Tort de ciocolata cu blat de capsuni

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort de ciocolata cu blat de capsuni

Ingrediente

  • 4-5 oua
  • 350-400 g faina
  • 450 g gem de capsuni
  • 50 g nuca macinata
  • 20 g stafide aurii
  • 4 lingurite esenta de rom
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 si 1/2 plic praf de copt
  • 50 ml ulei
  • 150 g ciocolata alba
  • 600 g ciocolata menaj amaruie
  • 1 lingura lapte praf
  • 1 lingurita miere
  • colorant bio de fructe (albastru din porumbe, rosu din visinata sau esenta de visine)
  • 2 lingurite ness (50 ml cafea sau compot) pentru insiropat

Mod de preparare

Puneti intr-un castron gemul, 3 galbenusuri, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie sau otet, zaharul vanilat si uleiul. Omogenizati cu telul si adaugati faina amestecand pana ce compozitia devine omogena. Bateti spuma albusurile si amestecati-le usor cu aceasta compozitie, incorporand stafidele si nuca macinata.

Rasturnati compozitia in forma de copt unsa si tapetata cu faina si dati la cuptorul preincalzit la ~180 g (foc mediu) pentru 40-45 minute. Daca observati ca se arde putin deasupra acoperiti cu un capac, eventual dati focul putin mai mic.

Am presarat si deasupra blatului o mana de stafide. Incercati cu un pai daca este copt.

Intre timp preparati crema de ciocolata: puneti in bain marie 400 g ciocolata amaruie iar cand se topeste luati vasul de pe oala cu apa clocotita si amestecati-o cu telul, cu doua oua intregi si esenta de rom pana se omogenizeaza. . Dupa ce s-a copt blatul lasati-l putin la racorit, scoateti-l din forma si taiati-l in trei.

Puneti o felie de blat pe platou, insiropati cu putina cafea, ness sau compot, ungeti-o cu crema, suprapuneti a doua felie de blat, insiropati si ungeti cu gemul ramas, cu crema, apoi acoperiti cu ultima felie de blat si insiropati putin. Puneti in bain marie ciocolata amaruie ramasa cu 4 linguri de apa. Cand se topeste omogenizati si turnati aceasta glazura de ciocolata peste tort. Intindeti-o cu o spatula deasupra si lateral. Puneti in bain marie ciocolata alba cu 2-3 linguri de visinata, gem de capsuni sau apa si cateva picaturi de esenta de visine. Cand se topeste omogenizati cu un tel si turnati-o in fir subtire ca un ajur pe marginile tortului si putin deasupra, doar pe margine.

Amestecati laptele praf cu mierea pana obtineti un amestec omogen, apoi framantati cu cateva picaturi de colorant albastru. Cu mana putin unsa formati diferite petale, fundite, bilute cu care decorati tortul dupa imaginatia dumneavoastra. Eu am facut o floare mai mare cu petale lunguiete albastru deschis, apoi am mai pus o picatura de colorant in fondantul ramas si am facut niste petale albastru mai inchis. Deasupra am format niste petale din glazura roz si bilute din glazura bleu.

Am facut si acest tort pentru Andrei de ziua lui pentru ca a avut 20 de invitati in doua ture si nu ajungea un singur tort. Nu pot sa imi dau seama care a fost mai bun, fiecare in felul lui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise