autor:

husni

» » Torturi

Tort de mere

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 23 martie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 23 martie 2010

Ingrediente
Tortul acesta,l-am inventata iesit o bunatate., Blatul l-am lasat prea mult in cuptors-a ars putintrebuia sa-l las cca 35 de minutel-am lasat cca 45.Cuptorul meu e “fierbinte”,am uitat., Aveam multe mere,in casatrebuia sa le folosescsi asa a iesit tortul asta.A fost f bunil laud,deoarece,nu ma asteptam sa fie asa bun., Pt.amatorii de prajituri,torturi...cu mere este un deliciu., , Pt.blat:-7 oua, -175 g faina, -1/2 lingurita de praf de copt(se poate, si fara), -200 g zahar, -1/2 lingurita de coaja de lamiie, -1/2 lingurita de coaja de portocala, -1/2 lingurita de vanilie(pudra), , Pt.crema:-1 kg mere, -cca 20 g unt, -zahar(dupa gust), -1/2 lingurita de scortisoara, -cca ½ lingurita de coaja de lamiie, -4-5 linguri de frisca(sau dupa gust), , Pt. sirop:-150 g zahar tos, -400 ml apa, -50-100 ml rom(sau ½ fiola esenta de, rom), , , , Pt.imbracat tortul:-cca 500- 600 ml frisca lichida si cam 2 pachete (dr.Oetker)de intaritor de frisca

Dificultate: Medie Timp: 5h

22 voturi

Mod de preparare

Pt.blat,se face un pandispan,asa:albusurile se bat spuma,tare;se pune zaharul(si 1 lingura zeama de lamiie);se bate,in continuare,pina ce zaharul e topit,iar compozitia e f.tare.
Pe urma se pun galbenusurile si aromele(coaja de lamiie si portocala,vanilia);se bate,totul,in continuare,dar nu mult,doar pina ce compozitia e omogen.Apoi,se pune faina(cernuta cu praful de copt) si cu o lingura de lemn se amesteca usor.
Aceasta compozitie(blatul) se pune intr-o forma de tort(nu neaparat detasabila),cu hirtie de copt,apoi se da la cuptorul,preincalzit,cca 40 minute(depinde de cuptor),la foc mediu.
Cind blatul e gata, se lasa sa se raceasca.
In timpul acesta facem crema:merele(eu am pus cam 1 kg si un sfert) se curate si se rad;se pun,apoi,intr-o cratita cu untul,scortisoara si zahar dupa gust.Se lasa pe foc,mestecind din cind in cind,pina ce nu mai au zeama si lucesc.Se iau de pe foc,se potrivesc de zahar(sa nu fie f.dulci,deoarece le amestecam cu frisca indulcita,putin).Se lasa sa se raceasca;in timpul acesta,batem frisca(cu intaritorul de frisca);o idulcim(cu zahar pudra),dupa gust.O punem in frigider.
In merele calite,reci,punem 4-5 linguri de frisca(din cantitatea de frisca batuta );se amesteca,usor,apoi,se pune in frigider.
Pt.sirop,se caramelizeaza zaharul;peste zaharul caramelizat,se pune apa fierbinte,cu grija,sa nu ne ardem.Lasam totul sa fiarba,la foc mic,pina cind zaharul e dizolvat.Pe urma,se ia de pe foc;cind siropul e rece,se pune (in sirop) romul.
Asamblare:blatul,rece,se taie in 3(orizontal).Pe o forma(unde vrem sa punem tortul),punem o bucata de blat(din cele 3);o insiropam(cu sirop de zahar ars)apoi punem ½ din crema de mere;punem inca o bucata,o insiropam si punem a 2-ajumatate de crema;punem a 3-a parte de blat;insiropam.Apoi,imbracam tortul in frisca batuta(cea pusa in frigider).
Apoi se orneaza,dup plac.Se lasa la frigider cel putin 4-5 ore;eu las peste noapte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de mere" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu mere

Tort cu mere

Mai intai curatam merele de coaja le scoatem mijlocul cu seminte.Tapetam o forma rotunda cu unt.Facem

6 voturi    5 comentarii
1h 50 min
Torturi
Tort cu mere si crema de zahar ars

Tort cu mere si crema de zahar ars

Topim zaharul intr-o cratita rotunda in care vom face tortul. Cand s-a topit si s-a caramelizat zaharul

143 voturi    19 comentarii
1h 15 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 18 %
389.99 lei
319.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Irina Buliga , 29 iunie 2013

    mie ami plac toate prajiturile see you mere si tortu binenteles.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Cami ce ai pus pe el fistic, sau nuca de cocos verde?

