autor:

susu

» » Torturi

Tort de Craciun

Autor: susu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 noiembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: susu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 noiembrie 2014

Ingrediente
Blat alb:, , 6 oua, 250 gr zahar, 300 gr faina, 10 linguri de apa fiarta, 1 praf de copt, Un praf de sare, Zeama de lamaie, Coaja de portocale si lamaie, Esenta de vanilie, Zeama de la un compot de caise (compotul de caise sau ananas e cel mai potrivit pentru insiropat blatul), , Blat de ciocolata:, , 100 gr ciocolata amaruie, 50 gr ciocolata cu lapte, 100 gr unt, 5 oua la temperatura camerei, Un praf de sare, 100 gr nuca, 100 gr faina, 2 lingurite praf de copt, ½ lingurita praf de cafea, 1 lingura de stafide, 1 lingura rom, 2 linguri cognac, 100 gr zahar, Zeama de lamaie, Un praf de cardamom, 1 varf cutit, , Crema 1:, 100 gr ciocolata cu capsuni milka, 100 ml frisca lichida, Crema 2:, 100 gr ciocolata cu coffee pleasure de la milka, 100 ml frisca lichida, Crema 3:, 100 gr ciocolata cu mar si scorsitoara de la milka, editie de iarna, 100 ml frisca lichida, Crema 4:, 1 plic praf pentru crema de vanilie de la dr oetker, Crema 5:, 1 plic praf pentru crema cu gust de rom si ciocolata, , Crema ganache de deasupra:, , 100 gr ciocolata aamaruie, neagra (kandia 70%), 100 gr ciocolata cu lapte, 200 ml frisca, 1-2 linguri cognac

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

2 voturi

Mod de preparare

Blat alb:

Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca o alifie. Galbensusurile se presara cu sare, esenta si coaja de citrice. Separat se amesteca faina cu praful de copt dupa care se cerne si se adauga treptat in amestecul de galbenusuri. Daca aluatul este greu de lucrat puteti adauga cate o lingura doua de albus alternand cu faina si amestecand de jos in sus. Vasul in care se bat albusele trebuie sa fie foarte curat si se vor unge peretii cu jumatate de lamaie pentru a se curata orice urma de grasime. Albusurile se scot de seara de la frigider. Separati albusurile de galbenusuri cu ajutorul palmelor, asa sigur nu se va strecura galbenus. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie, la inceput la o viteza mai mica pentru cateva minute dupa care marim viteza. Aluatul va fi de consistenta celui de cozonac, foarte pufos si aerat. Se unge si se tapeteaza o forma de tort si se pune compozitia la foc potrivit pentru 40-60 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata il lasam sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie apoi blatul racit in trei. Blatul este suficient pentru un tort mai mic.

Blat de ciocolata:

O parte din nucile putin prajite la cuptor se macina mai fin si o parte se lasa mai mari. Nucile ar trebui curatae de coaja aceea amaruie. Stafidele se hidrateaza o ora in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie la fel ca la blatul alb .Ciocolata se topeste 1 minut la microunde dupa care se scoate, se mesteca in ea si se mai baga ½ minut. Untul la temperatura camerei se mixeaza dupa care se adauga la galbenusurile batute. La aceasta compozitie se adauga ciocolata topita. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. In compozitia de galbenusuri se pune cafeaua, nucile, stafidele cu tot cu cognac si se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus si se incorporeaza rapid de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma de blat tapetata si se da la cuptor vreo 40-60 de minute. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facuta inseamna ca e gata, faceti testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca un pic la cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie in trei.

Primele trei crème se pregatesc in felul urmator: se varsa 100 ml frisca intr-o cratita de teflon si se pune la foc foarte mic. Cand se incalzeste se adauga ciocolata de capsuni rupta bucati si se amesteca in ea pana se topeste ciocolata in totalitate (fara a lasa sa fiarba). Se lasa apoi la temperatura camerei sa se raceasca dupa care se pune intr-un bol si se da la frigider pana a doua zi cand se pregateste.La fel se procedeaza si cu celelalte doua crème. A doua zi este déjà intarita si se poate unge blaturile sau daca doriti sa fie mai fina se bate putin cu mixerul.
Cremele la plic se pregatesc conform instructiunilor de pe ambalaj dar se va folosi zahar pudra ca sa se topeasca mai bine.

