autor:

Anca E. Voicu

» » Torturi

Tort Eufrosina

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 10 octombrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 10 octombrie 2016

Ingrediente
pentru blat avem nevoie de:, 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, un praf de copt, un varf lingurita sare, 1 lingura zeama de lamaie, Putina coaja de lamaie, o ceasca ulei, , pentru crema cu alune de padure:, 2 galbenusuri, 350 ml lapte, 3 linguri zahar, 2 linguri (cu varf) faina, O jumatate de pastaie de vanilie, 100 g unt, Cateva alune de padure, 150 ml frisca, , pentru sirop avem nevoie de:, apa 350 ml, 4 linguri zahar, 1 lingurita coaja de portocala la borcan, 2 lingurite esenta de rom (sau dupa gust), , pentru ornat avem nevoie de:, 200 ml frisca lichida, 50 g ciocolata neagra, 100 g ciocolata alba, 2 linguri lapte, Flori colorate de zahar, Litere de ciocolata

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

1 vot

Mod de preparare

Pentru onomastica mamei am pregatit un tort cu pandispan cu rom, crema cu alune de padure - inspirata de aromele toamnei, glazura de vanilie, ornat cu ciocolata, frisca si floricele de zahar.

Blatul:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma, se adauga zeama de lamaie, zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, uleiul, putina coaja de lamaie, praful de copt si faina amestecand bine. Se obtine o compozitie moale, lichida care se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute. Vom obtine un pandispan alb, pufos.

Siropul:
Se fierbe intr-un ibric apa cu zaharul impreuna cu o lingurita de coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, eu il las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom sau alte esente care va plac.

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.

Crema cu alune de padure si glazura de vanilie: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se adauga si pastaia de vanilie. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine. Se lasa la racit. Daca o gustati, veti vedea ca nu este foarte dulce crema in acest moment, dar nu va faceti griji pentru ca vom mai adauga mai tarziu si altele.

Din crema obtinuta turnam intr-un castronel o mica parte, pentru a o folosi mai tarziu ca glazura pentru tort.

Se sparg alunele, nu li se inlatura pielitele, ci se prajesc intr-o craticioara cu putina sare. Nu e nevoie de ulei. Se rumenesc bine, nu va temeti daca se innegreste coaja, pentru ca oricum le vom decoji. Trebuie sa se patrunda bine inauntru. Dupa ce se racesc alunele, se decojesc si se dau prin rasnita de cafea, ca sa obtinem o pudra fina.
Acum, crema care a ramas in craticioara se amesteca bine cu alunele macinate mai devreme si cu o cescuta (aprox 150 ml) de frisca (eu folosesc Megle) batuta un pic in prealabil. Se amesteca cu mixerul ca sa se uniformizeze pudra de alune. Aceasta e crema de alune cu care se umple tortul.

Decorul:
Se incalzeste o lingura de lapte, apoi adaugam ciocolata alba rupta in bucatele si amestecam bine pana se obtine topeste ciocolata.
Pe capacul tortului se toarna ciocolata alba, apoi crema de vanilie oprita mai devreme in castronel. Apoi se bate si restul de frisca lichida pana devine matasoasa si cremoasa, dar nu tare, se orneaza lateralele tortului.
Se orneaza mai departe cu frisca, se presara si flori colorate de zahar.
Pentru o tusa finala, se incalzeste din nou putin lapte (tot o lingura), in care se pun bucatele de ciocolata neagra, se amesteca bine pana se topeste si picuram aceasta glazura peste tort. Pentru urare, am folosit litere de ciocolata cumparate, insa puteti scrie cu orice doriti.

Se da la rece inainte de servire.

Portii: 12
Timp total: aprox 2 ore
Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/09/tort-eufrosina.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Eufrosina" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Eufrosina

Tort Eufrosina

Pentru onomastica mamei, am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă cu alune de pădure, decorat

1 vot    1 comentariu
3h 30 min
Torturi
Tort cu brânză și căpșuni

Tort cu brânză și căpșuni

Intai coacem blatul, pentru care mixam ouale, zaharul, esenta si sarea timp de 25 de minute si apoi

3 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Torturi
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

1 vot

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • un praf de copt
  • un varf lingurita sare
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • Putina coaja de lamaie
  • o ceasca ulei
  • pentru crema cu alune de padure:
  • 2 galbenusuri
  • 350 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri (cu varf) faina
  • O jumatate de pastaie de vanilie
  • 100 g unt
  • Cateva alune de padure
  • 150 ml frisca
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 350 ml
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita coaja de portocala la borcan
  • 2 lingurite esenta de rom (sau dupa gust)
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frisca lichida
  • 50 g ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata alba
  • 2 linguri lapte
  • Flori colorate de zahar
  • Litere de ciocolata

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

7 voturi    4 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

2 voturi    0 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si menta Tort cu ciocolata si menta

Se piseaza biscuitii in blender, se adauga untul, se amesteca, apoi se rastoarna in forma de tort de 22 cm diametru, iar dupa ce s-a

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel Deliciu cu mascarpone, pere si caramel

Perele le curatam de coaja si le taiem in jumatati, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Le punem intr-o tigaie cu scortisoara, cuisoarele,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Torta de nuca