Tort de ciocolata cu crema de iaurt

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort de ciocolata cu crema de iaurt

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 100 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 140 gr faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 3 linguri cu zahar
  • esenta de vanilie
  • o lingura de rom
  • Pentru crema:
  • 200 gr iaurt gras
  • 250 gr mascarpone
  • 100 ml frisca lichida cu grasime minim 30%
  • 4 linguri cu zahar pudra
  • 150 gr fructe de padure congelate
  • un plic de gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru glazura:
  • 150 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 50 ml frisca lichida cu minim 30% grasime
  • 50 gr unt
  • Pentru ornat:
  • fulgi de ciocolata
  • fructe de padure

Mod de preparare

1. Blatul il preparam astfel: rupem ciocolata bucati si o topim la bain-marie impreuna cu untul pana obtinem o compozitie neteda.

2. Batem ouale cu zaharul pana devin cremoase, apoi adaugam ciocolata topita, racorita in prealabil si jumatate din cantitatea de faina amestecata cu praful de copt. Albusurile le batem spuma impreuna cu sarea, pana se intaresc si nu mai curg din castron.

3. Adaugam in compozitia de ciocolata cate o lingura din albusurile batute, alternand cu o lingura de faina, amestecand usor sa nu se lase. La urma adaugam tot albusul ramas si amestecam usor. Compozitia rezultata o turnam intr-o forma rotunda cu diametrul de 18 cm, tapetata cu hartie de copt, si o coacem in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de aproximativ 35-40 de minute. Scoatem blatul pe un gratat si il lasam sa se racesca.

4. Intre timp preparam crema asfel: batem crema mascarpone cu zaharul pudra, apoi adaugam iaurtul. Gelatina o punem la inmuiat in 50 ml apa pentru 10 minute, dupa care o punem la bain-marie sa se topeasca, dar fara sa fiarba. Dupa ce s-a topit o adaugam peste crema cu iaurt si mixam cu mixerul pana se omogenizeaza. Din momentul acesta folosim pentru amestecat o lingura. Adaugam fructele de padure asa cum sunt ele congelate, esenta de vanilie si la urma frisca batuta bat. Frisca o indulcim cu o lingura de zahar pudra in momentul in care o batem.

5. Ca tortul sa iasa drept deasupra, taiem partea bombata si o dam deoparte. Blatul ramas il taiem in trei si il insiropam cu siropul preparat astfel: fierbem apa cu zaharul timp de 5 minute pana obtinem un sirop, apoi lasam sa se racesca si adaugam esenta de vanilie si romul.

6. Asamblam tortul astfel: luam o forma detasabila cu diametrul de 18 cm si asezam primul blat (fiindca partea de jos a blatului este mai estetica o lasam pentru pus deasupra si dedesupt punem parte de sus). Peste primul blat asezam jumatate din crema, apoi adaugam cel de-al doilea blat si pe el crema ramasa. Deasupra asezam ultimul blat, imbracam cu o folie si dam la frigider pentru cel putin 3-4 ore. Eu l-am lasat o noapte.

7. Il scoatem din forma detasabila si il ornam cu glazura de ciocolata facuta astfel: topim ciocolata pe bain marie, apoi adaugam frisca lichida si la urma untul. Amestecam bine pana se incorporeaza. Turnam glazura peste tort niveland-o cu o spatula iar deasupra facem modele in forma de valuri, ajutandu-ne de o lingurita. Pe margine lipim fulgi de ciocolata si deasupra punem cateva fructe de padure.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...

Spuma de capsuni
Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)
Gem de cirese

Gem de cirese

Reteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.

Gem de cirese
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor