Tort Dobos

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru foi: 8 oua mari
  • 160 gr. zahar
  • 120 gr. faina
  • 80 gr. unt
  • 15 ml rom. (cantitatile sint 15 gr.faina
  • 20 gr.zahar
  • si 10 gr. unt pt. un ou pentru o foaie); crema: 250 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 3 oua
  • 80 gr. cacao sau 150 gr. ciocolata de menaj
  • 3 linguri apa si o lingura rom; glazura: 150 gr. zahar tos pt. caramel
  • 2 pachetele vanilie.

Mod de preparare

Foile: albusurile se bat spuma tare, se adauga tot zaharul tos si o lingura cu rom si se bat in continuare pina se intareste spuma. Apoi se pun toate galbenusurile si untul topit (dar rece), se amesteca prin rasturnare de 4-5 ori, se adauga toata faina si se amesteca in continuare prin rasturnare ca sa se incorporeze (nu prea mult). Dosul unei tavi se unge cu margarina, se tapeteaza cu faina.

Se pune o lingura cu virf de compozitie (sau cit e necesar pt. marimea tavii) si se intinde cu cutitul in strat subtire de 2-3 mm. Foaia se coace 4-5 min. in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu pina cind se intareste bine apoi se trece cu lama lata a unui cutit sub ea sa se desprinda bine si se coace in continuare 3-4 min. Dupa ce se scoate, se lasa sa alunece pe o suprafata dreapta. Foile nu se suprapun calde, ci numai dupa ce s-au racit si atunci se pun coli de hirtie intre ele.

Crema: cacaoa se cerne neaparat prin sita sau ciocolata se rade, untul se tine 2-3 ore afara. Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si o lingura cu rom si se bat pina cind spuma este tare, dupa aceea se pun galbenusurile si apa, castronelul se asaza pe un vas cu apa clocotita si compozitia se bate in continuare 8 min. pina ce se infierbinta bine si devine spumoasa, se insista pe fundul castronelului.

Cind se ia de pe foc se adauga cacaoa sau ciocolata, vanilia si o lingura cu rom se bate cu telul pina cind se omogenizeaza bine apoi se raceste pe un vas cu apa rece pina cind ajunge la temperatura degetului fara sa se mai amestece. Dupa aceea se pune untul moale fara a fi batut spuma si se bate cu telul pina se uniformizeaza. Se obtine o crema omogena si spumoasa.

Se asaza prima foaie pe platou si se unge cu crema, se repeta operatia pina cind se ajunge la ultima, fara sa se unga cu crema si pe aceasta. Foaia ramasa se pune pe fundul tavii, se da putin la cuptor sa se incalzeasca bine, cu usa cuptorului deschisa.

Intr-un vas zaharul se caramelizeaza, dupa ce s-a format putina spuma se ia vasul de pe foc si se toarna repede pe foaia calda, se intinde repede cu cutitul in strat foarte subtire. Cu un alt cutit incalzit pe soba se trece prin unt si se imparte foaia in jumatate, apoi sferturi, apoi felii. Se mai trece o data cutitul prin unt si se mai taie o data peste primele taieturi ca sa se taie complet bucatile.

Dupa aceea, bucatile se asaza deasupra tortului, in ordinea in care au fost taiate. Partea laterala a tortului se poate imbraca in ciocolata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Reteta de cartofi la cuptor. Cartofi la cuptor cu ulei de masline, sare, piper, condimente si ierburi aromatice. Reteta...

Cartofi la cuptor
Cotlet de vitel cu piure de mazare

Cotlet de vitel cu piure de mazare

Amestecul de mirodenii se amesteca, se pun intr-o tava si se imprastie.

Cotlet de vitel cu piure de mazare
Prajitura cu foi, crema de lamaie si jeleu de visine

Prajitura cu foi, crema de lamaie si jeleu de visine

O prajitura delicioasa, stiam ca asa va fi, inca de cand m-am gandit la aceasta combinatie care mie imi place tare mult.

Prajitura cu foi, crema de lamaie si jeleu de visine
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor