autor:

susu

» » Torturi

Tort de Craciun

Autor: susu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 noiembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: susu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 noiembrie 2014

Ingrediente
Blat alb:, , 6 oua, 250 gr zahar, 300 gr faina, 10 linguri de apa fiarta, 1 praf de copt, Un praf de sare, Zeama de lamaie, Coaja de portocale si lamaie, Esenta de vanilie, Zeama de la un compot de caise (compotul de caise sau ananas e cel mai potrivit pentru insiropat blatul), , Blat de ciocolata:, , 100 gr ciocolata amaruie, 50 gr ciocolata cu lapte, 100 gr unt, 5 oua la temperatura camerei, Un praf de sare, 100 gr nuca, 100 gr faina, 2 lingurite praf de copt, ½ lingurita praf de cafea, 1 lingura de stafide, 1 lingura rom, 2 linguri cognac, 100 gr zahar, Zeama de lamaie, Un praf de cardamom, 1 varf cutit, , Crema 1:, 100 gr ciocolata cu capsuni milka, 100 ml frisca lichida, Crema 2:, 100 gr ciocolata cu coffee pleasure de la milka, 100 ml frisca lichida, Crema 3:, 100 gr ciocolata cu mar si scorsitoara de la milka, editie de iarna, 100 ml frisca lichida, Crema 4:, 1 plic praf pentru crema de vanilie de la dr oetker, Crema 5:, 1 plic praf pentru crema cu gust de rom si ciocolata, , Crema ganache de deasupra:, , 100 gr ciocolata aamaruie, neagra (kandia 70%), 100 gr ciocolata cu lapte, 200 ml frisca, 1-2 linguri cognac

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

2 voturi

Mod de preparare

Blat alb:

Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca o alifie. Galbensusurile se presara cu sare, esenta si coaja de citrice. Separat se amesteca faina cu praful de copt dupa care se cerne si se adauga treptat in amestecul de galbenusuri. Daca aluatul este greu de lucrat puteti adauga cate o lingura doua de albus alternand cu faina si amestecand de jos in sus. Vasul in care se bat albusele trebuie sa fie foarte curat si se vor unge peretii cu jumatate de lamaie pentru a se curata orice urma de grasime. Albusurile se scot de seara de la frigider. Separati albusurile de galbenusuri cu ajutorul palmelor, asa sigur nu se va strecura galbenus. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie, la inceput la o viteza mai mica pentru cateva minute dupa care marim viteza. Aluatul va fi de consistenta celui de cozonac, foarte pufos si aerat. Se unge si se tapeteaza o forma de tort si se pune compozitia la foc potrivit pentru 40-60 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand e gata il lasam sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie apoi blatul racit in trei. Blatul este suficient pentru un tort mai mic.

Blat de ciocolata:

O parte din nucile putin prajite la cuptor se macina mai fin si o parte se lasa mai mari. Nucile ar trebui curatae de coaja aceea amaruie. Stafidele se hidrateaza o ora in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat. Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie la fel ca la blatul alb .Ciocolata se topeste 1 minut la microunde dupa care se scoate, se mesteca in ea si se mai baga ½ minut. Untul la temperatura camerei se mixeaza dupa care se adauga la galbenusurile batute. La aceasta compozitie se adauga ciocolata topita. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. In compozitia de galbenusuri se pune cafeaua, nucile, stafidele cu tot cu cognac si se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus si se incorporeaza rapid de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma de blat tapetata si se da la cuptor vreo 40-60 de minute. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facuta inseamna ca e gata, faceti testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca un pic la cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul. Se taie in trei.

Primele trei crème se pregatesc in felul urmator: se varsa 100 ml frisca intr-o cratita de teflon si se pune la foc foarte mic. Cand se incalzeste se adauga ciocolata de capsuni rupta bucati si se amesteca in ea pana se topeste ciocolata in totalitate (fara a lasa sa fiarba). Se lasa apoi la temperatura camerei sa se raceasca dupa care se pune intr-un bol si se da la frigider pana a doua zi cand se pregateste.La fel se procedeaza si cu celelalte doua crème. A doua zi este déjà intarita si se poate unge blaturile sau daca doriti sa fie mai fina se bate putin cu mixerul.
Cremele la plic se pregatesc conform instructiunilor de pe ambalaj dar se va folosi zahar pudra ca sa se topeasca mai bine.

Crema ganache de deasupra:

Se procedeaza la fel ca la primele trei crème doar ca dupa ce s-a luat de pe foc se mai lasa putin si cand este inca calda se toarna peste tortul gata montat incepand din centru. Glazura se va scurge usor si nu este nevoie sa o nivelam.Tortul va fi asezat pe un gratar pentru a se scurge din ciocolata. Dupa ce s-a racit complet se da la rece. Dupa cateva ore se aseaza si figurinele din blat si se decoreaza dupa plac.Omul de zapada si bradul le-am facut din aluatul pentru blatul alb.
Montare blat:
Blat negru, crema alba de vanilie peste care am pus cateva bucatele de ciocolata cu mar si scortisoara, blat negru, crema de capsuni, blat negru, crema cu mar si scortisoara, blat alb pe care l-am insiropat, crema de rom si cacao, blat alb insiropat, crema de cafea, blat alb insiropat si deasupra glazura.Se aseaza figurinele care au fost glazurate cu ciocolata alba si neagra.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de Craciun" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort de Craciun

Tort de Craciun

Mod de preparare blat: Ouale se separa, iar galbenusurile se bat cu mixerul impreuna cu jumatate

21 voturi    11 comentarii
1h 55 min
Prajituri
Tort

Tort "Mos Craciun"

Preparare blaturi: Se fac doua blaturi,unul alb si cel de-al doilea cu cacao. Se bat albusurile

3 voturi    1 comentariu
2h 30 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

3h

2 voturi

Ingrediente

  • Blat alb:
  • 6 oua
  • 250 gr zahar
  • 300 gr faina
  • 10 linguri de apa fiarta
  • 1 praf de copt
  • Un praf de sare
  • Zeama de lamaie
  • Coaja de portocale si lamaie
  • Esenta de vanilie
  • Zeama de la un compot de caise (compotul de caise sau ananas e cel mai potrivit pentru insiropat blatul)
  • Blat de ciocolata:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr unt
  • 5 oua la temperatura camerei
  • Un praf de sare
  • 100 gr nuca
  • 100 gr faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • ½ lingurita praf de cafea
  • 1 lingura de stafide
  • 1 lingura rom
  • 2 linguri cognac
  • 100 gr zahar
  • Zeama de lamaie
  • Un praf de cardamom
  • 1 varf cutit
  • Crema 1:
  • 100 gr ciocolata cu capsuni milka
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 2:
  • 100 gr ciocolata cu coffee pleasure de la milka
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 3:
  • 100 gr ciocolata cu mar si scorsitoara de la milka
  • editie de iarna
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema 4:
  • 1 plic praf pentru crema de vanilie de la dr oetker
  • Crema 5:
  • 1 plic praf pentru crema cu gust de rom si ciocolata
  • Crema ganache de deasupra:
  • 100 gr ciocolata aamaruie
  • neagra (kandia 70%)
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 200 ml frisca
  • 1-2 linguri cognac

Raporteaza reteta

Retete
de susu
Salata Greceasca susu

Salata Greceasca susu

Se spala rosiile, se usuca si se taie in patru; Se curata de coaja castravetele si se taie cubulete;

6 voturi    1 comentariu
30 min
Salate de legume
Salata de orez cu legume si creveti

Salata de orez cu legume si creveti

Se pun la fiert 2 pahare de apa ( acelasi pahar cu care s-a masurat orezul) un praf de sare, si un

12 voturi    1 comentariu
1h
Salate reci
Salata indragostitilor

Salata indragostitilor

Taiati fructul de avocado in doua jumatati Curatati coaja si scoateti samburele Cu o lingura,

1 vot    0 comentarii
40 min
Salate reci
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si menta Tort cu ciocolata si menta

Se piseaza biscuitii in blender, se adauga untul, se amesteca, apoi se rastoarna in forma de tort de 22 cm diametru, iar dupa ce s-a

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel Deliciu cu mascarpone, pere si caramel

Perele le curatam de coaja si le taiem in jumatati, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Le punem intr-o tigaie cu scortisoara, cuisoarele,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Tort cu iaurt