Ingrediente
Pentru foi:, 6 galbenusuri, 5 albusuri, 1 lingurita zeama de lamaie, 2 linguri apa fiarta, 2 linguri cacao, 5 linguri faina, 2 linguri amidon, 1 plic zahar vanilat, Pentru crema:, 300g ciocolata neagra, 400ml frisca lichida, 2 linguri zahar, esenta de rom dupa gust, coaja rasa de la o portocala, Sirop:, 5 linguri zahar, 70ml apa, 2-3 linguri lichior de ciocolata(sau cafea), Glazura:, 300g ciocolata amaruie, 150ml frisca lichida, 50g unt
Dificultate: Redusa | Timp: 3h 50 min
87 voturi
Mod de preparare
Pentru blaturi:
Galbenusurile se mixeaza bine cu 100g zahar,zaharul vanilat si un praf de sare.pana isi dubleaza volumul.Apoi se adauga cacaoa dizolvata in 2 linguri de apa fierbine,se amesteca bine,apoi se adauga faina amestecata cu amidonul.Se omogenizeaza compozitia.Albusurile se bat spuma tare impreuna cu restul de zahar(50g)plus zeama de lamaie.Se incorporeaza in aluat in 3 reprize amestecand usor de jos in sus.Se taie forme rotunde din hartie pergament. In functie de marimea formei.(Mie mi-au iesit 5 foi)Se unge hartia cu unt si se pun maxim 3 linguri din aluatul pentru fiecare foaie,cu grija sa nu depasiti marginile formei.Se coc la 180gC circa 8-10 minute.(Fiecare foaie se coace separat).Se lasa la racit acoperite cu un prosop.(Se pun pe un platou una peste alta cu hartie cu tot ca sa nu se lipeasca inte ele).
Crema:Ciocolata rupta se amesteca cu frisca,zaharul,coaja de portocala si rom dupa gust. Se pune pe foc pana se topeste ciocolata,dar cu atentie sa nu fiarba.Se lasa la rece pentru 2 ore,apoi se bate bine cu mixerul la vireza mare.
Siropul:Se face siropul clasic din apa plus zahar si se adauga lichiorul de ciocolata.
Pe un platou se pune prima foaie,se unge blatul cu sirop cu ajutorul unei pensule,apoi se pun un strat de crema,se continua pana la ultima foaie.Ultim foaie nu se mai unge cu crema.Se lasa la frigider pana pregatim glazura:
Ciocolata se rupe se adauga frisca si untul si se pune la foc pana ciocolata s-a topit.Se lasa sa se raceasca putin apoi se toarna peste tort.
Se orneaza in funcie de preferintele fiecaruia.
Monica18 , 28 aprilie 2010
un deliciu
diana (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010
delicios tortul, o crema foarte gustoasa si frumos ornat...felicitari
mirey (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010
Imi place tortul de ciocolata!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2009
O bunatate,iar prezentarea este grozava...
Nadia , 18 septembrie 2009
Salvez si eu reteta. Arata tare bine! Felicitari!
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009
Să mă chemi şi pe mine când mai faci. Nota 10
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009
Tort de tort. Felicitari!
vera (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009
Arata super tortul, felicitari
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009
Ahhhhhh ce bunatate,a iesit o minune de tort si frumos si bun la gust,felicitari draga Silvi0ara.Nota 10 cu felicitari,in mod sigur le meriti,eu care l-am si gustat.