Ingrediente
12 oua 500 g zahar, coaja rasa lamaie/portocala, esenta rom, 2 linguri ulei, cacao 2 linguri, faina cat cuprinde, ( pentru 2 blaturi, adica ingredientele se injumatatesc si iese cate un blat), Crema: 5-6 oua, 40 g unt, 1 lingura faina, 2 linguri cacao, 5-6 linguri zahar, esenta rom, 500 ml lapte, Ornat: frisca, ciocolata rasa, glazura de ciocolata.
Dificultate: Medie | Timp: 2h
17 voturi
Mod de preparare
Se pune la cuptor la foc mediu aprox 40 de minute , incercand din cand in cand cu o scobitoare.
Se pune intr-o forma dorita, patrata, rotunda sau ovala mai mare.
Se opreste focul si se mai lasa la cuptor cateva minute
Se scoate si se pregateste urmatorul blat in acelasi mod, dar se va pune la cuptor intr-un vas ceva mai mic cu cativa cm.
Se lasa la racit cateva ore
Se prepara crema astfel: se pune laptele pe baie de aburi la fiert.
Intre timp amestecam galbenusurile cu tot atatea linguri d ezahar cate galbenusuri avem: 5 sau 6, se amesteca bine pana devine o spuma cu zaharul topit.
Se bat albusurile spuma.
Cand fierbe laptele, se adauga spuma de galbenusuri, amestecand bine, pana s eingroasa un pic, apoi adaugam albusurile spuma. Cand s-a format o crema de o anume consistenta, adaugam untul, cacao si faina (dizolvata in prealabil cu lapte). La final cand e gata, adaugam esenta de rom
Lasam sa se raceasca.
Daca dorim sa fie tortul mai moale, insiropat, putem insiropa sau daca nu umplem blaturile cu crema mai calda.
Vom obtine din fiecare blat aprox 3-4 felii.
Blatul mai mare va veni jos, iar deasupra cel mai mic.
Dupa ce taiam blaturile, punem crema, pana se formeaza la final tortuletul cu 2 etaje.
Lasam la rece, dupa care facem o glazura de ciocolata si imbracam tortul, lasam iarasi la rece, ornam apoi cu moturi d efrisca si ciocolata rasa.
Pofta mare!!!
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2009
Imi place cum arată!
lumi (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2009
si eu prepar aceasta crema fiarta doar cu unele modificari:cand s-a racit crema ,iau cate 1 lingura si o amestec in unt si pun putina lamaie . Preparata astfel crema va fi mai untoasa si nu va avea aspectul de budinca !
cristina i. (Chef de cuisine) , 30 decembrie 2009
Foarte bun!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 mai 2009
Merita incercata aceasta reteta,foarte bine arata.