Crema ganache de deasupra:

Se procedeaza la fel ca la primele trei crème doar ca dupa ce s-a luat de pe foc se mai lasa putin si cand este inca calda se toarna peste tortul gata montat incepand din centru. Glazura se va scurge usor si nu este nevoie sa o nivelam.Tortul va fi asezat pe un gratar pentru a se scurge din ciocolata. Dupa ce s-a racit complet se da la rece. Dupa cateva ore se aseaza si figurinele din blat si se decoreaza dupa plac.Omul de zapada si bradul le-am facut din aluatul pentru blatul alb.
Montare blat:
Blat negru, crema alba de vanilie peste care am pus cateva bucatele de ciocolata cu mar si scortisoara, blat negru, crema de capsuni, blat negru, crema cu mar si scortisoara, blat alb pe care l-am insiropat, crema de rom si cacao, blat alb insiropat, crema de cafea, blat alb insiropat si deasupra glazura.Se aseaza figurinele care au fost glazurate cu ciocolata alba si neagra.
Blat alb: Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca o alifie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de Craciun" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Torturi
Tort

Tort "Buturuga de Craciun"

Blat: Batem albusurile spuma impreuna cu apa si praful de copt,adaugam apoi zaharul cate o lingura

3 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Torturi
Tort Mos Craciun

Tort Mos Craciun

Blat :Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza

2 voturi    2 comentarii
1h 5 min
Torturi

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

3h

2 voturi

Ingrediente

  • Blat alb:
  • 6 oua
  • 250 gr zahar
  • 300 gr faina
  • 10 linguri de apa fiarta
  • 1 praf de copt
  • Un praf de sare
  • Zeama de lamaie
  • Coaja de portocale si lamaie
  • Esenta de vanilie
  • Zeama de la un compot de caise (compotul de caise sau ananas e cel mai potrivit pentru insiropat blatul)
  • Blat de ciocolata:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr unt
  • 5 oua la temperatura camerei
  • Un praf de sare
  • 100 gr nuca
  • 100 gr faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • ½ lingurita praf de cafea
  • 1 lingura de stafide
  • 1 lingura rom
  • 2 linguri cognac
  • 100 gr zahar
  • Zeama de lamaie
  • Un praf de cardamom
  • 1 varf cutit
  • Crema 1:
  • 100 gr ciocolata cu capsuni milka
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 2:
  • 100 gr ciocolata cu coffee pleasure de la milka
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 3:
  • 100 gr ciocolata cu mar si scorsitoara de la milka
  • editie de iarna
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 4:
  • 1 plic praf pentru crema de vanilie de la dr oetker
  • Crema 5:
  • 1 plic praf pentru crema cu gust de rom si ciocolata
  • Crema ganache de deasupra:
  • 100 gr ciocolata aamaruie
  • neagra (kandia 70%)
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 200 ml frisca
  • 1-2 linguri cognac

Raporteaza reteta

Retete
de susu
Gem de capsuni cu banane

Gem de capsuni cu banane

Bananele se înțeleg bine cu parfumul capsunilor, nu încurcă deloc gustul ba chiar se completează

0 voturi    0 comentarii
3h
Conserve si muraturi
Frigarui asortate

Frigarui asortate

Un preparat usor si sanatos de servit pe timpul verii. Prepari un amestec din otet, mustar, sosul

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Retete la gratar
Supa crema de conopida

Supa crema de conopida

Calim ceapa dupa care adaugam morcovul ras si apoi celelalte legume taiate potrivit. Conopida o desfacem

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Supe de legume
Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort Lela Tort Lela

Literele de ciocolata alba: Se topeste ciocolata alba, pe baie de aburi sau in vasul de la chocolate fondue si se toarna in formele

1 vot    0 comentarii
3h
Retete de Pasti
Tort Ou de Paste Tort Ou de Paste

Oul de ciocolata se desface in jumatati, cu grija sa nu se strice. Eu am folosit un cutit de bucatarie cu lama foarte subtire si zimtata. Blat: Batem

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Retete de Pasti