Ingrediente
3-4 mere, 8 oua, 18 linguri zahar, 3 linguri faina, 500 ml lapte, 50 g unt, esenta rom, scortisoara, 300 ml frisca, 1 pliculet zahar vanilat, 1 praf de copt
Dificultate: Medie | Timp: 1h 30 min
46 voturi
Mod de preparare
Dupa ce zaharul s-a caramelizat intr-o culoare aramie, il intindem pe peratii laterali ai formei, cu mare grija sa nu va picurati cu el(arde puternic). Lasam forma la rece sa se intareasca zaharul pina pocneste in forma.
Merele le curatam de coaja si cotor si le taiem feliute. Le asezam in forma cu zaharul caramel racit, le presaram cu scortisoara si zahar si presaram deasupra cateva bucatele de unt.
Dam forma la cuptorul dinainte incalzit cam 20 minute sa se inmoaie merele.
Intre timp amestecam 5 oua intregi cu 5 linguri zahar si un zahar vanilat pina se albeste crema, apoi adaugam incet laptele, esenta de rom si mixam in continuare.
Dupa ce merele s-au inmuiat turnam aceasta compozitie peste mere si o lasam la cuptor 30 minute.
Pina se coace crema de zahar ars, preparam pandispanul din 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri faina, praful de copt( coaja rasa de lamaie-optional).
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul pina isi dubleaza volumul; albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Faina o amestecam cu praful de copt apoi o adaugam la galbenusuri, amestecam bine si cu grija adaugam albusurile si amestecam de jos in sus cu o lingura.
Turnam pandispanul peste crema de zahar ars inchegata si-l lasam sa se coaca.
Testam cu scobitoarea daca este copt.
Cand tortul este gata , il dam la rece pe un platou ce l-am pus peste forma si am rasturnat tortul cu susul un jos. Il lasam asa macar 4 ore sau mai bine pina a doua zi. Abia apoi scoatem forma si ornam tortul cu frisca.
Este un tort delicios, neindicat diabeticilor...
Pofta mare !
Ringheanu Simona , 18 aprilie 2015
Este senzație ....este pe placul copiilor si al întregii familii. ...este unicul tort care l -am repetat de nenumărate ori si o sa il repet incontinuare ...este singurul la care nu am emoții ca pot greși ceva ....mulțumim frumos pentru rețeta !
Bogdan Valentin Dracea , 10 iulie 2014
foarte bun
Mioara Chebac , 11 mai 2014
Mi-au spus ,cei care au mancat,ca nu era suficient de dulce,dar mie mi-a placut ,e deosebit. :)
Sidy (Chef de cuisine) , 11 mai 2014
Fi sigura ca vei fi incantata de el....si mai ales de aroma ! Sa ne spui cum a fost !
Toncean Sidonia , 11 mai 2014
Fi sigura ca vei fi incantata de el....si mai ales de aroma ! Sa ne spui cum a fost !
Mioara Chebac , 10 mai 2014
Azi am facut si eu tortul,inca nu l-am gustat , astept sa treaca 4 ore si sa il ornez.Pot sa spun ca e simplu de facut,sa vedem si daca se sustine...sa nu se faca fleasca..,dar nu cred..cred ca e bine. :)
Cosmina Molnar , 11 ianuarie 2014
suprer bun!!
Adriana Eaa , 12 septembrie 2013
Super delicios! multumim pt reteta!
anca (Chef de cuisine) , 15 iulie 2013
Draga Sidy, sa stii ca am facut tortul tau, e o nebunie! Foarte usor de facut.Singurul lucru pe care l am modificat e ca am pus doar 1lingura si jumate de faina, ca sa fie un picture mai aerat pandispanul.In rest am respectat intocmai.Multumesc frumos pt partajare!
Eu Noi , 15 iulie 2013
Draga Sidy, sa stii ca am facut tortul tau, e o nebunie! Foarte usor de facut.Singurul lucru pe care l am modificat e ca am pus doar 1lingura si jumate de faina, ca sa fie un picture mai aerat pandispanul.In rest am respectat intocmai.Multumesc frumos pt partajare!
mirey (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2010
Foarte gustos!
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 martie 2010
Arata tare bine!
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 martie 2010
O bunatate!
lia , 09 martie 2010
Foarte gustos !
valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 martie 2010
Tare delicios trebuie sa fie!!!
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 07 martie 2010
Super aromat!*****
Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 02 martie 2010
DE-LI-CIOS.
marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 01 martie 2010
e asa de bunnnnnnnnnnnnn
Alice85 (Chef de cuisine) , 28 februarie 2010
*****Arata superr
husni (Chef de cuisine) , 28 februarie 2010
Delicios tortul acesta.Eu pun merele,taiate in jumatate.