autor:

autor

» » Torturi

Tort de ciocolata

    Reteta postata pe: 14 martie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Reteta postata pe: 14 martie 2014

Ingrediente
, Pentru blat:, , (3 bucati cu diametrul de 20cm), , 150 g ciocolata neagra, , 150 g unt, , 100 g zahar pudra, , 150 g zahar brun, , 1 lingura ness, , 30 ml apa fierbinte, , 3 oua, , 70 ml lapte batut, , 100 g faina cu agent de crestere, , 100 g faina simpla, , 50 g nuci macinate, , 1 praf de sare, , 1 lingurita praf de copt, , 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, , 30 g praf de cacao neagra, , Pentru crema:, , 200 g ciocolata neagra, , 300 g ciocolata cu lapte, , 4 galbenusuri, , 30 ml amarula (whiskey cream), , 350 ml frisca batuta, , 200 g unt, , Pentru sirop -optional:, , 150 ml apa, , 50 g zahar, , 1/2 lingurita rom, , Pentru decor:, , 100 g ciocolata neagra, , 30 g ciocolata alba, , bombonele de ciocolata, , optional - trandafiri din napolitana,

Dificultate: Redusa Timp: 1h

4 voturi

Mod de preparare


Incepem experienta noastra pregatind cel mai simplu si mai bun blat de tort. Pornim cuptorul la 180°C. Intr-un castron cernem cele doua tipuri de faina amestecate cu praful de copt si bicarbonat, cacao si cele doua tipuri de zahar - astfel incat faina sau praful de cacao sa nu ramana cu bulgarasi.


Separat batem ouale cu laptele.


Topim ciocolata neagra impreuna cu untul la baine-marie. In acest timp dizolvam nessul in apa fierbinte, apoi il turnam peste ciocolata si unt. Narile noastre percep deja mirosul care declanseaza anticiparea momentului senzorial.


Luam de pe foc, amestecam bine compozitia, apoi o turnam peste amestecul de faina si zahar si omogenizam.


Adaugam ouale batute si amestecam bine, apoi turnam aluatul in 3 forme de 18-20 cm si le coacem pana trec testul scobitorii (daca folosim 3 forme in 30-40 minute sunt coapte - intr-o singura forma de tort mai adanca putem ajunge cu timpul de coacere si la 80-90 minute, dar blaturile nu vor fi la fel de moi si pufoase). Le taiem cu cutitul, astfel incat sa avem felii de aceasi inaltime, plane.


Resturile din blat s-a topit in cateva secunde. De data aceasta nu am fost eu ci puiul meu dadea tarcoale prin bucatarie. O intrebare inocenta legata de restul de blat (“de acestea mai ai nevoie?”) a primit raspunsul pe care si l-a dorit si in cateva secunde a disparut si el si farfuria. Am zambit in coltul gurii, cu gandul ca trebuie sa semene si cu mine la ceva…


Cand avem blaturile pregatite incepem sa lucram partea cea mai frumoasa: crema de ciocolata. Punem la baine-marie ambele tipuri de ciocolata. Cand acestea sunt topite adaugam 1/2 din cantitatea de unt, amestecam usor pana se topeste, apoi adaugam cele 4 galbenusuri, pe rand, amestecam vartos dupa fiecare in parte pana le incorporam si crema incepe sa se ingroase. Luam de pe foc si adaugam cealata jumatate de unt. Lasam sa se raceasca, apoi incorporam frisca batuta.


Le lasam sa se cunoasca bine (in jur de 30 secunde), le amestecam bine cu mixerul la viteza mica, apoi la viteza mare, astfel incat cele doua sa isi piarda existenta, dand nastere unei creme senzationale. Oprim mixerul, scufundam un degetel si gustam… HMMM! Dam repede bolul la frigider, pentru ca altfel riscam sa mancam cu lingura crema si nu mai terminam tortul…


Dupa ce a stat la rece o ora o scoatem, o mai mixam inca odata, adaugam 30 ml amarula (sau whiskey cream) si mai lasam la rece inca 30-40 minute. Apoi asamblam tortul. Daca marginile blatului dau semne ca se intaresc, putem insiropa putin fiecare blat, fara sa exageram. Doua liguri de sirop pentru marginile fiecarui blat si eventual inca una pentru interior vor fi mai mult decat suficiente. Daca folosim faina de calitate este foarte posibil sa nu avem nevoie de sirop, caci blaturile raman pufoase si dupa 2 ore. Punem o folie de staniol pe un platou (sa nu il murdarim cand pregatim tortul), punem primul blat uns cu crema, apoi al doilea si al treilea, avand grija sa pastram crema si pentru a-l imbraca la final, dar si pentru decor daca o sa avem rabdare sa mai facem floricele.


Punem tortul la rece pentru cateva ore, sau chiar peste noapte.


Cineva se simte castigator la tombola. Castronul in care a fost crema a disparut si probabil sta cu el in brate si aduna tot ce a mai ramas prin el. Ma resemnez cu gandul ca eu voi fi cea care taie tortul si este clar ca imi voi taia felia cea mai mare!


Cu 30 de minute inainte sa servim tortul il decoram cu bucati de ciocolata neagra (topita, intinsa pe o folie de staniol si pusa la congelator pentru 10-15 minute, taiata apoi cat mai neuniform), ciocolata alba rasa si cateva bombonele la baza.

Scoatem usor folia de staniol de sub tort, iar platoul cu tort este gata pentru servit!

Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Divainbucatarie.ro.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu zmeura, iaurt si ciocolata alba

Tort cu zmeura, iaurt si ciocolata alba

Blat 1. Preincalzim cuptorul la 190°C. 2. Batem albusurile spuma cu praful de sare. Incorporam

0 voturi    0 comentarii
3h
Torturi
Tort din clatite cu budinca de ciocolata si visine

Tort din clatite cu budinca de ciocolata si visine

Clatite: Se va incepe cu pregatirea aluatului pentru clatite: se vor bate cu zaharul cele 2 oua,

7 voturi    4 comentarii
1h 20 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mary Tabacaru , 10 septembrie 2014

    cred ca e ceva de vis!!!!!

Dificultate

Redusa

Timp

1h

4 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • (3 bucati cu diametrul de 20cm)
  • 150 g ciocolata neagra
  • 150 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • 150 g zahar brun
  • 1 lingura ness
  • 30 ml apa fierbinte
  • 3 oua
  • 70 ml lapte batut
  • 100 g faina cu agent de crestere
  • 100 g faina simpla
  • 50 g nuci macinate
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 30 g praf de cacao neagra
  • Pentru crema:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 4 galbenusuri
  • 30 ml amarula (whiskey cream)
  • 350 ml frisca batuta
  • 200 g unt
  • Pentru sirop -optional:
  • 150 ml apa
  • 50 g zahar
  • 1/2 lingurita rom
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata neagra
  • 30 g ciocolata alba
  • bombonele de ciocolata
  • optional - trandafiri din napolitana

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

100 voturi    17 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort de biscuiti cu ciocolata, halva si esenta de rom