autor:

Cris

» » , Dulciuri diverse, Torturi

Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Autor: Cris (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 ianuarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Cris (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 ianuarie 2013

Ingrediente
Ingrediente pentru blat:, , 100 gr unt (sau margarina Rama Maestro cub), 100 gr zahar, 100 gr faina, 2 oua, 35 ml lapte, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingurita rasa coaja de portocala macinata, 1/2 lingurita coaja de lamaie macinata, 1/2 lingurita sofran, , , Ingrediente pentru crema:, , 350 gr capsuni si 2 linguri de zahar (frecate piure cu robotul), 200 gr crema de smantana (Pilos de la Lidl, sau alta marca cu grasime min 32%), 400 gr iaurt gras (iaurt grecesc 10% grasime tot de la Lidl), 200 ml frisca lichida, 170-200 gr zahar (daca vreti mai dulce puneti 200 gr), 2 plicuri de 10 gr gelatina inmuiata in 150 ml apa, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingurita esenta de rom, 1 portocala taiata bucatele, , Ingrediente pentru ornat:, , 1 plic Tort Gelee (Dr. Oetker), ornamente coloratedin zahar, sau, 2 linguri zahar pudra vanilat

Dificultate: Medie Timp: 2h

26 voturi

Mod de preparare

Pregatiti o forma rotunda cu inel detasabil, pentru tort, tapetand-o cu hartie de copt si incalziti cuptorul la 180 de grade.
Intr-un castron cerneti faina, praful de copt, sarea, sofranul, coaja de portocala si cea de lamaie. Amestecati cu un tel.
Intr-un alt castron, cu ajutorul unui mixer, frecati 1-2 minute untul si apoi adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand amestecul devine pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat si mai amestecati timp de 1 minut. Apoi adaugati ouale, unul cate unul,si amestecati pana se omogenizeaza.
Montati la mixer paletele spiralate si adaugati in amestecul de mai sus mix-ul cu faina, in trei reprize alternand cu laptele, in doua reprize (faina-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la viteza mica, doar pana se omogenizeaza. Turnati in tava de tort si bagati la copt pentru appx 20-25 min.
Probati daca s-a copt cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata scoateti tava din cuptor. Lasati blatul in forma la racit. Dupa ce s-a racit se rastoarna si se taie in doua cu firul special.
Se pregateste tava de tort acoperind fundul ei cu folie de plastic.
Se alege unul dintre blaturi si se pune inapoi in tava, peste folie, cu partea mai coapta in sus. Culoarea galbena, foarte placuta, a blatului se datoreaza jumatatii de lingurita de sofran.
Apoi, incepem sa pregatim crema. Mai intai luam cele 350 gr capsuni (eu le-am avut puse din vara la congelator, curatate si spalate, in pungute de cate 350gr) si le mixam in blender impreuna cu 2 linguri de zahar.
Batem frisca lichida pana cand se intareste si o punem la frigider.
Inmuiem intr-un ibric cele doua plicuri de gelatina in 150ml apa (timp de 10 min) dupa care punem ibricul pe foc mic si amestecam pana cand se topesc granulele. Gelatina nu trebuie sa fiarba. Verificam temperatura si avem grija sa nu treaca de appx 60 de grade. Luam ibricul de pe foc si il lasam sa se raceasca in urmatoarele 15 minute, timp in care preparam crema.
Se cerne printr-o sita zaharul pudra. Punem intr-un castron inalt crema de smantana si o batem un minut cu mixerul. Adaugam zaharul, in doua reprize, si mai batem putin pana cand se omogenizeaza. Apoi adaugam iaurtul mixand incontinuu. Dupa iaurt, adaugam piureul de capsuni si la urma gelatina lichida pe care o turnam in fir subtire.
Scoatem frisca de la frigider si o adaugam in compozitie mixand pana la omogenizare.
Crema poate fi ferma, si atunci se umple direct forma de tort cu ea, sau este posibil sa constatati ca ati obtinut o crema destul de subtire (in functie de consistenta ingredientelor folosite). In acest caz puneti crema la frigider pentru 1/2 ora sau maxim 1 ora. Nu trebuie sa o lasati mai mult de atat pentru ca se va intari prea tare pentru a fi asamblata cu blatul. Dupa ce ati scos-o de la frigider, mai trebuie mixata 1-2 minute pentru omogenizare. Apoi se adauga peste blat 2/3 din crema, in forma de tort cu inel detasabil, si se intinde cu o spatula sau un cutit avand grija ca sa se umple bine si pe lateral, acolo unde vine in contact cu inelul. Presati usor ca sa nu ramana goluri.
Curatati portocala si taiati feliile in 3-4 bucati. Adaugati bucatile de portocala peste crema presandu-le usor ca sa nu ramana doar la suprafata.
Adaugati si restul de crema si acoperiti cu blatul ramas. Fata coapta trebuie sa vina in contact cu crema.
Acoperiti cu folie si lasati la frigider minim 6 ore. Dupa ce il scoateti de la frigider, desprindeti marginile tortului cu ajutorul unei spatule subtiri sau al unui cutit. Apoi, rasturnati cu o miscare ferma de rasucire tortul pe un platou. Tortul se poate orna cu gem, gelatina cu inchegare rapida (eu am folosit de exemplu Tort Gelee de la Dr. Oetker) sau se poate pudra cu zahar vanilat. Peste glazura de gelatina eu am adaugat si cateva ornamente colorate.
Pentru ca am dorit sa impart acest tort cu niste prieteni dragi l-am taiat circular folosind ca sablon o farfurioara. Partea din mijloc am pus-o pe un platou si am ornat-o asa cum se vede in poza, iar inelul ramas l-am taiat in mai multe bucati pe care le-am pus pe un alt platou. Asa se explica faptul ca am prezentat un mini tort si niste bucati separate de tort care arata ca o prajitura.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Exotic Pavlova

Exotic Pavlova

1. Preincalziti cuptorul la 180 C si tapetati o tava cu o hartie de copt pe care ati desenat un cerc

3 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Torturi
Tort cu crema de ciocolata

Tort cu crema de ciocolata

Blatul: Ouale intregi se bat ft bine,treptat se adauga zaharul,se mixeaza totul cam 15 minte pana

46 voturi    12 comentarii
1h 30 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Barbu Magdalena , 20 august 2013

    tb incercat

  • Cris

    Cris (Chef de cuisine) , 14 februarie 2013

    Multumesc!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 februarie 2013

    O bunatate ...

    • Fara foto

      Xara (Bucatar) , 17 ianuarie 2013

      Arata bineeeeee!

    • Cris

      Cris (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2013

      Multumesc Mihaela! Chiar a fost delicios.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2013

      Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ce aromata si apetisanta!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

26 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru blat:
  • 100 gr unt (sau margarina Rama Maestro cub)
  • 100 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 2 oua
  • 35 ml lapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita rasa coaja de portocala macinata
  • 1/2 lingurita coaja de lamaie macinata
  • 1/2 lingurita sofran
  • Ingrediente pentru crema:
  • 350 gr capsuni si 2 linguri de zahar (frecate piure cu robotul)
  • 200 gr crema de smantana (Pilos de la Lidl
  • sau alta marca cu grasime min 32%)
  • 400 gr iaurt gras (iaurt grecesc 10% grasime tot de la Lidl)
  • 200 ml frisca lichida
  • 170-200 gr zahar (daca vreti mai dulce puneti 200 gr)
  • 2 plicuri de 10 gr gelatina inmuiata in 150 ml apa
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 portocala taiata bucatele
  • Ingrediente pentru ornat:
  • 1 plic Tort Gelee (Dr. Oetker)
  • ornamente coloratedin zahar
  • sau
  • 2 linguri zahar pudra vanilat

Raporteaza reteta

Retete
de Cris
Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Acest tort m-a uimit pur si simplu! Nu am crezut ca va creste atat de frumos deoarece nu contine

108 voturi    19 comentarii
1h
Torturi
Clatite si Pancakes de Ziua Indragostitilor

Clatite si Pancakes de Ziua Indragostitilor

Pentru ca nu puteam lasa asa o zi importanta sa treaca fara sa o punem cumva in evidenta, si pentru

13 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Paine graham coapta in vasul roman

Paine graham coapta in vasul roman

Va asigur ca dupa ce veti face pentru prima data painea in vasul roman, nici nu va veti mai gandi

5 voturi    0 comentarii
5h
Aluaturi si Foietaje

Cris (Chef de cuisine)

Multumesc!

Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort de ciocolata