coace 10 minute in cuptorul incins la 200gr. (inainte de a-l da la cuptor, se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole uscata).
Se reduce temperatura la 180gr. si se mai coace inca 8-10 minute, dupa ce s-au indepartat hartia si boabele.
Resturile de aluat ramase cand a fost pus in forma se intind pe planseta in forma de dreptunghi (grosimea 3 mm) si se taie fasii late de 6 mm.
Se curata merele de coaja, se taie mai intai in patru, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie apoi felii subtiri si se aseaza - ca solzii de peste - peste aluatul copt.
Se freaca oul intreg cu zaharul, se adauga untul, zeama si coaja rasa de lamaie si se toarna peste feliile de mar.
Se ung marginile aluatului cu galbenus si se intind fasiile de aluat in forma de grilaj peste umplutura, apasandu-le la capete cu degetele, se ung si ele cu galbenus si se da totul la cuptor (190gr.). Se coace 25-30 de minute, pana ce se rumeneste aluatul de deasupra si se patrund merele.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mere si lamaie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu kranz insiropat

Tort cu kranz insiropat

Se bat albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intaresc la consistenta unei bezele.

1 vot    0 comentarii
45 min
Torturi
Tort festiv - Batman

Tort festiv - Batman

Ptr blat o tava rotunda 24 cm-fundul tapisat cu hartie pergament si uns cu putin ulei ca si laturile. Se

9 voturi    0 comentarii
1h 50 min
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Hair Clipper 41mm

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

40 min

1 vot

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 6 persoane):
  • Aluat fraged pentru blat: 250 g faina
  • 1 lingurita zahar pudra
  • 1/2 lingurita sare
  • 150 g unt rece taiat bucatele
  • 1 galbenus batut cu o lingurita zeama de lamaie si 2 linguri apa de la gheata. Umplutura: 4 mere acrisoare
  • 1 ou
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri unt topit
  • zeama si coaja unei lamai
  • 1 galbenus batut
  • eventual frisca pentru servit impreuna cu tortul.

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si capsune Tort cu ciocolata si capsune

Blat - intr-un vas cernem faina, cacaua, adaugam zaharul ,praful de copt, sarea, amestecam pana ce se omogenizeaza. In alt vas amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tango cu cirese Tango cu cirese

Pentru foi: intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul alb, cel brut, mierea, untul, laptele si sarea. Se pun pe foc, se amesteca

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort caramelos-ciocolatos ( da' rau de tot! )