autor:

Fara foto

» » Torturi

Tort de Iarna

Autor: monica buzlea (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 decembrie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: monica buzlea (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 decembrie 2008

Ingrediente
4 gutui / 4 mere, 200g nuci sfaramate si prajite, 12 oua, 21-22 lg. zahar, 4 lg. faina, 1 l lapte, 500 ml. smantana ptr. frisca, un praf de scortisoara, 1 lg.lamaie rasa, vanilie, rom, , 1/2 plic bicarbonat stins cu 1 lg. otet / un praf de copt, 1/2 lingurita sare, 1 lg. ulei, 1 lg. unt /margarina

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

14 voturi

Mod de preparare

Se pregateste in prealabil:
1.Oala: Se foloseste o oala larga, cu inaltimea de cel putin o palma, in care se lasa sa se topeasca 4-5 linguri de zahar pana are culoarea bruna, se ung toti peretii vasului cu zaharul topit, pe toata inaltimea, apoi se lasa la racit. Dupa ce se raceste se unge cu o bucatica de unt tot vasul si se aseaza merele taiate felii pe fund.
2.Gutuile + nuci
Se taie 4 gutui in cuburi , nu prea mari si se calesc cu 2 lg. zahar pana sunt moi. Se adauga un praf de scortisoara. Apoi se lasa la racit.
Nucile se sfarama cu un sucitor si se prajesc…se sufla cojile dupa prajire.
A. Primul strat al tortului: Crema de zahar ars
Se bat cele 8 oua spuma cu cele 8 linguri de zahar, se adauga lamaia rasa+vanilie. Se amesteca cu laptele si se pune in vasul pregatit ca mai sus, la foc potrivit. Crema de zahar ars este gata in momentul cand are culoarea brun inchis, se desprinde de peretii vasului si nu se lipeste de degete la pipairea suprafetei.
B. Al doilea strat: gutuile + nuca
Se vor pune gutuile pregatite peste stratul de crema de zahar ars atunci cand aceasta este gata, impreuna cu 100g nuci presarate. Se lasa la cuptor la foc mic.
C. Al treilea strat: Aluatul
Se despart 4 oua in galbenusuri si albusuri. Galbenusurile se amesteca cu sarea si uleiul.
Albusurile se bat spuma f. bine apoi se adauga 4 lg. zahar (preferabil pudra ) - toate o data pana se intareste. Se adauga 4 lg. faina amestecata cu praful de copt, in ploaie, si se amesteca f. usor, de jos in sus.
In vasul cu galbenusuri de pune bicarbonatul + 1 lg. otet . Va creste compozitia si se va forma o spuma care se adauga la albusuri si se amesteca usor + putin rom.
Compozitia obtinuta se pune peste cele doua straturi deja formate si se mai lasa cateva minute la cuptor pana prinde culoare, si se incearca aluatul cu un pai pentru a vedea daca e gata.
Tortul obtinut se poate rasturna in 15-30 min. de la scoatarea din cuptor pe farfuria dorita (se pune farfuria pe gura vasului, apoi seintoarce vasul ) si se lasa la racit. E mai bine a se orna a doua zi, deoarece zaharul ars si fructele isi vor lasa un sirop foarte gustos si vor insiropa aluatul care in acest moment este dedesubt.
D. Ornarea: frisca (recomand Milli – are tot ce-i trebuie in ea si nu dai gres)+ fructe sau nuci cu zahar ars.
Se bate bine smantana – e gata cand se intoarce vasul cu fata in jos si nu pica frisca.
Se pune pe tort dupa ce acesta se raceste pentru a nu se inmuia frisca.
Se orneaza frumos cu :
1. fructe divers colorate …sau..
2. se topeste zahar intr-o cratita si se adauga cele 100g nuci ramase. Compozitia se rastoarna repede – cand inca este fierbinte- pe suprafata unei folii de aluminiu care-I asezata pe un tocator. Se lasa sa se raceasca. Dupa racire se sfarma cu sucitorul si se presara peste frisca…e foarte gustos si crocant.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de Iarna" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort de iarna

Tort de iarna

- se bate frisca, se adauga zaharul pudra, intaritorul de frisca, se amesteca si se da la rece;

14 voturi    17 comentarii
4h
Torturi
Idee pentru tort in forma de carte

Idee pentru tort in forma de carte

Blatul se taie in doua pe verticala,iar fiecare bucata in trei felii de blat pe orizontala.Se umple

12 voturi    9 comentarii
2h
Torturi
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 08 februarie 2013

    Foarte bun si frumos decorat ! Felicitari !!!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Delicios!

  • Fara foto

    Adriana , 05 noiembrie 2009

    Arata foarte bine, felicitari! Am sa incerc si eu. sper sa imi iasa:)

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

      Interesant si racoritor...doar e de iarna.Felicitari!

    • Fara foto

      andreea , 24 iunie 2009

      Care este frisca pt prajituri?

    • samoila tudorel

      samoila tudorel (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2009

      Foarte dragut tortul, cred ca este fffff bun.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2009

      Daaaaaaaaaaa, arata bine, cred ca e delicios! Felicitari gospodinei!

    • Fara foto

      ayramanaayramana , 05 februarie 2009

      Wow, ce bine arata, vreau si eu!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

14 voturi

Ingrediente

  • 4 gutui / 4 mere
  • 200g nuci sfaramate si prajite
  • 12 oua
  • 21-22 lg. zahar
  • 4 lg. faina
  • 1 l lapte
  • 500 ml. smantana ptr. frisca
  • un praf de scortisoara
  • 1 lg.lamaie rasa
  • vanilie
  • rom
  • 1/2 plic bicarbonat stins cu 1 lg. otet / un praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lg. ulei
  • 1 lg. unt /margarina

Raporteaza reteta

Floare de colt (Chef de cuisine)

Foarte bun si frumos decorat ! Felicitari !!!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si menta Tort cu ciocolata si menta

Se piseaza biscuitii in blender, se adauga untul, se amesteca, apoi se rastoarna in forma de tort de 22 cm diametru, iar dupa ce s-a

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel Deliciu cu mascarpone, pere si caramel

Perele le curatam de coaja si le taiem in jumatati, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Le punem intr-o tigaie cu scortisoara, cuisoarele,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Tarta cu fructe
Black Friday Oster Romania
Black Friday Oster Romania