Tort cu mousse de fructe de padure

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu mousse de fructe de padure

Ingrediente

  • Ingrediente pentru un tort 26 cm diametru:
  • Ingrediente blat:
  • 4 oua
  • 120 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 20 gr cacao
  • un varf sare
  • Ingrediente pentru mousse fructe de padure:
  • 200 gr fructe de padure
  • 120 gr zahar
  • 8 gr gelatina (4 foi)
  • 350 ml frisca
  • Ingrediente pentru crema de iaurt:
  • 200 ml frisca lichida
  • 300 gr iaurt
  • 6 linguri pline zahar pudra
  • 10 gr gelatina granule
  • 1/2 cutie ananas
  • boabe de struguri albi si negri
  • Pentru insiropat blatul:
  • 200 ml apa
  • 100 gr zahar
  • esenta de vanile sau rom
  • sau zeama de la compotul de ananas
  • Ingrediente pentru glazura oglinda:
  • 175 gr apa
  • 150 gr frisca lichida
  • 225 gr zahar
  • 75 gr cacao
  • 8 gr gelatina (4 foi)

Mod de preparare

Pentru tort m-am inspirat din reteta Laurei Adamache si l-am facut pentru ziua fetitei mele care a implinit 5 ani.Multumesc mult Laura,tortul a fost pe gustul tuturor!!! :*

Mod de preparare blat:

Mixati ouale intregi cu zaharul pana ce devin ca o crema si isi tripleza volumul.

1.Amestecati faina cernuta cu cacaoa,apoi o adaugati treptat peste amestecul cu oua si zahar, amestecand cu atentie de jos in sus.

2.Puneti compozitia in tava tapetata cu unt si hartie pentru copt si dati la cuptorul preincalzit la 170 gr,timp de ~ 20-25 minute.

3.Taiati blatul in doua dupa ce s-a racit foarte bine.

Mod de preparare mousse fructe de padure:

1.Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.

2.Puneti fructele de padure cu zaharul intr-o craticioara la foc mic pana ce zaharul se topeste.Amestecati continuu si aveti grija sa nu fiarba!

3.Trageti dupa foc si mixati fructele,apoi piureul obtinut il strecurati pentru a elimina samburii fructelor.

4.Puneti piureul de fructe din nou pe foc timp de 3-4 minute pentru a-l incalzi bine.(atentie sa nu fiarba!)

5.Trageti dupa foc si adaugati peste piureul incalzit gelatina scursa de apa si amestecati,apoi lasati-l sa se raceasca bine.

6.Mixati frisca,apoi adaugati-o peste pireul de fructe si amestecati.

7.Puneti pe o farfurie intinsa tapetata cu hartie de copt un cerc detasabil de 15 cm diametru pe care-l umpleti cu mousseul obtinut.Acoperiti forma cu folie de aluminiu si o bagati la congelator 1 ora.(Pentru ca eu nu am avut inel am folosit un castronel de plastic cu diametrul de 15 pe care am asezat folie alimentara)

Mod de preparare crema de iaurt

1.Puneti ananasul intr-o strecuratoare la scurs.

2.Hidratati gelatina intr-o jumatate cana de compot 10 min,apoi o puneti apoi pe foc ,sa se incalzeasca ,fara sa fiarba.

3.Amestecati iaurtul cu zaharul pudra si zaharul vanilat,apoi puneti gelatina calduta(atentie sa nu se raceasca complet!) si incorporati bine.

4.Adaugati frisca batuta,ananasul si boabele de struguri spalate si scurse bine de apa.

5.Bagati crema la rece timp de aproximativ 10-15 minute(nu mai mult)

Asamblare tort:

1.Puneti o parte din blat pe platou, o insiropati bine,apoi o ungeti cu putina crema de iaurt.

2.Montati in jurul blatului un cerc detasabil de 26 cm.(eu am folosit tava cu fundul detasabil in care am copt blatul si pe care am pus folie alimentara)

2.Asezati in centrul blatului mousseul de fructe,apoi puneti crema de iaurt de jur imprejurul lui,iar la final acoperiti si partea de sus cu crema de iaurt.

3.Acoperiti-l cu folie de aluminiu si dati-l la rece pentru 2 ore.

Mod de preparare glazura oglinda:

1.Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.

2.Intr-o craticioara amestecati apa cu zaharul, frisca si cacaoa,apoi puneti la foc mic pana ce zaharul se topeste.(Glazura trebuie sa fie fierbinte,dar atentie sa nu fiarba!!!)

3.Trageti dupa foc, adaugati foile de gelatina stoarse bine,apoi strecurati glazura.

4.Dupa ce glazura s-a racit o bagam la rece pentru ~ 30 de minute pana ce consistenta devine densa, dar este inca lichida,pentru a putea sa o folosim.

Scoateti tortul de la rece si turnati glazura uniform(asezati tortul intr-o tava mai mare,deoarece glazura este lichida si va curge),apoi bagati tortul la frigider pana a doua zi cand il puteti orna dupa imaginatia voastra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise