tort de mere si frisca.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • mere (8-10, de aceeasi marime daca este posibil);
  • - 150-200 gr zahar pentru caramel;
  • - 6 oua;
  • - 6 linguri de zahar;
  • - 6 linguri de faina;
  • - vanilie;
  • - 300-400 gr frisca.

Mod de preparare

Se alege o cratita larga, emailata de preferinta, in care se aseaza merele cu codita in sus, unul linga altul (in cercuri) pentru a afla de cite avem nevoie. Merele se spala, se curata de coaja si se scobesc cu grija de seminte.

Intre timp, in cratita curata, se pun cele 150-200 gr zahar si se lasa pe foc pina se caramelizeaza (face un pic de spuma), apoi prin rasucire rapida a cratitei se intinde zaharul pe fund si cit mai sus pe peretii acesteia. Se aseaza in cratita cu caramel inca fierbinte merele curatate, in cercuri (exact ca atunci cind am determinat numarul lor), in scobitura fiecarui mar se adauga cite o lingurita de dulceata (visine, cirese, capsuni, gutui etc.) sau una de miere si se presara putin zahar deasupra, peste toate. Se da cratita cu mere la cuptor (incins in prealabil) si se lasa acolo la foc mediu cca. 1/2 de ora sau pina se coc merele (sint moi la usoara apasare).

Cind merele sint aproape coapte, se bate compozitia de blat care va fi turnata deasupra lor.

Se bat cele 6 albusuri bine (pentru a fi mai spumoase se pot adauga 3 linguri de apa rece), se dauga zaharul, vanilia si cind compozitia nu mai cade de pe tel se adauga treptat fiecare galbenus si la sfirsit faina. Cu faina nu se mai bate, doar se amesteca usor pentru a nu-i sparge toate bulele de aer.

Se scoate cratita cu mere coapte din cuptor si deasupra lor se toarna compozitia de mai sus. Se mai coace cca. 25-30 de minute (se verifica dupa primele 20 de minute, apasind usor cu degetul - daca blatul s-a copt revine rapid la forma initiala), apoi se scoate din cuptor si se rastoarna imediat pe un platou cu merele in sus (ce ramine lipit de cratita se da usor jos si adauga peste mere). Se lasa sa se raceasca.

Dupa ce blatul cu mere s-a racit, se acopera din belsug cu frisca si se orneaza dupa preferinta. Tortul se serveste rece, de la frigider.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa

Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa

Incearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...

Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise