autor:

Laura_Nechita

» » Torturi

Tort cu spuma si dulceata de trandafiri

Autor: Laura_Nechita (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 11 februarie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Laura_Nechita (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 11 februarie 2015

Ingrediente
pentru blat:, - 3 oua de gaina, - 3 linguri zahar brut, - 3 linguri ulei, - 3 linguri faina, , pentru spuma de albus:, - 5 albusuri, - 3 linguri zahar alb, - 3 linguri dulceata de trandafiri, - 1 praf sare, , pentru caramelizat, - 5 linguri zahar brut, , pentru sirop, - 1 cana cu apa, - 2 linguri dulceata de trandafiri, , pentru frisca, - 500 gr smantana grasa, - 50 gr zahar pudra

Dificultate: Medie Timp: 2h

2 voturi

Mod de preparare

Spalam ouale cu apa calda si separam albusurile de galbenusuri. Intr-un castron, mixam albusurile cu un praf de sare. Dupa ce amobtinut o spuma densa, adagam zaharul si mixam in continuare. Galbenusurile le frecam cu ulei intr-o cana si le adaugam peste albusuri. La sfarsit, adaugam faina si incorporam in compozitia de oua.
Pornim cuptorul si pregatim o forma de copt. Repet: eu am folosit o forma de copt de 18 cm.
Asezam hartie de copt si turnam compozitia. Punem in cuptor, la copt, la foc mediu, pentru aproximativ 30 minute. Facem proba cu o scobitoare, si daca iese curata, scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit.
Intr-o cratita cu diametru apropiat de cea in care am copt blatul, caramelizam zaharul. Sigur ca trebuie sa fim atenti si sa supraveghem aceasta operatiune ca nu cumva zaharul sa se arda. Cand s-a topit zaharul, rotim astfel incat caramelul sa imbrace si peretii cratitei. Dam deoparte.
Punem la fiert, o cratita umpluta 1/2 cu apa. Lasam sa se infierbante apa.
Intr-un castron, mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Cand spuma a devenit densa, adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma. Adaugam dulceata de trandafiri si amestecam usor cu o lingura prin bezea ca sa se distribuie uniform.
Turnam compozitia de albsuri peste zaharul caramelizat si asezam cratita peste cealalalta cu apa fierbinte. Cu totul, bagam in cuptor, la foc mediu, aproximativ 40 minute. O sa vedeti ca spuma de albusuri se va umfla. Preferabil sa asezati cratitele pe un nivel mai jos, astfel ca atunci cand va creste la copt, sa nu se lipeasca de partea de sus a cuptorului. Eu asa am patit, s-a lipit compozitia de sistemul de rotisare al cuptorului.
Dupa ce s-a rumenit frumos, oprim focul si mai lasam 20 minute la racit in cuptor.
Dupa ce scoatem din cuptor, asezam deasupra blatul copt si un platou. Rasturnam rapid totul astfel incat sa nu curga din el. Lasam sa se raceasca complet.
Eu am facut un sirop din 2 linguri dulceata de trandafiri si putina apa si am turnat-o in platou, astfel ca blatul a absorbit usor tot siropul.
Pregatim frisca din smantana si zahar si ornam tortul. Atentie cand ornati cu frisca, sa nu alunece de pe tort intrucat tortul este alunecos de la caramel.
Dam la rece pana in momentul servirii.
Este un tort foarte diafan si aromat!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu spuma si dulceata de trandafiri" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
tort cu fructe.

tort cu fructe.

Blatul se realizeaza dupa metoda generala. Se imparte in trei foi, se insiropeaza si se umplu cu

5 voturi    6 comentarii
1h
Torturi
Tort cu blat de cacao

Tort cu blat de cacao

Se face un blat din oua, zahar, faina si cacao, care se coace la foc potrivit. Rece se taie in doua,

14 voturi    5 comentarii
1h
Torturi

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h

2 voturi

Ingrediente

  • pentru blat:
  • - 3 oua de gaina
  • - 3 linguri zahar brut
  • - 3 linguri ulei
  • - 3 linguri faina
  • pentru spuma de albus:
  • - 5 albusuri
  • - 3 linguri zahar alb
  • - 3 linguri dulceata de trandafiri
  • - 1 praf sare
  • pentru caramelizat
  • - 5 linguri zahar brut
  • pentru sirop
  • - 1 cana cu apa
  • - 2 linguri dulceata de trandafiri
  • pentru frisca
  • - 500 gr smantana grasa
  • - 50 gr zahar pudra

Raporteaza reteta

Retete
de Laura_Nechita
Chec zebra

Chec zebra

Intr-un castron, am pus in ordine 1 cana lapte, uleiul, zaharul si am amestecat bine cu un tel. Am

41 voturi    43 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Tarta cu iaurt, afine si lamaie verde

Tarta cu iaurt, afine si lamaie verde

Biscuitii se macina fin fie la robot, fie cu ajutorul sucitorului. ( daca nu dispuneti de robot,

18 voturi    6 comentarii
40 min
Prajituri
Cheesecake cu afine si mure

Cheesecake cu afine si mure

Biscutii cu zaharul si fructele de goji i-am rasnit la robot, nu foarte marunt. Am adaugat untul

21 voturi    7 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu nuca, ness si ciocolata alba Tort cu nuca, ness si ciocolata alba

Pentru aniversarea mamei am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de ciocolată şi ness, îmbrăcat în frişcă şi

0 voturi    0 comentarii
3h 20 min
Dulciuri diverse
Tort Padurea Neagra Tort Padurea Neagra

Este un tort foarte placut la gust... aroma de cirese este senzationala, iar despre alcool, pot zice ca nici nu se simte. Chiar a fost

1 vot    0 comentarii
5h
Torturi
Tort cu două blaturi