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

    L-ai ornat tare frumos!Felicitari!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      O minunatie de tort, arata tare bine, felicitari!

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 25 martie 2010

      Superb! Nota 10 cu steluta!

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 25 martie 2010

      Felicitari! A iesit un tort minunat! Sa-mi pastrezi si mie o felie , te rog!

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      Nu e ars, e crescut frumos, crema e buna, e ornat frumos, intr-un cuvant ... EXCELENT!!!

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      Multumesc muuuuuult !Aprecieile voastre ma lasa fara cuvinte. Ana catalina focsa,deasupra am pus "pistatia";i se spune si "fistic"(cred);nu stiu daca este in Romania. Mie imi place sa folosesc la decor;imi place verdele.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      O minunatie...

    • Fara foto

      Silvia , 24 martie 2010

      Arata minunat.Tot ce este cu mere imi place.

    • jsabrina

      jsabrina (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      FElicitari arata super !

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      Waw ce frumos prezentat..Felicitari..!!!Am salvat.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      tare bun a iesit,nu e ars...dar cine e perfect?Felicitari!

    • Fara foto

      Adina , 24 martie 2010

      Arata ireprosabil!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      Foarte frumos prezentat! Nota 10 cu felicitari!

    • ana catalina focsa

      ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

      Nu stiu cum sa ma exprim in cuvinte pe intelesul tuturor ca sa laud aceasta reteta.Pot sa scriu doar ca o salvez si ca am o mica curiozitate:-cu ce anume ai ornat tortul la sfarsit,adica ingredientul pus deaupra la frisca,ceva verde parca?Multumesc anticipat daca ai timp sa raspunzi..!

    • diana

      diana (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

      Cami te felicit pt prezentare si explicarea retetei !Tortul a fost foarte gustos cu siguranta !

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

      Foarte fin si aromat!***** Si ce frumos ti-a iesit blatul. Decor elegant ca intotdeauna. Felicitari si spre ca ai avut o "Mother's Day" speciala.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

5h

22 voturi

Ingrediente

  • Tortul acesta,l-am inventata iesit o bunatate.
  • Blatul l-am lasat prea mult in cuptors-a ars putintrebuia sa-l las cca 35 de minutel-am lasat cca 45.Cuptorul meu e “fierbinte”,am uitat.
  • Aveam multe mere,in casatrebuia sa le folosescsi asa a iesit tortul asta.A fost f bunil laud,deoarece,nu ma asteptam sa fie asa bun.
  • Pt.amatorii de prajituri,torturi...cu mere este un deliciu.
  • Pt.blat:-7 oua
  • -175 g faina
  • -1/2 lingurita de praf de copt(se poate
  • si fara)
  • -200 g zahar
  • -1/2 lingurita de coaja de lamiie
  • -1/2 lingurita de coaja de portocala
  • -1/2 lingurita de vanilie(pudra)
  • Pt.crema:-1 kg mere
  • -cca 20 g unt
  • -zahar(dupa gust)
  • -1/2 lingurita de scortisoara
  • -cca ½ lingurita de coaja de lamiie
  • -4-5 linguri de frisca(sau dupa gust)
  • Pt. sirop:-150 g zahar tos
  • -400 ml apa
  • -50-100 ml rom(sau ½ fiola esenta de
  • rom)
  • Pt.imbracat tortul:-cca 500- 600 ml frisca lichida si cam 2 pachete (dr.Oetker)de intaritor de frisca

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Cami ce ai pus pe el fistic, sau nuca de cocos verde?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort Padurea Neagra Tort Padurea Neagra

Este un tort foarte placut la gust... aroma de cirese este senzationala, iar despre alcool, pot zice ca nici nu se simte. Chiar a fost

1 vot    0 comentarii
5h
Torturi
Tort Anca, cu nuca Tort Anca, cu nuca

Pentru onomastica mea, am pregatit un tort de toamnă cu nuci rumenite, cremă de brânză şi struguri albi Pentru ca nuca

1 vot    2 comentarii
3h
Dulciuri diverse
Tort cu kiwi si visine din dulceata