autor:

Timea

» » Torturi

Tort Dobos (mic)

Autor: Timea (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 20 februarie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Timea (Chef de cuisine)   
Specific:  

Ungaria


Reteta postata pe: 20 februarie 2014

Ingrediente
Blat:, 4 oua, 85 gr zahar, 80 gr faina, 20 gr unt, un varf de sare, , Crema:, 2 oua, 150 gr zahar, 1 plic zahar vanilat, 100 gr ciocolata neagra + o lingura de unt, 180 gr unt 82 % grasime, 2 linguri cacao, , Caramel: 100 gr zahar, Altele: unt pt uns tava, (pt o tava mai mare adaptati/dublati cantitatile)

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

15 voturi

Mod de preparare

Intr-un bol mixam sau batem cu un tel albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile le frecam cu untul topit si racit si le adaugam peste spuma. La final incorporam faina folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lasa spuma.



Din aceasta compozitie coacem in tava tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt, 6 foi. Eu am folosit o tava rotunda cu diametrul de 17 cm. Lasam la cuptor aprox 10 minute la 180 de grade, dar in functie de cuptor mai bine verificati cand e blatul copt. Aluatul il tinem la frigider in acest timp si cand luam din el luam de pe margine.



O sa dureze ceva timp aceasta operatiune pana coaceti pe rand fiecare foaie.



Crema:

Intr-un vas rezistent la caldura amestecam ouale cu zaharul si zaharul vanilat si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si mixam cu mixerul.



Separat intr-un alt vas punem ciocolata rupta bucatele impreuna cu o lingura de unt si o topim pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca putin (cat sa nu fie fierbinte) apoi o adaugam treptat peste compozitia de oua mixand de fiecare data.



Intr-un bol mixam untul pana devine foarte cremos. Cacaua o putem adauga in unt cand mixam sau in compozitia cealalta cu ciocolata. La final impreunam cele doua compozitii adaugand din crema de ciocolata, cate putin, la crema de unt.



Asamblare:



Asezam pe un platou pima foaie si o ungem cu crema, apoi procedam la fel cu restul de 4 foi. In total 5 foi pt. ca una vine unsa cu caramel. Ungem tot tortul cu crema si deasupra facem 8 moturi peste care urmeaza sa vina asezate triunghiurile cu caramel.



Pentru caramel punem vasul cu zaharul pe foc si lasam sa se caramelizeze. Zaharul trebuie sa fie complet topit dar atentie sa nu fie ars. (din graba nu am reusit sa mai fac poze si la aceasta etapa dar am sa fac cu siguranta data viitoare). Blatul il taiem in doua mai intai (o sa fie mai usor de manevrat). Ungem prima jumatate cu caramel si nivelam frumos si cu un cutit uns cu putin unt taiem triunghiurile. Mai intai taiem jumatatea in doua, apoi fiecare bucata inca o data in doua. Procedam la fel si cu cealalta jumatate. Trebuie sa ne miscam repede pentru ca se intareste destul de repede caramelul.



Triunghiurile obtinute le asezam peste moturile de crema.



Dam tortul la frigider 2-3 ore inainte de a-l servi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos (mic)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort de lamaie

Tort de lamaie

Lasati la temperatura camerei untul taiat cuburi pana devine moale dupa care amestecati cu 230 g

4 voturi    6 comentarii
1h
Torturi
Tort cu frisca si nutella

Tort cu frisca si nutella

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusul se face spuma adaugand zaharul treptat si pliculetul

12 voturi    0 comentarii
2h
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ruth Gedasi , 01 martie 2015

    DELICIOS

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2014

    Un deliciu!!!

  • Catalin_Cincu

    Catalin_Cincu (Bucatar) , 23 septembrie 2014

    Delicios!

    • Fara foto

      Mariana Miron , 13 septembrie 2014

      Daca esti responsabil, increzator, perseverent si hotarat sa-ti capeti independenta financiara nu-ti ramane decat sa soliciti informatii la adresa de email: exclusiv_afaceri@yahoo.com.

    • Fara foto

      Rodica Georgescu , 23 februarie 2014

      Excelent pt 2 persoane..am sa-l fac...<3

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 22 februarie 2014

      foarte aspectosi mai mult ca sigur GUSTOS

    • Fara foto

      Simona Maria , 21 februarie 2014

      super retete

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

15 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 85 gr zahar
  • 80 gr faina
  • 20 gr unt
  • un varf de sare
  • Crema:
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 100 gr ciocolata neagra + o lingura de unt
  • 180 gr unt 82 % grasime
  • 2 linguri cacao
  • Caramel: 100 gr zahar
  • Altele: unt pt uns tava
  • (pt o tava mai mare adaptati/dublati cantitatile)

Raporteaza reteta

Retete
de Timea
Prajitura cu mar si scortisoara

Prajitura cu mar si scortisoara

Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma cu mixerul apoi se adauga zaharul si mixam

11 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Tort de biscuiti cu budinca

Tort de biscuiti cu budinca

Intr-un bol se zdrobesc biscuitii cu mana si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao. Laptele se

10 voturi    4 comentarii
1h 40 min
Torturi
Placinta de cartofi si ceapa

Placinta de cartofi si ceapa

E foarte usor de facut, iar imaginile practic nici nu mai necesita explicatii! - se curata ceapa

22 voturi    11 comentarii
3h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

Un deliciu!!!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort Padurea Neagra Tort Padurea Neagra

Este un tort foarte placut la gust... aroma de cirese este senzationala, iar despre alcool, pot zice ca nici nu se simte. Chiar a fost

1 vot    0 comentarii
5h
Torturi
Tort Anca, cu nuca Tort Anca, cu nuca

Pentru onomastica mea, am pregatit un tort de toamnă cu nuci rumenite, cremă de brânză şi struguri albi Pentru ca nuca

1 vot    2 comentarii
3h
Dulciuri diverse
Tort festiv cu nuci