Se pune zaharul pe foc direct in oala in care facem tortul. Amestecam mereu pana se topeste dupa care se tapeteaza bine peretii vasului cat este inca cald. Dupa ce s-a racit se unge cu unt si se aseaza merele deja pregatite. Se curate merele de coaja si se scoate cotorul si semintele. Daca gemul nu are nuca il putem amesteca noi cu putina nuca prajita si taiata bucati. Se umplu merele foarte bine pana sus si se lovesc de masa ca sa intre cat mai mult. Se presara scortisoara peste ele si se da la cuptor pentru 10-15 minute sa se inmoaie putin merele pana face spuma pe margini. Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne. Albusurile la temperatura camerei se mixeaza pe jumatate cu putina zeama de lamaie dupa care se continua cu ½ din cantitatea de zahar. Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar, esentele coaja de citrice un praf de sare si cognac. Le adaugam la albusuri si treptat cate doua linguri de faina. O sa rezulte un aluat foarte pufos pe care-l varsam peste mere. Aluatul trebuie sa intre bine intre mere si atentie ca merele sa nu fie lipite de oala astfel incat sa fie aluat intre mere si forma. Dam la cuptor pentru 30-40 de minute si facem testul cu scobitoarea. Lasam sa se raceasca cu usa intredeschisa la cuptor dupa care rasturnam tortul pe un platou. Se serveste a doua zi rece de la frigider. Tortul este foarte insiropat deci nu necesita sirop. Mai putem umple merele si cu stafide hidratate in cogan si rom. Tortul mai poate fi decorat cu frisca naturala sau bezea din albusuri. Eu am folosit gem de prune cu nuca si capsuni. De preferat sa folosim mere mai mici si sa lasam merele la cuptor sa se inmoaie bine.

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii