Tort de Craciun

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Tort de Craciun

Ingrediente

  • Blat alb:
  • 6 oua
  • 250 gr zahar
  • 300 gr faina
  • 10 linguri de apa fiarta
  • 1 praf de copt
  • Un praf de sare
  • Zeama de lamaie
  • Coaja de portocale si lamaie
  • Esenta de vanilie
  • Zeama de la un compot de caise (compotul de caise sau ananas e cel mai potrivit pentru insiropat blatul)
  • Blat de ciocolata:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr unt
  • 5 oua la temperatura camerei
  • Un praf de sare
  • 100 gr nuca
  • 100 gr faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • ½ lingurita praf de cafea
  • 1 lingura de stafide
  • 1 lingura rom
  • 2 linguri cognac
  • 100 gr zahar
  • Zeama de lamaie
  • Un praf de cardamom, 1 varf cutit
  • Crema 1:
  • 100 gr ciocolata cu capsuni milka
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 2:
  • 100 gr ciocolata cu coffee pleasure de la milka
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 3:
  • 100 gr ciocolata cu mar si scorsitoara de la milka, editie de iarna
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 4:
  • 1 plic praf pentru crema de vanilie de la dr oetker
  • Crema 5:
  • 1 plic praf pentru crema cu gust de rom si ciocolata
  • Crema ganache de deasupra:
  • 100 gr ciocolata aamaruie, neagra (kandia 70%)
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 200 ml frisca
  • 1-2 linguri cognac

Mod de preparare

Blat alb:

Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca o alifie. Galbensusurile se presara cu sare, esenta si coaja de citrice. Separat se amesteca faina cu praful de copt dupa care se cerne si se adauga treptat in amestecul de galbenusuri. Daca aluatul este greu de lucrat puteti adauga cate o lingura doua de albus alternand cu faina si amestecand de jos in sus. Vasul in care se bat albusele trebuie sa fie foarte curat si se vor unge peretii cu jumatate de lamaie pentru a se curata orice urma de grasime. Albusurile se scot de seara de la frigider. Separati albusurile de galbenusuri cu ajutorul palmelor, asa sigur nu se va strecura galbenus. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie, la inceput la o viteza mai mica pentru cateva minute dupa care marim viteza. Aluatul va fi de consistenta celui de cozonac, foarte pufos si aerat. Se unge si se tapeteaza o forma de tort si se pune compozitia la foc potrivit pentru 40-60 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata il lasam sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie apoi blatul racit in trei. Blatul este suficient pentru un tort mai mic.

Blat de ciocolata:

O parte din nucile putin prajite la cuptor se macina mai fin si o parte se lasa mai mari. Nucile ar trebui curatae de coaja aceea amaruie. Stafidele se hidrateaza o ora in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie la fel ca la blatul alb .Ciocolata se topeste 1 minut la microunde dupa care se scoate, se mesteca in ea si se mai baga ½ minut. Untul la temperatura camerei se mixeaza dupa care se adauga la galbenusurile batute. La aceasta compozitie se adauga ciocolata topita. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. In compozitia de galbenusuri se pune cafeaua, nucile, stafidele cu tot cu cognac si se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus si se incorporeaza rapid de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma de blat tapetata si se da la cuptor vreo 40-60 de minute. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facuta inseamna ca e gata, faceti testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca un pic la cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie in trei.

Primele trei crème se pregatesc in felul urmator: se varsa 100 ml frisca intr-o cratita de teflon si se pune la foc foarte mic. Cand se incalzeste se adauga ciocolata de capsuni rupta bucati si se amesteca in ea pana se topeste ciocolata in totalitate (fara a lasa sa fiarba). Se lasa apoi la temperatura camerei sa se raceasca dupa care se pune intr-un bol si se da la frigider pana a doua zi cand se pregateste.La fel se procedeaza si cu celelalte doua crème. A doua zi este déjà intarita si se poate unge blaturile sau daca doriti sa fie mai fina se bate putin cu mixerul.

Cremele la plic se pregatesc conform instructiunilor de pe ambalaj dar se va folosi zahar pudra ca sa se topeasca mai bine.

Crema ganache de deasupra:

Se procedeaza la fel ca la primele trei crème doar ca dupa ce s-a luat de pe foc se mai lasa putin si cand este inca calda se toarna peste tortul gata montat incepand din centru. Glazura se va scurge usor si nu este nevoie sa o nivelam.Tortul va fi asezat pe un gratar pentru a se scurge din ciocolata. Dupa ce s-a racit complet se da la rece. Dupa cateva ore se aseaza si figurinele din blat si se decoreaza dupa plac.Omul de zapada si bradul le-am facut din aluatul pentru blatul alb.

Montare blat:

Blat negru, crema alba de vanilie peste care am pus cateva bucatele de ciocolata cu mar si scortisoara, blat negru, crema de capsuni, blat negru, crema cu mar si scortisoara, blat alb pe care l-am insiropat, crema de rom si cacao, blat alb insiropat, crema de cafea, blat alb insiropat si deasupra glazura.Se aseaza figurinele care au fost glazurate cu ciocolata alba si neagra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Reteta simpla si delicioasa de tortilla spaniola. Afla cum sa prepari rapid aceasta mancare traditionala spaniola cu...

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat
Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise