Tort cu mere si lamaie

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 6 persoane):
  • Aluat fraged pentru blat: 250 g faina,
  • 1 lingurita zahar pudra,
  • 1/2 lingurita sare,
  • 150 g unt rece taiat bucatele,
  • 1 galbenus batut cu o lingurita zeama de lamaie si 2 linguri apa de la gheata. Umplutura: 4 mere acrisoare,
  • 1 ou,
  • 4 linguri zahar,
  • 4 linguri unt topit,
  • zeama si coaja unei lamai,
  • 1 galbenus batut,
  • eventual frisca pentru servit impreuna cu tortul.

Mod de preparare

Se pun intr-un castron faina, sarea si untul rupt bucatele si se freaca intre palme, pana ce amestecul devine nisipos. Se adauga oul batut cu o lingura de apa, cu restul de apa se clateste ceasca de galbenus si se toarna peste aluat si se incorporeaza cu furculita, amestecand pana ce incepe sa se lege. Se framanta apoi aluatul cu mana, se strange intr-o bila, se inveleste in hartie pentru copt si un servet umed si se tine cel putin o ora la frigider.

Se intinde aluatul pe planseta (de 1/2 cm grosime), se imbraca cu el o forma rotunda cu pereti detasabili (20 cm diametrul), se inteapa cu furculita si se coace 10 minute in cuptorul incins la 200gr. (inainte de a-l da la cuptor, se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole uscata).

Se reduce temperatura la 180gr. si se mai coace inca 8-10 minute, dupa ce s-au indepartat hartia si boabele.

Resturile de aluat ramase cand a fost pus in forma se intind pe planseta in forma de dreptunghi (grosimea 3 mm) si se taie fasii late de 6 mm.

Se curata merele de coaja, se taie mai intai in patru, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie apoi felii subtiri si se aseaza - ca solzii de peste - peste aluatul copt.

Se freaca oul intreg cu zaharul, se adauga untul, zeama si coaja rasa de lamaie si se toarna peste feliile de mar.

Se ung marginile aluatului cu galbenus si se intind fasiile de aluat in forma de grilaj peste umplutura, apasandu-le la capete cu degetele, se ung si ele cu galbenus si se da totul la cuptor (190gr.). Se coace 25-30 de minute, pana ce se rumeneste aluatul de deasupra si se patrund merele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise