Tort lumanare

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort lumanare

Ingrediente

  • Ingrediente pentru crusta:
  • -120 g margarina
  • -100 g zahar
  • -300 g faina (mai mult sau mai putin)
  • -50 g fistic zdrobit mai grosolan
  • -2 oua
  • -esenta de vanilie
  • -un varf de cutit de sare
  • Ingrediente pentru blat,pentru o tava de 30/40 cm:
  • -5 oua
  • -5 linguri de faina
  • -5 linguri de zahar
  • -coaja rasa de la o lamaie
  • -un varf de cutit de sare
  • Ingrediente pentru crema de iaurt:
  • -200 g iaurt grecesc
  • -200 g frisca lichida
  • -150 g zahar pudra
  • -3 foi de gelatina
  • -sucul de la o lamaie
  • -o esenta de vanilie
  • -visine dintr-un compot,borcan de 800 g
  • Ingrediente pentru decor:
  • -o lingura de zahar tos
  • -50 g ciocolata alba

Mod de preparare

Mai intai vom pregati un blat simplu: Separam ouale si albusurile le batem spuma tare cu zaharul si praful de sare. Apoi adaugam galbenusurile, amestecam la viteza mica cu mixerul, de cateva ori, apoi adaugam faina si coaja rasa de lamaie. Acum vom amesteca usor cu o paleta, fara sa scoatem tot aerul din spuma de ou.

Punem compozitia intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si punem la cuptorul de dinainte incins, la foc mediu, cam 25 de min. Cand este gata, lasam la racit .

Pentru crusta:

Intr-un bol, frecam margarina cu zaharul. Adaugam ouale si esenta de vanilie. Amestecam si apoi vom adauga faina amestecata cu praful de sare si vom framanta cu mana. Ne va iesi un aluat vartos pe care il vom lasa la frigider cam 30 de minute.

Cat se odihneste aluatul, vom pregati o forma in care sa coacem crusta. Dintr-un carton, de la o cutie de bomboane mai mare, vom confectiona un tub cu un diametru de 18 cm si o inaltime de 20 cm. Capsam imbinarile si il imbracam cu folie de aluminiu. Folia sa fie mai lunga decat tubul, pentru a putea indoi marginile in interior.

Pe masa de lucru, presaram faina si punem bucata de aluat. Intindem intr-o foaie, groasa cam de 5 mm. Rulam foaia de aluat in jurul tubului si imbinam marginile, lipindu-le cu ou batut. Fisticul il vom taia cu cutitul marunt si il presaram pe masa de lucru. Apoi trecem forma prin fisticul maruntit, nu inainte de a unge cu ou batut.

Punem intr-o tava infainata si punem la cuptorul de dinainte incins, cam 30 de min la foc mediu. Cand este gata, lasam sa se raceasca, desfacem marginile foliei de aluminiu si tragem forma de carton afara. Cu grija, scoatem si folia de aluminiu si crusta este gata.

Dupa diametrul crustei, vom decupa din blatul pe care l-am pregatit, 3 cercuri.

Le lasam la o parte si vom pregati crema:

Gelatina o punem la rehidratat dupa instructiunile de pe plic. Iaurtul il amestecam cu zaharul si esenta de vanilie. Dupa ce gelatina s-a rehidratat, o dizolvam in zeama de lamaie calda, la care am mai adaugat 2 linguri de apa si o adaugam la compozitia de iaurt. Tot amestecul il adaugam, cate putin la frisca batuta, mixand mereu.

Montarea tortului:

Pe un platou vom pune crusta cu fistic, in picioare. In interior, cu grija vom pune primul blat.

Peste vom pune un rand de crema de iaurt, apoi visine din compot, apoi iarasi crema, presand usor cu o lingura. Punem apoi al doilea blat si insiropam bine cu zeama de la compot si iarasi crema, visine, crema. Peste ultimul blat nu punem, decat un pic de crema, doar atat cat sa se acopere blatul.

Decorare:

Ciocolata alba, o topim la baie de abur si cu o lingura turnam ciocolata pe marginea tortului, formand dare ca si cand ar curge ceara topita.

Pentru flacara lumanarii, am topit o lingura de zahar si pe o farfurie, unsa cu putin ulei, am pus un betisor de plastic si la unul dintre capete am pus zaharul topit, dandu-i forma de flacara. Cand s-a intarit, am dezlipit usor si am atasat decorul in mijlocul tortului.

Un tort mai migalos, dar delicios, facut pentru ziua mea!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise