Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Ingrediente

  • Ingrediente pentru blat:
  • 100 gr unt (sau margarina Rama Maestro cub)
  • 100 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 2 oua
  • 35 ml lapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita rasa coaja de portocala macinata
  • 1/2 lingurita coaja de lamaie macinata
  • 1/2 lingurita sofran
  • Ingrediente pentru crema:
  • 350 gr capsuni si 2 linguri de zahar (frecate piure cu robotul)
  • 200 gr crema de smantana (Pilos de la Lidl, sau alta marca cu grasime min 32%)
  • 400 gr iaurt gras (iaurt grecesc 10% grasime tot de la Lidl)
  • 200 ml frisca lichida
  • 170-200 gr zahar (daca vreti mai dulce puneti 200 gr)
  • 2 plicuri de 10 gr gelatina inmuiata in 150 ml apa
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 portocala taiata bucatele
  • Ingrediente pentru ornat:
  • 1 plic Tort Gelee (Dr. Oetker)
  • ornamente coloratedin zahar
  • sau
  • 2 linguri zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Pregatiti o forma rotunda cu inel detasabil, pentru tort, tapetand-o cu hartie de copt si incalziti cuptorul la 180 de grade.

Intr-un castron cerneti faina, praful de copt, sarea, sofranul, coaja de portocala si cea de lamaie. Amestecati cu un tel.

Intr-un alt castron, cu ajutorul unui mixer, frecati 1-2 minute untul si apoi adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand amestecul devine pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat si mai amestecati timp de 1 minut. Apoi adaugati ouale, unul cate unul,si amestecati pana se omogenizeaza.

Montati la mixer paletele spiralate si adaugati in amestecul de mai sus mix-ul cu faina, in trei reprize alternand cu laptele, in doua reprize (faina-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la viteza mica, doar pana se omogenizeaza. Turnati in tava de tort si bagati la copt pentru appx 20-25 min.

Probati daca s-a copt cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata scoateti tava din cuptor. Lasati blatul in forma la racit. Dupa ce s-a racit se rastoarna si se taie in doua cu firul special.

Se pregateste tava de tort acoperind fundul ei cu folie de plastic.

Se alege unul dintre blaturi si se pune inapoi in tava, peste folie, cu partea mai coapta in sus. Culoarea galbena, foarte placuta, a blatului se datoreaza jumatatii de lingurita de sofran.

Apoi, incepem sa pregatim crema. Mai intai luam cele 350 gr capsuni (eu le-am avut puse din vara la congelator, curatate si spalate, in pungute de cate 350gr) si le mixam in blender impreuna cu 2 linguri de zahar.

Batem frisca lichida pana cand se intareste si o punem la frigider.

Inmuiem intr-un ibric cele doua plicuri de gelatina in 150ml apa (timp de 10 min) dupa care punem ibricul pe foc mic si amestecam pana cand se topesc granulele. Gelatina nu trebuie sa fiarba. Verificam temperatura si avem grija sa nu treaca de appx 60 de grade. Luam ibricul de pe foc si il lasam sa se raceasca in urmatoarele 15 minute, timp in care preparam crema.

Se cerne printr-o sita zaharul pudra. Punem intr-un castron inalt crema de smantana si o batem un minut cu mixerul. Adaugam zaharul, in doua reprize, si mai batem putin pana cand se omogenizeaza. Apoi adaugam iaurtul mixand incontinuu. Dupa iaurt, adaugam piureul de capsuni si la urma gelatina lichida pe care o turnam in fir subtire.

Scoatem frisca de la frigider si o adaugam in compozitie mixand pana la omogenizare.

Crema poate fi ferma, si atunci se umple direct forma de tort cu ea, sau este posibil sa constatati ca ati obtinut o crema destul de subtire (in functie de consistenta ingredientelor folosite). In acest caz puneti crema la frigider pentru 1/2 ora sau maxim 1 ora. Nu trebuie sa o lasati mai mult de atat pentru ca se va intari prea tare pentru a fi asamblata cu blatul. Dupa ce ati scos-o de la frigider, mai trebuie mixata 1-2 minute pentru omogenizare. Apoi se adauga peste blat 2/3 din crema, in forma de tort cu inel detasabil, si se intinde cu o spatula sau un cutit avand grija ca sa se umple bine si pe lateral, acolo unde vine in contact cu inelul. Presati usor ca sa nu ramana goluri.

Curatati portocala si taiati feliile in 3-4 bucati. Adaugati bucatile de portocala peste crema presandu-le usor ca sa nu ramana doar la suprafata.

Adaugati si restul de crema si acoperiti cu blatul ramas. Fata coapta trebuie sa vina in contact cu crema.

Acoperiti cu folie si lasati la frigider minim 6 ore. Dupa ce il scoateti de la frigider, desprindeti marginile tortului cu ajutorul unei spatule subtiri sau al unui cutit. Apoi, rasturnati cu o miscare ferma de rasucire tortul pe un platou. Tortul se poate orna cu gem, gelatina cu inchegare rapida (eu am folosit de exemplu Tort Gelee de la Dr. Oetker) sau se poate pudra cu zahar vanilat. Peste glazura de gelatina eu am adaugat si cateva ornamente colorate.

Pentru ca am dorit sa impart acest tort cu niste prieteni dragi l-am taiat circular folosind ca sablon o farfurioara. Partea din mijloc am pus-o pe un platou si am ornat-o asa cum se vede in poza, iar inelul ramas l-am taiat in mai multe bucati pe care le-am pus pe un alt platou. Asa se explica faptul ca am prezentat un mini tort si niste bucati separate de tort care arata ca o prajitura.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Se curata, se spala si se taie cartofii cubulete.

Cartofi boieresti cu sunculita afumata
Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Spalam cartofii, îi intepam din loc in loc cu furculita și-i bagam la cuptor, la copt.

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca
Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni