autor:

Timea

» » Torturi

Tort Dobos (mic)

Autor: Timea (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 20 februarie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Timea (Chef de cuisine)   
Specific:  

Ungaria


Reteta postata pe: 20 februarie 2014

Ingrediente
Blat:, 4 oua, 85 gr zahar, 80 gr faina, 20 gr unt, un varf de sare, , Crema:, 2 oua, 150 gr zahar, 1 plic zahar vanilat, 100 gr ciocolata neagra + o lingura de unt, 180 gr unt 82 % grasime, 2 linguri cacao, , Caramel: 100 gr zahar, Altele: unt pt uns tava, (pt o tava mai mare adaptati/dublati cantitatile)

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

15 voturi

Mod de preparare

Intr-un bol mixam sau batem cu un tel albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile le frecam cu untul topit si racit si le adaugam peste spuma. La final incorporam faina folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lasa spuma.



Din aceasta compozitie coacem in tava tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt, 6 foi. Eu am folosit o tava rotunda cu diametrul de 17 cm. Lasam la cuptor aprox 10 minute la 180 de grade, dar in functie de cuptor mai bine verificati cand e blatul copt. Aluatul il tinem la frigider in acest timp si cand luam din el luam de pe margine.



O sa dureze ceva timp aceasta operatiune pana coaceti pe rand fiecare foaie.



Crema:

Intr-un vas rezistent la caldura amestecam ouale cu zaharul si zaharul vanilat si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si mixam cu mixerul.



Separat intr-un alt vas punem ciocolata rupta bucatele impreuna cu o lingura de unt si o topim pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca putin (cat sa nu fie fierbinte) apoi o adaugam treptat peste compozitia de oua mixand de fiecare data.



Intr-un bol mixam untul pana devine foarte cremos. Cacaua o putem adauga in unt cand mixam sau in compozitia cealalta cu ciocolata. La final impreunam cele doua compozitii adaugand din crema de ciocolata, cate putin, la crema de unt.



Asamblare:



Asezam pe un platou pima foaie si o ungem cu crema, apoi procedam la fel cu restul de 4 foi. In total 5 foi pt. ca una vine unsa cu caramel. Ungem tot tortul cu crema si deasupra facem 8 moturi peste care urmeaza sa vina asezate triunghiurile cu caramel.



Pentru caramel punem vasul cu zaharul pe foc si lasam sa se caramelizeze. Zaharul trebuie sa fie complet topit dar atentie sa nu fie ars. (din graba nu am reusit sa mai fac poze si la aceasta etapa dar am sa fac cu siguranta data viitoare). Blatul il taiem in doua mai intai (o sa fie mai usor de manevrat). Ungem prima jumatate cu caramel si nivelam frumos si cu un cutit uns cu putin unt taiem triunghiurile. Mai intai taiem jumatatea in doua, apoi fiecare bucata inca o data in doua. Procedam la fel si cu cealalta jumatate. Trebuie sa ne miscam repede pentru ca se intareste destul de repede caramelul.



Triunghiurile obtinute le asezam peste moturile de crema.



Dam tortul la frigider 2-3 ore inainte de a-l servi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos (mic)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort de ciocolata, vanilie si fructe

Tort de ciocolata, vanilie si fructe

Am facut un tort cum n-am mai facut niciodata pana acum, de ziua mamei mele. Am facut blatul cu gem.

59 voturi    19 comentarii
2h 30 min
Torturi
Tort cu multa ciocolata

Tort cu multa ciocolata

Blat: Se bat albusurile cu zaharul. Se freaca galbenusurile cu un praf de sare si cu uleiul adaugat

42 voturi    24 comentarii
4h
Torturi

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ruth Gedasi , 01 martie 2015

    DELICIOS

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2014

    Un deliciu!!!

  • Catalin_Cincu

    Catalin_Cincu (Bucatar) , 23 septembrie 2014

    Delicios!

    • Fara foto

      Mariana Miron , 13 septembrie 2014

      Daca esti responsabil, increzator, perseverent si hotarat sa-ti capeti independenta financiara nu-ti ramane decat sa soliciti informatii la adresa de email: exclusiv_afaceri@yahoo.com.

    • Fara foto

      Rodica Georgescu , 23 februarie 2014

      Excelent pt 2 persoane..am sa-l fac...<3

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 22 februarie 2014

      foarte aspectosi mai mult ca sigur GUSTOS

    • Fara foto

      Simona Maria , 21 februarie 2014

      super retete

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

15 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 85 gr zahar
  • 80 gr faina
  • 20 gr unt
  • un varf de sare
  • Crema:
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 100 gr ciocolata neagra + o lingura de unt
  • 180 gr unt 82 % grasime
  • 2 linguri cacao
  • Caramel: 100 gr zahar
  • Altele: unt pt uns tava
  • (pt o tava mai mare adaptati/dublati cantitatile)

Raporteaza reteta

Retete
de Timea
Prajitura cu mar si scortisoara

Prajitura cu mar si scortisoara

Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma cu mixerul apoi se adauga zaharul si mixam

12 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Tort de biscuiti cu budinca

Tort de biscuiti cu budinca

Intr-un bol se zdrobesc biscuitii cu mana si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao. Laptele se

10 voturi    4 comentarii
1h 40 min
Torturi
Placinta de cartofi si ceapa

Placinta de cartofi si ceapa

E foarte usor de facut, iar imaginile practic nici nu mai necesita explicatii! - se curata ceapa

22 voturi    11 comentarii
3h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

Un deliciu!!!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort alpahores Tort alpahores

In vasul mixerului se bat bine ouale cu zahar pana devin o compozitie spumoasa mai deschisa la culoare; se adauga uleiul si se continua

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Tort Steliana Tort Steliana

Pentru onomastica surorii mele, am pregătit un tort cu nucă, cremă cu alune de pădure, ciocolată, frişcă şi alune de pădure

1 vot    1 comentariu
3h 30 min
Dulciuri diverse
Tort mozaic