Tort "Lamaita"

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Tort "Lamaita"

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 lamai
  • 5 oua
  • 200 grame zahar
  • 200 grame faina
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri de apa
  • un varf de cutit de sare
  • 10 grame praf de copt
  • Crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 100 grame zahar
  • 3 galbenusuri
  • 3 plicuri vanilie
  • 50 grame amidon
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 grame de ciocolata cu adaos de 52% cacao
  • 25 grame de unt sau margarina

Mod de preparare

Blatul de chec:

Radem coaja de la cele 2 lamai pe razatoarea mica. Separam albusurile de galbenusuri si le punem in 2 boluri separate. Albusurile se bat spuma tare cu mixerul alaturi de 100 grame de zahar.

Galbenusurile cu 100 de grame zahar ramas si un varf de cutit sare se mixeaza usor, adaugandu-se treptat cele 3 linguri de ulei, 3 linguri de apa si mixeaza usor din nou.

Zeama de la cele 2 lamai se amesteca cu 10 grame de praf de copt si se toarna apoi peste compozitia de galbenusuri. Se cearna faina treptat peste galbenusuri mixand usor. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase. Se adauga albusurile batute peste compozitia de galbenusuri amestecandu-se cu o spatula de jos in sus pana se inglobeaza totul.

Am adaugat compozitia in 2 tavi de chec medii tapetate cu hartie de copt. Timpul de coacere este la 45 minute la 180 grade celsius. Faceti testul scobitorii, daca trebuie mai lasati inca putin la cuptor.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se freaca cu amidonul, iar laptele se pune intr-o cratita cu zaharul si vanilia la fiert. Pana cand laptele este fiert (va dati seama cand apar basicutele) veti pune cate 10 linguri de lapte treptat in compozitia de galbenusuri, apoi usor restul de lapte fiert amestecand continuu si sa aveti grija ca galbenusurile sa nu devina ca si o omleta.

Se adauga compozitia iar in cratita si pentru cateva secunde amestecati cu telul la flama mica pana se ingroasa. Puneti deasupra o folie de plastica pentru a nu capata acea pojghita si o lasati sa se raceasca un pic pana cand va trebui sa o puneti e blat. Feliile de tort se taie pe orizontala pe jumatate, adaugam crema intre felii si peste toata suprafata tortului cu crema ramasa. La final revenim cu glazura si cateva ornamente de decor dupa preferinta.

Glazura de ciocolata:

Se pune la bain-marie pentru a se topi impreuna cu untul, dupa care se imbraca tortul.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
Musaca de toamna

Musaca de toamna

Se indeparteaza cotorul la vinete, se spala, se sterg si se taie pe lung, in feliii groase de 1 cm.

Musaca de toamna
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor